عضو هیاتمدیره بانک ملی با اشاره به اینکه تجربه موفقی در تکنرخی شدن ارز نداریم، گفت: تغییر نرخ سود بانکی باید بهگونهای باشد که علاوه بر ایجاد آرامش بر دیگر بازارها، میزان سپردهها در سیستم بانکی را کاهش ندهد. عباس کمرئی در گفتوگو با اقتصادنیوز پیرامون کاهش نرخ سود بانکی اظهار کرد: در رابطه با نرخ سود و بهره بانکی هیچکس بهتر از شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی اطلاعات گوناگون در زمینههای مختلف را در کنار بررسی جنبههای مختلف تاثیرگذاری نرخ سود ندارد اما با این حال بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار نمیخواهند به شکل دستوری نرخ سود را تعیین کنند.
این عضو هیاتمدیره بانک ملی تصریح کرد: یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر نرخ سود سپرده و تسهیلات بانکی نرخ تورم است. اما نمیتوان این مولفه را بهتنهایی برای تغییر نرخ سود ملاک قرار داد. بانک مرکزی قطعا باید تمام مولفهها همچون بحث روانی، انتظارات و نرخ تورم را مورد بررسی قرار دهد و پس از آن با توقیت جنبههای نظارتی بانکها را متقاعد کند که نرخ سود سپردههای متناسب در نظر بگیرند. او معتقد است: بانک مرکزی و شورای پولواعتبار که در حال حاضر مشغول بررسی نرخ سود بانکی هستند پیشبینی میشود که نرخ مناسبی در چارچوب آییننامهها و قوانین نظام بانکی تعیین کنند.
این فعال حوزه بانک هشدار داد: اگر نرخ سود بانکی منجر به خروج سپردهها از سیستم بانکی شود درحالیکه به دنبال ثبات و آرامش در دیگر بازارها هستیم، روش مناسبی نبوده چراکه به سیستم بانکی ضربه میزند. عضو هیاتمدیره بانک ملی در پاسخ به این سوال که آیا سامانه اعلام نرخ ارز باعث ساماندهی بازار ارز خواهد شد، گفت: سامانه اعلام نرخ ارز نیاز به ملزومات و ابزاری دارد و تا زمانی که ملزومات کار عملیاتی نشده باشد طرح چنین برنامهای به صلاح نیست.
او بیان کرد: تاسیس سامانه اعلام نرخ ارز کاری شدنی است اما باید بهگونهای رفتار شود که در صورت عدم اجرای کار در زمان مقرر خردهای گرفته نشود. این سامانه باید بهگونهای باشد که عرضه و تقاضا تعیینکننده نرخ ارز و بانک مرکزی ناظر بر آن باشد.
این کارشناس حوزه پولیوبانکی ادامه داد: امروزه بازیگران بازار پول بسیار زیاد بوده و بانک مرکزی توان آن را ندارد بهتنهایی از پس موضوع برآید ازاینرو باید کانونهایی همچون کانون صرافان یاریگر بانک مرکزی باشند.
کمرئی گفت: ملزومات اجرای سامانه اعلام نرخ ارز مواردی همچون سامانه جامع اطلاعاتی بازار ارز و تطبیق صرافیها با مجوزهای بانک مرکزی است که از ماههای پیش بانک مرکزی به دنبال اجرای این موارد بوده است. او همچنین در رابطه با نرخ ارز مبادلاتی تاکید کرد: تکنرخی کردن ارز نیاز به ابزارهای مختلفی دارد که تنها با توجه به آمار و اطلاعات موجود در بانک مرکزی میتوان زمان مشخصی برای اجرای سیاست تکنرخی داشت.
این کارشـــناس حــوزه پولیوبانکی با اشاره به اینکه باید تاثیرات تکنرخی شدن ارز به درستی مورد بررسی قرار گیرد، افزود: در چندنرخی آشوب و رانت وجود دارد اما تجربههای گذشته در رابطه با تکنرخی کردن آنچنان موفق نبوده ازاینرو باید به سیاستگذاران پولی و بانکی اعتماد وجود داشته باشد تا با رصد شرایط، تصمــیمات مناســب و بجا گرفته شود.