حجتالله میرزایی، اقتصاددان، در گفتوگو با «فرصت امروز» در خصوص سخنان ناصر حکیمی، معاون فناوری اطلاعات بانک مرکزی مبنی بر اینکه منابع خرید کالای غیرایرانی از محل منابع بانکها تامین میشود و بانکمرکزی هیچ منبعی برای این کار در اختیار بانکهای عامل قرار نمیدهد، میگوید: باید اذعان کرد که این منابع زمانی که وارد صندوق بانکها میشود قابل تفکیک نیست و تنها بانک مرکزی میتواند آن را کنترل کند. با این توضیح که بانک مرکزی ما توانایی چنین نظارت و کنترلی را ندارد.
وی میافزاید: در این میان ممکن است جابهجاییها و تقلبهایی صورت بگیرد، بنابراین بهتر است در این طرح تنها منافع بنگاههای داخلی دیده شود و کالاهای خارجی را شامل نکنند. این اقتصاددان میگوید: بانک مرکزی خط اعتباری برای نظام بانکی باز میکند و منابعی را در اختیار بانکها قرار میدهد. در علم اقتصاد به آن پول پرقدرت میگویند که در واقع پایه پولی را افزایش میدهد.
وی توضیح میدهد: بانکها هر ریالی را که از بانک مرکزی میگیرند، با ضریب پنج تا هشتبرابری به نقدینگی تبدیل میکنند. این تورمزاست و بهشدت نقدینگی را افزایش میدهد و ضریب تورمی را بالا میبرد. این اقتصاددان در خصوص منابع دیگر بانکها که به گفته حکیمی از این طریق میتوانند برای خرید کالای غیرایرانی اختصاص دهند، میگوید: این منابع از محل سپردهگذاریهاست و ویژگیهای منابع بانک مرکزی را ندارد. اینکه مسئولان بانک مرکزی میگویند منابع را مشروط به اینکه منجر به خروج بنگاههای تولیدی از رکود شود، میدهند، حق دارند چون این منابع حجم نقدینگی را بهشدت افزایش میدهد.