صندوق بینالمللی پول با استقبال از تصمیم بانک مرکزی ایران برای تک نرخی کردن ارز تا شهریور ۹۵ توصیه کرد آمارهای رسمی توسط نهادهای مسئول به موقع و با کیفیتتر تهیه شود. به گزارش تسنیم، هیأت کارشناسی صندوق بینالمللی پول در چارچوب مشاورات اصل 4 سفری به ایران داشته و با مقامات و فعالان اقتصادی ایران درباره وضعیت اقتصادی کشور و سیاستها و برنامههای اقتصادی بحث و گفتوگو کرده است. این هیات پس از بازگشت از ایران گزارشی را در مورد اقتصاد ایران تهیه کرده که در پایگاه اینترنتی این نهاد بینالمللی منتشر شده است.
خبرگزاری تسنیم متن گزارش هیأت کارشناسی صندوق بینالمللی پول را ترجمه کرده که به شرح زیر است:
کاهش شدید قیمتهای جهانی نفت، انقباضی شدن ترازنامههای شرکتها و بانکها و به تعویق افتادن مصرف و تصمیمات در زمینه سرمایهگذاری در آستانه لغو تحریمها، فعالیتهای اقتصادی در ایران را از سه ماهه چهارم 2014/15 به این طرف به میزان قابل توجهی کاهش داده است. پیشبینی شده که رشد واقعی تولید ناخالص داخلی کشور از 3 درصد در سال 2014/15 به رقمی بین نیم درصد تا منفی نیم درصد در سال 2014/16برسد. نرخ تورم 12 ماهه (نقطه به نقطه) در ماههای اخیر به حدود 10 درصد رسیده که تا حد زیادی منعکسکننده تورم پایین قیمت موادغذایی و آشامیدنی است. انتظار میرود نرخ تورم تا پایان امسال در نزدیکی 14 درصد باقی بماند.
چشمانداز سال 2014/17 با توجه به پیشبینی لغو تحریمها، درخشانتر است. انتظار میرود افزایش تولید نفت، کاهش هزینه تجارت و تراکنشهای مالی و دسترسی به داراییهای خارجی تولید ناخالص داخلی واقعی ایران را در سال آینده به حدود 4 تا 5. 5 درصد افزایش دهد. بخش عمدهای از این شتاب در رشد اقتصادی ایران همچنین بستگی به تاثیرات افزایش تولید نفت بر بقیه بخشهای اقتصاد دارد. افزایش درآمدهای نفتی و بهبود شرایط تجاری و افزایش دسترسی به داراییها و سرمایههای خارجی میتواند منجر به وارد آمدن فشار بر نرخ واقعی ارز شود.
تثبیت مالی ادامهدار، از طریق پایدارسازی درآمدهای مالیاتی و تلاش برای اصلاح نظام یارانهها و اتخاذ یک سیاست پولی محتاطانه با هدف رسیدن به نرخ تورم تک رقمی تا پایان سال 2014/17 میتواند این فشارهای افزایشی را تقلیل دهد. با اصلاحات در چارچوبهای سیاستگذاری، ترازنامه بانکها و نظام مالیاتی، رشد واقعی تولید ناخالص داخلی در میان مدت در حدود 4 درصد تثبیت خواهد شد. اصلاحات جامع در میان مدت برای فضای کسبوکار ضروری است تا تاثیر قابل توجه لغو تحریمها در زمینه اعتماد و سرمایهگذاری و جای دادن اقتصاد در مسیر رشد بالاتر و همه جانبه را تضمین کند.
مدیران صندوق بینالمللی پول، دستاورد مقامات ایران در بهبود شرایط کلان اقتصادی در یک فضای دشوار اقتصادی را ستودهاند. با وجود کاهش شدید قیمت جهانی نفت، مدیران خاطر نشان کردند که با لغو تحریمها، شرایط اقتصادی باید در سال 2016 و پس از آن بهبود یابد. اما، آنها بر ضرورت پیشبرد اصلاحات جامع در زمینه چارچوبهای سیاستگذاری و اقتصاد به منظور تداوم بهبود ثبات اقتصاد کلان و بهبود چشماندازهای رشد تاکید کردند.
مدیران صندوق، مقامات ایرانی را تشویق کردند تا تمرکز خود را همچنان روی مقابله با تورم حفظ کنند. آنها با اذعان به ضعف فعلی اقتصاد ایران، از مقامات خواستند تا بسته محرک اقتصادی فعلی را با احتیاط اجرا کنند و از طریق اعلام اهداف گسترده پولی و تورمی برای سال 2014/17 از آن حمایت کنند تا انتظارات تورمی و نرخ ارز بهتر مدیریت شود. مدیران صندوق همچنین حس مثبتی نسبت به تصویب قانون جدید پولی و بانکی برای تقویت اختیار قانونی بانک مرکزی برای ثبات قیمتها داشتند و تلاشها برای بهبود ارتباطات و شفافیت را تشویق کردند.
مدیران بر اهمیت انجام اصلاحات سریع و کامل جهت مقابله با چالشهای بخش مالی تاکید کردند. آنها از گامهای برداشته شده برای ارزیابی میزان سلامت مالی و پیشنویس طرح تقویت چارچوب نظارتی محتاطانه استقبال کردند. مدیران بر ضرورت بازسازی سریع ساختار وامهای بازپرداخت نشده و بانکها و مقابله با موسسات مالی بدون مجوز تاکید کردند که به پایین آوردن سطحهای بالای نرخهای بهره واقعی کمک میکند. اقدام قاطع در حل مشکل بدهیهای عقب افتاده دولت نیز به تقویت ترازنامه بانکها کمک میکند.
مدیران از تعهد ایران به تحکیم مالی استقبال کردند و بر پیشرفت در بکارگیری درآمدهای داخلی و پیشبرد اصلاح نظام یارانهها تاکید کردند. آنها بر اهمیت اصلاحات مدیریت مالیه عمومی تاکید کردند و مقامات ایرانی را تشویق کردند تا یک چشمانداز میان مدت برای فرمولبندی خط مشی مالی، هدف قرار دادن توازن غیرنفتی، بازسازی ضربه گیرها و ارتقای شفافیت برقرار شود. مدیران تاکید کردند که نزدیکتر کردن کسری مالی غیرنفتی به سطح بلندمدت پایدار آن همچنین از هدف کاهش تورم حمایت خواهد کرد. برای دستیابی به این هدف، تلاشهای ادامهدار برای استفاده از درآمدهای داخلی و تعدیل قیمت سوخت در داخل برای کمک به کاهش کسری بودجه سازمان هدفمندسازی یارانهها لازم خواهد بود.
مدیران مقامات ایرانی را تشویق کردند تا یک برنامه اصلاحات ساختاری بلندپروازانه را دنبال کنند که شامل فراهم کردن شرایط برای یک رشد همه جانبه بهخصوص در زمینه ایجاد فرصتهای شغلی برای جوانان و زنان میشود. این تلاشها مستلزم توسعه بیشتر بخش خصوصی، اصلاحات برای بالا بردن بهرهوری، از جمله از طریق بالا بردن قیمتها و کنترلهای اداری و شفافیت و جوابگویی بیشتر است. با انجام اصلاحات جامع، لغو تحریمها موجب خواهد شد اقتصاد ایران در مسیر رشد بالاتری قرار گیرد.
مدیران از تعهد مقامات ایرانی برای یکپارچهسازی بازار ارز تا پایان سپتامبر2016 استقبال کردند و لغو فوری محدودیت ارزی و نظام ارزی چند نرخی را مورد تشویق قرار دادند. مدیران صندوق همچنین با استقبال از پیشرفتهای اخیر، توصیه کردند که آمارهای رسمی به موقع و با کیفیتتر تهیه شود.