صنعت ساختمان بهعنوان یکی از صنایع پیشرو در اقتصاد ایران همواره مورد توجه سرمایهگذاران و صاحبان سرمایه بوده است. رشد نیاز به ساختمان و مسکن این ضرورت را ایجاب کرده تا روشها و مصالح جدید در جهت صنعتیسازی و به منظور افزایش سرعت ســـاخت، سبکســازی، مقاومســـازی و افزایـــش عمرمفیدساختمان به این عرصه وارد شود. امروزه مصالح پیش ساخته، سبک و آماده جایگزین روشها و مصالح سنتی در صنعت ساختمان شده که مهمترین فایده آن کاهش زمان اجرا و کاهش وزن ساختمان، دوام بیشتر و هزینه کمتر است. ورود فناوری و شیوههای علمی به این صنعت روزبهروز رو به گسترش است و در ایران هم این روشها کمکم جای خود را در صنعت ساختمان باز کرده است. این روزها کم نیست اخباری از گوشه و کنار جهان از اجرای پروژههای بزرگ در مدت زمانی کوتاه مثلا شش ماه، یک ماه یا حتی یک هفته که نشان از ورود همین تکنولوژیها به صنعت ساختمان دارد.
یکی از مصالحی که کاربرد زیادی در سبکسازی ساختمان دارد و این روزها در کشور ما هم جای خود را در این صنعت باز کرده بتن سبک است. در یک تعریف کلی مصالح سبک به مصالحی اطلاق میشود که وزن مخصوص آنها از نمونههای مشابه کمتر باشد و استفاده از آنها به کاهش وزن کلی ساختمان بینجامد. در این گزارش به جنبههای مختلف سرمایهگذاری در تولید محصولات بتنی سبک میپردازیم که در ادامه پیشرو دارید.
میزان سرمایهگذاری و سودآوری
بتن سبک یکی از مصالح مهم و کارآمد در صنعت نوین ساختمان است که کاربردهای متنوعی در این صنعت دارد. قابهای ساختمانی چند منظوره و دیوارهای جــداکـنـنــده،سقفهای پـــوشــانــنده، صفحات انعطافپذیر پلها، عناصر پیشتنیده و پستنیده و بقیه اجزا از جمله این مواد هستند. در تولید بتن سبك عموما از ورموكولیت، پرلیت، سنگ بازالت و سیمان استفاده میشود.در این شیوه همانند بتنهای معمولی از ماسه استفاده نمیشود که تاثیر زیادی در سبکی و همگن شدن ساختار بتن دارد. ساختمان این بتن متخلخل بوده و این مسئله پارامتر بسیار مؤثری است. تخلخل موجود در بتن باعث مقاوم شدن در برابر زلزله و عایق شدن در برابر صدا، گرما و سرما و خاصیت ضدرطوبتی میشود.
از مهمتریــــن مزایای اقتصادی استفاده از بتن سبک میتوان به کاهش هزینه سرمایهگذاری در اسکلتفلزی، کاهش هزینه ساخت و افزایش بهرهوری، کاهـــش سرمایهگــذاری تجهیزات برودتی و حرارتی، کاهش مصرف انرژی و تکمیل سریعتر پروژهها و سازهها اشاره کرد. برای سرمایهگذاری در تولید بتن سبک بسته به حجم تولید و تنوع محصولات میزان سرمایه متفاوتی نیاز است اما آنچه در این گزارش بنا داریم به آن بپردازیم سطح معمول و متوسط کار است. طبیعی است که هرچه سطح و حجم کار شما افزایش یابد میزان سرمایهگذاری متفاوتی را میطلبد. برای شروع کار میتوانید از یک زمین 2 هزار متری کار را آغاز کنید. هزینه خرید زمین بسته به شهر و منطقهای که قصد سرمایهگذاری در آن دارید، متفاوت خواهد بود. از این فضا حدود 1500 متر برای احداث سوله مسقف جهت راهاندازی خط تولید اختصاصی یابد. ظرفیت خط تولید CLC میتواند ۶۰، ۱۰۰، ۱۲۰، ۱۵۰، ۱۸۰ و ۲۱۰ مترمکعب در روز باشد. انشعاب سه فاز برق برای ظرفیت تا ۱۲۰ مترمکعب در ساعت ۳۵کیلووات و برای ظرفیت ۱۲۰ الی ۲۴۰ مترمکعب در روز ۵۰ کیلووات است. برای آغاز کار میتوانید از خط تولید تمام اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک استفاده کنید. از این رو با توجه به نوع سیستم انتخابی شما کل هزینههای راهاندازی خط تولید حدود 2 میلیارد تومان برایتان هزینه در بر دارد.
از این مبلغ حدود 250 میلیون باید برای میکسر U شکل با سکو در نظر بگیرید. علاوه بر این برای تجهیز خط تولید باید سرمایهای برای سیستم توزین 2 تنی حدود 60 میلیون، نوار نقاله انتقال مواد حدود 65 میلیون، اسکرو حمل سیمان 55 میلیون تومان، فوم ژنراتور دائمکار حدود 50 میلیون، مخزن تحت فشار 35 میلیون، تابلوی برق پیانویی40 میلیون، دستگاه برش سیمی با تیغ حدود 300 میلیون، قالبهای متحرک در ابعاد مختلف 100 تا 150 میلیون و پمپ باد برای مخزن و جکهای پنومات دریچه 60 میلیون در نظر بگیرید، علاوه بر این حدود 100 میلیون باید برای سرمایه در گردش کار در نظر بگیرید. در نهایت چنین مجموعهای میتواند برای 8 تا 10 نفر اشتغال ایجاد کند.
مهمترین مزیت سرمایهگذاری در این صنعت پایین بودن هزینههای تولید است. این امر باعث میشود که سرمایهگذاری در این بخش تا حد زیادی اقتصادی باشد. هزینه تمام شده تولید هر مترمکعب بتن سبک clc حدود 80 تا 90 هزار تومان است که در بازار حدود 120 هزار تومان خریدوفروش میشود. از این رو تولید این محصول بسیار اقتصادی است و سود خوبی برای فعالان این بخش وجود دارد.
بازار مشتریان خاص خود را دارد
منصور طالبی یکی از فعالان این حوزه در رابطه با بازار فروش این محصولات به «فرصت امروز» میگوید: پتانسیلهای خوبی در بازار وجود دارد که میتواند سرمایهگذاران را برای شروع کار در این عرصه ترغیب کند اما همانطور که میدانید صنعتیسازی در بخش ساختمان هنوز شکل نگرفته و فاصله زیادی برای رسیدن به استانداردهای جهانی پیشرو داریم. وی ادامه میدهد: خوشبختانه به دلیل مزیتهایی که بتن سبک دارد استقبال خوبی از این محصول شده و این روند رو به افزایش است اما در شهرهای بزرگ میزان استقبال بیشتر است. طالبی میگوید: بهبود در سرعت کار و کاهش هزینهها دو مزیت اصلی مصالح نوین در صنعت ساختمان است که باعث شده محصولاتی از این دست بتواند جای خود را در بازار باز کند. بنابراین جای نگرانی در زمینه فروش نیست.
دانش فنی و بازاریابی دو عامل مؤثر در موفقیت
طالبی در توصیه به سرمایهگذاران عنوان میکند: داشتن دانش فنی در ارائه محصولات جدید مهمترین برگ برنده برای موفقیت در بازار است علاوه بر این بازاریابی فعال و داشتن سرمایه در گردش مناسب از الزامات این کار است بنابراین سرمایهگذاران باید در این بخش کار تمرکز بیشتر داشته باشند. این فعال اقتصادی میگوید: هر فعالیت تولیدی همواره با میزانی از ریسک همراه است بهویژه در شرایط فعلی اقتصاد که ریسک سرمایهگذاری در کار بالاتر رفته بنابراین فردی که میخواهد کار تولید را آغاز کند باید تحمل این ریسک را داشته باشد. اصولاً تا ریسکی در کار نباشد سودآوری هم اتفاق نخواهد افتاد.