بررسی آمارهای موجود از نسبت میزان عدم تعهد به استمهال به کل میزان استمهال شده پس از سه سال اجرای این مصوبات در بودجه سالهای 90، 91 و 92 بهخوبی نشان میدهد که این روش بهظاهر برای کمک به بازپرداخت تسهیلات غیرجاری کارساز نبوده و تنها به انباشت مطالبات معوق شبکه بانکی منجر شده است. آمارهای بانک مرکزی در پایان آبانماه سال جاری نشان میدهد در مجموع متوسط نسبت میزان عدم تعهد به استمهال به کل میزان استمهال شده طی سه سال 90 تا 92 حدود 7.47 درصد بوده است. به عبارت دیگر کمی بیش از نصف تسهیلات غیرجاری که برای بازپرداخت آن به بدهکاران مهلت مجدد داده شده، تسویه شده است.
بنابر این گزارش در پایان آبانماه امسال از تسهیلات غیرجاری استمهال شده در سال 90 که براساس بند 28 قانون بودجه آن سال لازمالاجرا بوده حدود 62 درصد تسویه نشده است. همچنین نسبت به میزان عدم تعهد به استمهال به کل میزان استمهال شده در سال 91 بنابر بند 29 قانون بودجه آن سال حدود 28 درصد بوده است. این نسبت در سال 92 بنابر بند 16 قانون بودجه همان سال حدود 61 درصد گزارش شده است. به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از خبرآنلاین، به این ترتیب بهطور متوسط طی سالهای 90 تا 92 حدود 53 درصد از تسهیلات غیرجاری که برای بازپرداخت آن به بدهکاران مهلت دوباره داده شده، باز هم معوق شده است.
بنابر این گزارش، معادل ریالی این مقدار عدم ایفای تعهد، رقمی در حدود 55 هزار میلیارد ریال است. به عبارت دیگر از مجموع 116 هزار میلیارد ریالی که طی این سه سال استمهال شده حدود 55 هزار میلیارد ریال همچنان معوق است. بنا بر آمارهای بانک مرکزی در سال 90 حدود 56 هزار میلیارد ریال استمهال شده که 34 هزار میلیارد ریال (62 درصد) با عدم ایفای تعهد مواجه شده است. در سال 91 حدود 49 هزار میلیارد ریال استمهال شده که 14 هزار میلیارد ریال (28 درصد) آن با عدم ایفای تعهد همراه بوده است. در سال 92 نیز از کل 12 هزار میلیارد ریال استمهال شده هفت هزار میلیارد ریال (61 درصد) همچنان بازپرداخت نشده است.