براساس دیدگاه جامعه، طلافروشی از شغلهای لوکس در کشور محسوب میشود به طوری که وقتی میشنویم فردی طلافروشی دارد قطعا در ذهنمان یک فرد پولدار و ثروتمند نقش میبندد. در ذهن اکثر افراد بهویژه قشر جوان کشور، داشتن طلافروشی بهعنوان یک شغل پردرآمد به آرزویی دیرینه و دستنیافتنی تبدیل شده است. حال سوال اینجاست که با توجه به وضعیت حالحاضر اقتصاد کشور، آیا سرمایهگذاری در این شغل به صرفه است یا خیر؟
اشباع تعداد مغازههای طلافروشی
محمد کشتیآرای، رییس اتحادیه فروشندگان طلا و جواهر تهران درباره سرمایهگذاری در طلافروشی بهعنوان یک شغل به «فرصت امروز» گفت: بیشک یک فرد برای سرمایهگذاری در طلافروشی باید حداقل 10 سال سابقه کار داشته باشد، اما درحالحاضر تعداد مغازههای طلافروشی در سطح شهر تهران به حد اشباع رسیده است به همین دلیل تاسیس طلافروشی در تهران به هیچ عنوان به صرفه نیست.
کشتیآرای تاکید کرد: باتوجه به اینکه داشتن مغازه طلافروشی در تهران به صرفه نیست به همین دلیل به منظور سرمایهگذاری، بهتر است افراد در تولید مصنوعات طلا سرمایهگذاری کنند.
وی با بیان اینکه تولیدات صنعت طلای کشور فقط به مصرف داخلی میرسد، افزود: درحالحاضر میزان تولید مصنوعات طلا از سوی واحدهای تولیدی پاسخگوی نیاز جامعه نیست و اکنون به منظور تامین نیاز داخلی به مصنوعات، مقداری مصنوعات طلا بهصورت غیرقانونی و قاچاق وارد کشور میشود.
وی ادامه داد: درحالحاضر راهاندازی کارخانه یا واحد تولیدی مصنوعات طلا بهترین راه برای سرمایهگذاری در صنعت طلاست، زیرا تعداد واحدهای تولیدی مصنوعات طلا در سطح شهر تهران به اندازه کافی نیست.
10 میلیارد سرمایه اولیه
کشتیآرای، با اشاره به اینکه برای راهاندازی کارخانه یا واحد تولیدی مصنوعات طلا بیش از 20 متر فضا در هر کجای شهر تهران نیاز است، افزود: افراد برای شروع این حرفه حداقل باید 10میلیارد تومان سرمایه برای هزینههای اولیه که شامل خرید سوله، مواد اولیه، ماشینآلات و تجهیزات و غیره است، داشته باشند.
رییس اتحادیه فروشندگان طلا و جواهر تهران گفت: افراد باید مجوزهای مربوط به کارخانه یا واحد تولیدی مصنوعات طلا را از اتحادیه طلا و جواهر تهران کسب کنند که ارائه این مجوز هم بین 6 ماه تا 2 سال براساس سابقه و ارائه یک نمونه کار مرغوب از سوی واحد تولیدی به طول میانجامد.
وی درخصوص مدت زمان برگشت سرمایه، معتقد است: اگر فردی قصد سرمایهگذاری در صنعت طلا را دارد باید در وهله اول به این حرفه عشق داشته باشد، زیرا به علت کاهش خرید و مصرف طلا، مدت زمان برگشت سرمایه بسیار طولانی است.
کشتی آرای ادامه داد: با توجه به شرایط حالحاضر صنعت طلای کشور، اگر فردی به دنبال سرمایهگذاری و کسب درآمد است به علت طولانی بودن مدت زمان برگشت سرمایه، پول خود را در بانک سپردهگذاری کند از نظر اقتصادی به صرفهتر خواهد بود.
کشتیآرای با انتقاد از اینکه دولت تا به امروز از کارخانه مصنوعات طلا حمایت عملیاتی نکرده است، افزود: افرادی که خواهان سرمایهگذاری در صنعت مصنوعات طلا هستند، لازم است این نکته را بدانند که سرمایه لازم برای این حرفه را باید خودشان تامین کنند، زیرا دولت هیچگونه تسهیلاتی در این خصوص ارائه نمیدهد.
میزان درآمد، پاسخگوی هزینهها نیست
در همین راستا اما عبدالرضا عسگری، مدیرعامل شرکت طراحی و تولید طلا و جواهری صبا با بیان اینکه در سنوات گذشته صنعت مصنوعات طلا رونق چشمگیری در کشور داشت، گفت: درحالحاضر واحدهای تولیدی مصنوعات طلا به علت کاهش قدرت خرید مردم و شرایط وخیم اقتصادی، متاسفانه درآمدی کسب نمیکنند که این میزان درآمد علاوه برتامین هزینهها، سودی هم برای کارخانهدار داشته باشد.
البته در صورت بهبود شرایط اقتصادی در آینده، این کسبوکار میتواند سود خوبی نصیب صاحبانش کند.
وی درخصوص عملکرد واحد تولیدی طلا و جواهر صبا که بیش از 25 سال در عرصه تولید مصنوعات طلا سابقه کاری دارد، گفت: ما به میزان موردنظری مصنوعات طلا به بنکدار میدهیم و بنکدار هم به همان میزان، طلای شکسته و متفرقه به واحد تولیدی ما برمیگرداند، سپس در واحد تولیدی به تمام طلاهای شکسته و متفرقه درصدی آلیاژهای دیگر برای رنگبندی یکسان و افزایش کیفیت طلا تزریق میکنیم و بعد از این مرحله طلای ذوبشده را تبدیل به شمش کرده تا برای ساخت مصنوعات طلا استفاده شود.
افزایش بیش از دوبرابری هزینه های تولید
عسگری با بیان اینکه در سنوات گذشته یک واحد تولیدی در ماه 20درصد هزینه تولید داشته است، افزود: درحالحاضر برای راهاندازی یک واحد تولیدی طلا باید بیش از 50درصد درآمد ماهانه خود را صرف هزینه ها کنیم که مدت زمان بازگشت سرمایه و هزینه هم بسیار طولانیمدت
است.
وی ادامه داد: برای راهاندازی یک واحد تولیدی مصنوعات طلا به مقدار زیادی سرمایه نیاز است، اما لازم به ذکر است در حرفه مصنوعات طلا سرمایه معنای قابلتوجهی ندارد، زیرا فرد هرچقدر در این حرفه سرمایهگذاری کند، سود بیشتری کسب کرده است.
عسگری گفت: برای راهاندازی یک واحد تولیدی مصنوعات طلا به 3 تا 4 کیلو طلای خام، ابزارهای ساده، بیش از 20 متر فضا و حداقل 30نفر پرسنل نیاز است.
اشتغالزایی برای بیش از 80 نفر
مدیرعامل شرکت طراحی و تولید طلا و جواهری صبا درخصوص این سوال که یک واحدی تولیدی مصنوعات طلا حداقل برای چند نفر ایجاد اشتغال میکند؟ افزود: یک واحد تولیدی مصنوعات طلا حداقل برای 100 نفر میتواند ایجاد اشتغال کند بهطوریکه در گذشته واحد تولیدی ما حدود 80 نفر پرسنل داشت، اما امروز به علت رکود اقتصادی به کمتر از 30 نفر رسیده است.
ابزارهای وارداتی به صرفهتر از ابزارهای داخلی
وی با بیان اینکه ابزارهای ساخت مصنوعات طلا در بازار به دو نوع وارداتی یا تولید داخل موجود است، ادامه داد: یک ابزار ساده ایرانی دارای قیمتی حدود یک میلیون تومان است اما همان ابزار از نوع خارجی 3 میلیون تومان قیمت دارد و از نظر کارایی هم خرید ابزارهای خارجی به صرفهتر است.
کارخوب با ابزار حرفهای
مدیرعامل شرکت طراحی و تولید طلا و جواهری صبا در پاسخ به این سوال که آیا برای ساخت مصنوعات طلا به ابزارهای پیچیده هم نیازمندیم؟ افزود: در گذشته کار دست ارجحیت داشت، اما با پیشرفت تکنولوژی علاوه بر طراحی هنرمندان، استفاده از ابزارهای پیشرفته بسیار ضرورت دارد.
عسگری درخصوص این مطلب که چرا درحالحاضر طراحی مصنوعات طلا موردپسند مردم نیست؟ گفت: استفاده از طراحان برای ساخت مصنوعات طلا بسیار ارجحیت دارد به طوری که درحالحاضر در واحد تولیدی طلا و جواهری ما 10 طراح حضور دارند، به همین جهت اگر افرادی قصد سرمایهگذاری در این حرفه را دارند به منظور استقبال مردم و کسب هرچه سریعتر مجوز از اتحادیه، باید استفاده از طراحان برتر را از اولویتهای اصلی برنامه خود قرار دهند.
مدیرعامل شرکت طراحی و تولید طلا و جواهری صبا درخصوص مدت زمان اخذ مجوز و میزان هزینه برای تمدید آن، گفت: مجوز واحد تولیدی مصنوعات طلا باید از اتحادیه طلا و جواهر تهران گرفته شود که بیش از 6 ماه تا 2 سال به طور میانجامد و ماهانه یکمیلیون تومان برای تمدید مجوز باید پرداخت شود.
مدیرعامل شرکت طراحی و تولید طلا و جواهری صبا درخصوص اینکه درحالحاضر بهترین مکان برای راهاندازی یک واحد تولیدی مصنوعات طلا کجاست؟ افزود: درحالحاضر سولههای زیرزمینی بهتر از کارخانههای اسم و رسمدار است، زیرا کارخانهداران باید ماهانه مالیات گزافی پرداخت کنند، اما مکانهای زیرزمینی به دلیل نداشتن مجوز کسب کار معاف از پرداخت مالیات هستند.
عسگری در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط حالحاضر اقتصادی کشور و نوسانات نرخ طلا، راهاندازی کارخانه یا واحد تولیدی مصنوعات طلا را برای سرمایهگذاری توصیه نمیکنم، زیرا این حرفه علاوهبر هزینهبر و پرسرمایه بودن، میزان درآمد و سود قابلتوجهی ندارد.
گفتنی است باوجود توجیه اقتصادی صنعت طلا، اما در این یک و نیم سال اخیر نگرش مردم نسبت به طلا منفی شده است، زیرا قیمت طلا در چند سال گذشته در بازارهای جهانی و بازار داخلی کاهش پیدا کرده، اما این کاهش قیمت باعث ضرر مالی بسیاری از مردم، کاهش خرید و مصرف و سرمایهگذاری شده است. به طور حتم اگر وضعیت اقتصادی کشور مناسب شود مصرف طلا در کشور افزایش پیدا میکند که این افزایش مصرف طلا باعث افزایش تولید مصنوعات طلا و جواهر کشور خواهد شد.