تا همین چندی پیش، خریداران کامپیوتر انتخابهای محدودی در خصوص سیستمهای ذخیرهسازی انواع لپتاپ یا رایانههای خود داشتند. برای مثال اگر شما خریدار یک دستگاه ultraportable بودید به احتمال زیاد یک SSD درایو بهعنوان درایو اولیه (روی ویندوز یا مک) داشتید. از سوی دیگر، هر نوع دسکتاپ یا لپتاپ دیگر یک هارد دیسک HDD بود.
اما اکنون شما میتوانید سیستم خود را بنا بر انتخاب شخصی بر حسب SSD یا HDD یا ترکیبی از هردو پیکربندی کنید. اما چگونه میتوان از بین این دو انتخاب کرد؟ و اولویتبندیهای بین این دو چگونه است؟ در سطور بعدی، ما مزایا و تفاوتهای بین HDD و SSD را توضیح داده و به شما کمک میکنیم راحتتر تصمیم بگیرید.
توضیحاتی در خصوص HDD و SDD
HDD به مثابه نوعی دوک نخ ریسی سنتی است که به شکل غیرفرار اطلاعات را در خود ذخیره میکند. به عبارت دیگر اطلاعات شما در صورت خاموش بودن دستگاه، نابود نمیشود و در جایگاه خود به شکل ایمن باقی خواهند ماند.
در نگاهی تخصصیتر، HDD نوعی صفحه شبیه به صفحه گرامافون است که جنسی فلزی دارد و با کمک پوشش مغناطیسی خود به ذخیره اطلاعات میپردازد، اطلاعاتی که میتواند از اخبار آب و هوا تا کپی فیلم و موسیقیهای محبوب کاربران را شامل شود. HDD میتواند اطلاعات را بخواند یا ذخیره کند و بعدها در اختیار کاربر قرار دهد.
SSD کارکرد و ظرفیتهایی مشابه با HDD دارد. با این تفاوت که دادههای آن روی تراشههای حافظه قابل اتصال به سیستم ذخیره شده است. این تراشهها میتوانند بهطور دائم روی مادربرد نصب شوند (در برخی لپتاپهای کوچک یا اولترابوک)، در PCI EXPRESS قرار گیرند، بهعنوان کارت ذخیرهسازی در نظر گرفته شوند یا به شکل جعبه و مکعبهایی که به وسیله کابل به انواع هارددیسکها، لپتاپها و... قابل اتصالند در نظر گرفته شوند. ذکر این نکته بسیار مهم است که SSD ها سریعتر و قابل اعتمادتر از فلشمموریها هستند و در نتیجه گران قیمتتر نیز هستند. افزون بر این، اطلاعات و بحث ما در خصوص درایوهای داخلی است.
تاریخچه HDD و SSD
تکنولوژی هارددیسک در تاریخ کامپیوتر نسبتا باستانی تلقی میشود. تصاویر قدیم منتشر شده از IBM نشان میدهند در سال 1956 ، IBM 350 RAMAC HARD بهعنوان یکی از نخستین هارددیسکهای کاربردی دنیا شناخته میشده است. اگرچه در دنیای امروز بسیار تعجب آور است اگر بدانیم این هارددیسک برای ذخیرهسازی MB 3.75 به پلاتر 50 24 اینچ پهنا نیاز داشته است. ابعادی که در دنیای امروز بسیار زیاد است. IBM 350 تنها توسط دولت و کاربران صنعتی استفاده میشده اما بعدها به طور کلی منسوخ و کنار گذاشته شده است.
در دهه 80 کامپیوترهایی با هارددیسک 5.2 اینچی و بعدتر نوتبوکها و لپتاپهایی با هاردهای 2.5 اینچی رایج شد. در طول زمان ابعاد و گستره فعالیتهای هارددیسکها تغییرات زیادی کرد تا به شکل امروزی رواج پیدا کرد.
اما تاریخچه کارتهای SSD کمی کوتاهتر است، از اواخر دهه 70 و اوایل دهه 80، ایده فلش مموریهای فعلی شکل گرفت و در آغاز سال 2000 کارتهای SSD در نسخههای گوناگون وارد بازار تکنولوژی شدند. در حال حاضر نسخههای 2.5 اینچی در صدر فروش قرار دارند اما نسخه جدید شرکت سامسونگ با TB16 میتواند معادلات را تغییر دهد.
اگرچه SSD و HDD کاربردی مشابه دارند اما تفاوتهایی دارند که انتخاب آنها را سادهتر میکند:
قیمت
SSD اغلب گران قیمتتر ازHDD ها هستند. برای مثال یک هارددیسک 2.5 اینچی یک ترابایتی قیمتی معادل 50 دلار و نمونه مشابهSDD 220 ، دلار قیمت خواهد داشت. بر این اساس اگر سیستم رایانهای شما کهنسال و سنتی است و چندان مدرن تلقی نمیشود میتوانید به HDD اکتفا کرده و در قیمتها صرفهجویی کنید.
ظرفیت و اشتراکگذاری
اگرچه میتوان SDD را با TB4 همچنان پرقدرت و باظرفیت دانست اما در سال 2016 برای سیستمهای مبتنی بر هارددیسکها 500 GB و برایSDD ها 128 GB اولیه تعریف شده است. اگرچه این ارقام برای کاربران معمولی چندان مفهومی ندارد، اما برای کاربران چند رسانهای و افراد فعال در دنیای فناوری که نیاز به فضای بالای ذخیرهسازی و اشتراکگذاری اطلاعات دارند، حائز اهمیت بسیاری است.
سرعت
اینجا همان جایی است که SSD میدرخشد. یک سیستم مجهز به SSD در کمترین زمان ممکن BOOT خواهد شد. در حالی که سیستمهای مجهز به هارددیسکها به زمان بالاتری نیاز دارند. در سیستمهای مجهز به SSD فایلها با سرعت بالاتری راهاندازی، اجرا و انتقال داده میشوندکه این قابلیتها برای افراد فعال در کسبوکار یا دانشجویان و دانشآموزان بسیار مهم تلقی میشود.