تولید مرغ در کشور شرایط مطلوبی دارد و مرغ گرم در بازار مصرف به میزان کافی موجود است. گاهی در زمانهای خاص مانند ماههای پیش از نوروز و ماه رمضان، تقاضا افزایش مییابد که نوسانهایی در بازار ایجاد میکند. تولید مرغ در کشور بهصورت خطی است و زمانی که بازار کشش کمتری به خرید دارد، شرکت پشتیبانی امور دام اقدام به خرید مازاد مرغ در بازار میکند و با ذخیره آن در مواقع لازم که عرضه بیشتر از تولید باشد محصول به بازار وارد میکند.
در سالهای گذشته در چنین مواقعی که با افزایش تقاضا و کمبود مرغ در بازار مواجه میشدیم، دولت اقدام به واردات مرغ از بازارهای بینالمللی میکرد. امسال برای نخستین بار دولت برای تامین کمبود مرغ از ذخایر شرکت پشتیبانی استفاده کرد و اقدام به واردات شتابزده مرغ نکرد. این کار برای پشتیبانی از مرغداران و تولیدکنندگان انجام شد و نتایج مطلوبی هم داشت. چنانچه در دو روز گذشته با روند کاهش قیمت مرغ تا 500 تومان در هر کیلوگرم روبهرو بودهایم.
یکی دیگر از تصمیمهای مهم دولت برای ساماندهی بازار مرغ این است که بهزودی شرکت پشتیبانی امور دام خرید و ذخیرهسازی مرغ را ادامه نخواهد داد و تشکلهای تولید مرغ این وظیفه را برعهده خواهند گرفت. دیگر زمان آن فرارسیده که تشکلهای بخشخصوصی وارد کار شوند به شرط اینکه بر قدرت برنامهریزیهای شان بیفزایند و افزون بر برنامهریزی برای بازار داخل، توان برنامهریزی برای مدیریت بازارهای فرامرزی را نیز داشته باشند.
در تمامی کشورهای پیشرفته نیز چنین است و دولت کار خریدوفروش محصولی مانند مرغ را بر عهده نمیگیرد و آن را به تشکلهای مربوط واگذار میکند. تنها گاهی اوقات که لازم بداند و برحسب نیاز وارد میشود. ما نیز قصد داریم بازار مرغ را دراختیار تشکلهای مربوط قرار دهیم و تا زمان به بلوغ رسیدن تشکلها درکنارشان هستیم.
* معاون تولیدات امور دام وزارت جهاد کشاورزی