لامپ های فلورسنت فشرده (CFL) - که در ایران به نام کم مصرف مشهورند - در اوایل دهه 1370 به بازار کشور آمدند. اکثر لامپ های CFL بالاست الکتریکی داخلی دارند و به سرپیچ فلزی یا پایه های میخی مجهز هستند. بعضی از انواع CFL دارای بالاست جداگانه هستند که لامپ و بالاست را می توان جداگانه تعویض کرد.
مهندس صاحبی در مورد سرمایه گذاری و وضعیت کار تولیدی در این صنعت می گوید: نیاز کشور چیزی نزدیک به 150 میلیون شعله در سال است که تقریباً نیمی از این مقدار در کشور تولید و عرضه می شود. سرانه مصرف لامپ در کشور بین 2 تا 2/5 لامپ در سال است که این ارقام مربوط به لامپ های رشته ای است.
صاحبی مسئولیت اداره شرکت سهند آوای یاران را به عهده دارد که نخستین و بزرگ ترین تولید کننده لامپ کم مصرف و بالاست الکترونیکی است که در سال 1374 تأسیس شده است و 20 سال سابقه تولید انواع لامپ های کم مصرف و ال ای دی را دارد.
سرمایه گذاری در این صنعت هزینه زیادی را می طلبد و با پول کم امکان کار تولیدی وجود ندارد. هزینه های اولیه برای راه اندازی یک خط تولید حداقل 3میلیارد تومان می شود که مبلغ زیادی است. این رقم درشت شامل تهیه زمین مناسب، وسایل و ابزارآلات لازم برای این کار است. واحد تولیدی باید حتماً انبار هم داشته باشد که جزو ملزومات سخت افزاری این کار به حساب می آید.
وی با اشاره به اقتصادی نبودن فعالیت در تولید برخی از محصولات نوری می افزاید: تولید لامپ های ال ای دی واقعاً مقرون به صرفه نیست و هزینه های جانبی برای تولید کننده داخلی بیشتر از سایر هزینه هاست! هزینه های دستمزد، بیمه، مدت زمان توقف پول به خاطر نبود مشتری و. . . عواملی هستند که کار را برای ما دشوار می کنند.
لامپ ال ای دی تعرفه وارداتش پایین است و اجازه ورود هم دارد و چون استاندارد ایمنی دارد به راحتی از گمرک عبور می کند. این اقلام وارداتی باید 50 هزار ساعت توان نوردهی داشته باشند ولی محصولات موجود در بازار بیشتر از 10 هزار ساعت دوام ندارد.
شرکت سهند آوای یاران که محصولات خود را با نام آفتاب تولید و عرضه می کند، از بدو تأسیس خود ده ها گونه انواع لامپ های کم مصرف، ال ای دی، پروژکتور، چراغ های سقفی و محافظ های الکترونیکی جهت استفاده برای یخچال – فریزر، دستگاه های الکترونیکی را در فضایی بالغ بر 7500 مترمربع و با به کارگیری 100 نفر پرسنل تولید و عرضه می کند.
وی در ادامه می افزاید: علاوه بر این هزینه ها باید حداقل یک میلیارد تومان هم برای سرمایه در گردش کنار گذاشته شود تا آسیب های غیرقابل پیش بینی پوشش داده شود. ضمن اینکه خرج تست اقلام تولیدی در آزمایشگاه و اخذ مجوز ایمنی بین 30 تا 35 میلیون تومان در سال هزینه دارد.