زمان تصدی مهندس بازرگان در سازمان آب بود که به این فکر افتادم تا تهران را که تا آن زمان از نعمت آب سلامت و بهداشتی محروم بود، لولهکشی کنم و تصمیم بر این شد که مهندسان مشاور انگلیسی را هم به مشاوره نخوانم.
تدارک شیرآلات و لوله و لوازم انشعاب را به مناقصه بینالمللی گذاشتیم. سازمان آب دفتر مشخصاتی فراهم کرده و در اختیار شرکتکنندگان در مناقصه گذاشت. کمپانیهای بزرگ خارجی هم در این مناقصه شرکت کردند.
من یکی از شرکتکنندگان بودم که با پیشنهادی بسیار ارزانتر از پیشنهادهای دیگر شرکتکنندگان، تقریبا معادل یک سوم! قیمت آنها برنده شدم. اطلاع یافته بودم که مواد خام در امریکا بسیار ارزانتر از
اروپاست.
ضمنا جنگ جهانی دوم خاتمه یافته بود و فقر و بیکاری در آلمان بیداد میکرد. کارخانههایی که در زمان جنگ الزام داشتند تا ساخت محصولات خود را به ساخت سلاحهای جنگی تبدیل کنند، دوباره مصمم شده بودند تا ساخت فرآوردههای گذشته را
شروع کنند.
من از ارزانی قیمت مواد خام در امریکا و همچنین از پایین بودن حقوق کارگر در آلمان استفاده کردم و باارزانترین پیشنهاد و بهترین جنس مناقصه را بردم. این هم یکی از موفقیتهای زندگی من بود که همیشه با سرافرازی از آن یاد میکنم.
برای اینکه بتوانیم مدیریت درستی بر امورات خودمان داشته باشیم، باید اطلاعات بیشتری از محدوده جغرافیایی دنیا و موقعیت اقتصادی کشورهای دیگر داشته باشیم. در موضوع مناقصه لولهکشی آب تهران اگر قرار بود بدون توجه به وضعیت اقتصادی بعد از جنگ و اوضاع معیشتی در آلمان در آن مناقصه شرکت کنم، قطعا نه موفقیتی نصیب من میشد و نه لولهکشی بهداشتی و سالم نصیب مردم تهران.
در ارتباط با مناقصه لوله کشی آب تهران مهندس مهدی بازرگان در کتاب «شصت سال خدمت و مقاومت» خود مینویسد: «با ایشان (خلیلی) همکاریهای صمیمانه متعدد در پروژههای فنی برای منقاصههای دولتی و تهیه دفتر مشخصات داشتیم. وقتی مدیرعامل سازمان آب شدم از رفاقت و راهنمایی دریغ نداشت.
برای اجرای انشعابات شبکه آب تهران که بدون استمداد مهندس مشاور انگلیسی الکساندر گیپز و مستقلا انجام میدادیم، جهت خرید لوله و لوازم انشعاب، مناقصه بینالمللی گذاشتیم و به شرکتکنندگان در مناقصه آزادی دادیم که غیر از چدن و فولاد از اجناس دیگر هم پیشنهاد بدهند.
به فکر افتاد لوله مسی پیشنهاد دهد که دوام بیشتر و نصب و کارکرد راحتتر دارد، ولی گران است. تدبیری به عقلش رسید که از امریکا ماده خام مس بخرد و آلمانها آن را تبدیل به لوله و اتصالات بنمایند.
به این ترتیب هزینه و سرمایهگذاری سازمان آب را تقلیل فاحش داد. او برنده مناقصه شد و ما موفق به نصب و اجرای بهترین سیستم انشعاب
آب شدیم.»
ادامه دارد...