شاید بتوان تاریخچه ورود کافه ها و کافی شاپ های مدرن به ایران را از اواخر دوره قاجار دانست.
اینکه چه شد کافی شاپ ها جای قهوه خانه های سنتی خودمان را گرفت یا اینکه چطور رستوران های سنتی و غذاهای ایرانی جای خود را به منوهای مدرن و رنگارنگ غربی و رستوران ها و فست فود های شیک دادند در حال حاضر موضوع گزارش ما نیست، شاید هم ورود بانوان به عرصه فعالیت های اجتماعی این الزام را به وجود آورد، اما آنچه مهم است به هر روی کافی شاپ ها در سال های اخیر توانسته اند جای خود را در فرهنگ عمومی مردم ما باز کنند. در این گزارش سعی داریم به جوانب مختلف راه اندازی این کسب و کار بپردازیم.
شروع سرمایه گذاری و امکانات لازم
اگر قصد دارید یک کافی شاپ شیک و مدرن راه اندازی کنید، باید بدانید اولین گام برای این کار مکان یابی مناسب است. پیدا کردن مکان مناسب می تواند در موفقیت و ادامه کارتان نقش بسزایی داشته باشد.
بهترین مکان برای این کار، محل های شلوغ و پر تردد، اطراف دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی یا به طور کلی محل های رفت و آمد جوانان است، چون احتمالا بیشترین مشتریان شما را طیف جوان تشکیل می دهند. باید توجه داشته باشید که مکان مورد اجاره یا در اختیار شما باید طبقه همکف و حداقل به متراژ 20 متر مربع باشد تا بتوانید مجوز های لازم را کسب کنید.
البته یک استثنا هم در این مورد وجود دارد، بنابراین اگر کافی شاپ شما داخل پاساژ باشد این شرط منتفی است و می توانید از طبقات دیگر هم استفاده کنید. برای شروع این کسب وکار به دانش فنی خاصی نیاز ندارید، البته تجربه کار در یک کافی شاپ می تواند در شروع و موفقیت کارتان بسیار مفید باشد.
آشنایی ابتدایی با کار، دانش مدیریتی و روابط عمومی بالا از الزامات این شغل است، البته در سایر کشور ها برای کافی من ها دوره های خاص مهارتی وجود دارد.
در ایران هم به تازگی در تهران آموزشکده هایی ایجاد شده اند که زیر نظر اتحادیه آبمیوه و بستنی دوره های خاصی را برای آموزش کافی من ها ارائه می دهند و در پایان اتحادیه آزمونی را برای سنجش سطح مهارتی کافی من ها برگزار می کند.
در گام بعدی برای گرفتن مجوز کار خود، باید به سراغ اتحادیه آبمیوه و بستنی بروید. پس از تایید اتحادیه مورد نظر، یک کارشناس از اداره بهداشت و یک کارشناس از اداره اماکن باید محل کار شما را تایید کنند.
گواهی عدم اعتیاد و گواهی عدم سوء پیشینه از دیگر الزامات فعالیت در این شغل است، البته برای متقاضیان مرد ارائه کارت پایان خدمت هم ضروری است. اگر تمامی شرایط و مدارک لازم را داشته باشید حداقل 2 ماه زمان لازم است تا مدارک شما بررسی و مجوز کارتان صادر شود. برای کسب مجوز حدود 500 تا 800هزار تومان باید به اتحادیه پرداخت کنید که بسته به شهر مورد نظر متفاوت است.
به منظور اجاره مکان مورد نظرتان با توجه به موقعیت مکانی و شهر مورد نظر، قیمت ها متفاوت است. احتمالا از قیمت اجاره ملک در محدوده ای که می خواهید این شغل را شروع کنید اطلاع دارید. پس این بخش از کار را به خودتان واگذار می کنیم.
برای سرمایه گذاری در این کار بدون احتساب اجاره مکان حداقل بین 40 تا 60 میلیون تومان سرمایه لازم است که بسته به نوع نگاه شما و نوع طراحی مدنظرتان برای کافی شاپ و لوازمی که برای کارتان در نظر می گیرید، متفاوت است. از این مبلغ باید حدود 10 تا 15 میلیون به طراحی داخلی کافی شاپ اختصاص دهید.
بخش مرتبط: معرفی فرصت های سرمایه گذاری و راه اندازی کسب و کار
این مهم ترین بخش کارتان محسوب می شود، چرا که هر چقدر در این قسمت سلیقه به خرج دهید و با دست و دل بازی بیشتری عمل کنید می توانید در آینده مشتریان بیشتری جلب کنید.
حدود 20 تا 25 میلیون تومان برای تهیه لوازم کارتان از قبیل دستگاه اسپرسو، یخچال، ماکروویو، آبمیوه گیری ظرف و غیره احتیاج دارید. مهم ترین وسیله کارتان دستگاه اسپرسو است که می تواند بین8 تا 15 میلیون تومان بسته به نوع و برند آن برایتان آب بخورد.
البته می توانید از یک دستگاه دست دوم هم برای کارتان استفاده کنید. در فضای سالن حداقل 10 میز و 40 صندلی نیاز دارید که حدود 5 تا 7 میلیون تومان هزینه برمی دارد. برای شروع می توانید حداقل با سه نیروی کار یک کافی شاپ را اداره کنید.
شرایط بازار و سود احتمالی
به گفته فعالان بازار یک سالی طول می کشد تا کافی شاپ شما جا بیفتد و شناخته شود. البته روابط عمومی بالا و برخورد مناسب با مشتری می تواند این زمان را کوتاه تر کند. بنابراین هر چقدر بتوانید محیط آرام تری را برای مشتریان خود فراهم کنید، طبیعتا مشتریان بیشتری هم خواهید داشت.
مشتریان شما از هر طیفی می توانند باشند، اما با توجه به شرایط فرهنگی جامعه، در حال حاضر بیشتر کافی شاپ روها جوانان بین 19 تا 30 سال هستند و از این میان مجرد ها در اکثریتند.
معمولا در کافی شاپ ها انواع دسرها، میان وعده های سبک و نوشیدنی های سرد و گرم از قبیل لازانیا، اسنک، چیپس با پنیر، پاستا، قهوه، چای، آبمیوه، بستنی، دم نوش های گیاهی و غیره سرو می شود.
شما هم می توانید بنا به سلیقه مشتریانتان و مهارتی که دارید هر یک از این موارد را در منوی خود جای دهید. البته طبق نظر فعالان بازار علاقه مندی به قهوه بین مردم و به خصوص جوانان باعث شده تا 60 درصد از فروش در طول سال به قهوه اختصاص یابد.
کوکتل ها و دسر های سردی که در آن از میوه های طبیعی استفاده شده در رتبه بعدی فروش است، بنابراین باید بیشتر تمرکز خود را به این بخش ها اختصاص دهید.
با توجه به اینکه قیمت ها در این کسب و کار تقریبا مشخص نیست (البته قیمت ها در یک رنج خاصی با توجه به مناطق مختلف متغیر است) شما با توجه به تقاضای مشریان باید سعی کنید درآمدتان را بهینه کنید.
جالب است بدانید در گذشته قیمت هر کیلو قهوه 9هزار تومان بود و شما می توانستید هر فنجان قهوه را به قیمت 2هزار تومان عرضه کنید، اما در حال حاضر اگر بخواهید همان قهوه را از بازار خریداری کنید قیمتی بین 200 تا 250 هزار تومان دارد و این در شرایطی است که حداکثر پولی که بابت هر فنجان قهوه می توانید از مشتریان دریافت کنید 10 هزار تومان است. قیمت انواع دسر ها هم از 5 تا 15 هزار تومان متغیر است.
با این وجود شما با یک حاشیه سود 50 درصدی مواجهید و می توانید یک درآمد حداقل 3میلیونی در ماه را تجربه کنید.
بخش مرتبط: معرفی فرصت های سرمایه گذاری و راه اندازی کسب و کار
فرصت ها و تهدید ها
همانطور که گفته شد مکان یابی مناسب، حفظ آرامش محیط، برخورد مناسب با مشتری و روابط عمومی بالا می تواند نقطه قوت کارتان به حساب آید، اما تنوع در ارائه محصولات و منوی منحصر به فرد و خلاقیت و نو آوری در طراحی داخلی کافی شاپ مهم ترین فرصت شما برای پیشی گرفتن از رقباست.
در مورد تهدیدهای موجود در بازار می توان به مواردی نظیر تغییر در قیمت مواد اولیه، سفره خانه هایی که قهوه، بستنی و دسر های مختلف سرو می کنند یا کافی شاپ هایی که با توجه به ممنوع بودن قلیان در منوی کافی شاپ ها آن را به مشتریان ارائه می دهند همینطور نگاه نسبتا منفی برخی از نهادها و فضای اجتماعی به این شغل اشاره کرد.
توصیه فعالان بازار
به گفته فعالان بازار، در حال حاضر فضای بسیار مناسب تری نسبت به گذشته در این بازار وجود دارد، اما اگر قبل از شروع به کار تجربه ای در این زمینه کسب کنید در موفقیت شما بسیار مفید خواهد بود. رعایت اخلاق حرفه ای و احترام به سلیقه و خواست مشتری می تواند تضمین کننده استمرار شما در بازار باشد.
بخش مرتبط: معرفی فرصت های سرمایه گذاری و راه اندازی کسب و کار