محمدجواد ظریف، رییس تیم مذاکرهکننده هستهای ایران پس از ورود به وین در فرودگاه این شهر در جمع خبرنگاران به سوالات آنها پاسخ گفت. وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به نقش عمان در میانجیگری میان ایران و امریکا، آیا یوسف بن علوی در سفر غیررسمی خود به تهران حامل پیامی از سوی امریکاییها بود و درباره مذاکرات هستهای نیز با وی مذاکره شد؟ گفت: ما از نقش دولت عمان بهعنوان همسایه خوب ایران که دیدگاههایش را منتقل و تبادلنظر کرده است، استقبال کردهایم. بن علوی در چارچوب روابط دوجانبه و گفتوگوهای منطقهای به ایران آمده بود و پیامی از کسی نداشت و از نقشی که عمان داشته، استقبال میکنیم.
خبرنگاری از ظریف پرسید که آیا بهطور مشخص درباره مسائل و مذاکرات هستهای با یوسف بن علوی مذاکره داشتید؟ وزیر امور خارجه پاسخ داد: طبیعی است که وقتی دو روز قبل از سفر ایشان در مسقط بودیم و درباره مسائل هستهای صحبت کردیم، درباره برخی موضوعات هستهای هم در دیدار با وی بحث شد. ظریف در عین حال با خنده گفت، اما موضوعات دیگری هم هست که علاقهمندیم درباره آن صحبت کنیم.
وزیر امور خارجه همچنین درباره این مرحله از مذاکرات گفت: وارد مرحله آخر مذاکرات شدیم. فکر میکنم همانطور که از ابتدا گفتیم در صورتی که طرف مقابل اراده سیاسی برای رسیدن به راهحل داشته باشد، پیشنهادهای متعددی برای اینکه اطمینان حاصل شود، برنامه هستهای ایران صلحآمیز است، وجود دارد و مطرح شده است. این پیشنهادها میتواند یک راهحل یا راهحلهای متعدد بسیار مناسبی را ارائه دهد، بنابراین هنوز این امکان هست؛ درصورتیکه طرف مقابل اراده سیاسی را برای اتخاذ تصمیم سخت داشته باشد و ارائه خط قرمزهای بیمعنا که برای خوشامد گروههای فشار است، کمکی نه به حل مشکل میکند و نه به منع اشاعه.
ما با این هدف به وین آمدهایم که انشاءالله با تلاش تا روز آخر به نتیجه مناسب که منافع مردم ایران در آن لحاظ شده باشد و حقوقشان محترم شمرده شده باشد برسیم و اگر نگرانی مشروعی هم جامعه بینالمللی دارد، رفع شده باشد. یقین دارم مردم ایران چه کسانی که در گفتهها و نوشتههایشان از مذاکرات حمایت کردند و چه آنها که نقد میکنند، همه مردم ایران در دلشان و امیدشان سربلندی کشور از این مذاکرات بودهاست.
یقین دارم حتی منتقدان ما را از دعای خیرشان محروم نکردهاند و امیدوارم این روش ادامه داشته باشد. اطمینان میدهم اگر بتوانیم به راهحلی برسیم که منافع کشور و مردم را لحاظ کند، به توافق میرسیم. اگر بر اثر زیادهخواهی طرف مقابل، راهحل به دست نیاید، دنیا متوجه شده است که جمهوری اسلامی ایران به دنبال راهحل، تفاهم و تعامل سازنده است و از حقوق و عزت و سربلندی کشور دست برنمیدارد. آنچه برای این هفته لازم است این است که با اعتماد به نفس، همه گروهها و افراد کاری کنند که با نشان دادن همدلی و وحدت ملی نتیجه هر چه باشد چه توافق باشد و چه ایستادگی در برابر زیادهخواهی، روز سوم آذر انشاءالله پیروزی ملی در رسیدن به اهدافی باشد که از این مذاکرات به دنبال آن بودیم؛ توافق در صورتی که توافق امکانپذیر باشد و نشان دادن عزم ایران برای پیگیری حقوقش براساس اصول تعامل و همکاری و مقاومت در برابر زیادهخواهی.
او در پاسخ به سوالی درباره موارد اختلافی و نیز اینکه آیا اجلاس در سطح وزیران خارجه برگزار خواهد شد؟ گفت: براساس توافق تا زمانی که روی همه موضوعات توافق نشده باشد، روی هیچ موضوعی توافق نشده است. همه موضوعات مورد اختلاف است، اما بحث اصلی که مدتها وقت همه ما را گرفته، حدود غنیسازی یعنی میزان و نحوه اوج گرفتن غنیسازی به سمت تامین نیازهای صنعتی و سوخت نیروگاه بوشهر بوده است، نه اصل غنیسازی. در مورد تحریمها نیز گرایشی در کشورهای غربی بهویژه مقامات امریکایی بوده که فکر میکنند تحریمها برایشان منفعتی داشته و راهحل است. بنابراین تحریمها هم مورد اختلاف است.