شی جین پینگ، رئیس جمهور چین روز سه شنبه در نشست اقتصادی داووس جواب دندان شکنی به ترامپ داد.
شرکت کردن حرف اول اقتصاد دنیا و صحبت های او در نشست اقتصادی 2017 در داووس نشانه بارز دگرگونی در سطح اقتصاد جهانی بود. در زمانی که منتخب ریاست جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ با تبادلات آزاد مخالفت می کند، از قانونی بودن برخی سازمان های بین المللی انتقاد می کند، از عدم تعهد آمریکا در تصمیمات جهانی حمایت می کند و طرح مبارزه با تغییرات آب و هوایی را زیر سوال می برد، شی جین پینگ رهبر کمونیست چین او را به گفت وگویی برای دفاع از جهانی سازی، همزبانی مردم دنیا و حتی انتقال های زیست محیطی دعوت کرد.
در سالن بزرگ کنگره که ازدحام جمعیت در آن به چشم می خورد، رئیس جمهور چین خطاب به همتای آمریکایی خود که هرگز حاضر به بردن نام او نشد، گفت: «بحران مالی نتیجه حتمی جهانی شدن نیست بلکه نتیجه جست وجو در سرمایه اصلی و ضعف بزرگی است که کنترل این سرمایه مشترک وجود دارد. متهم کردن جهانی کردن اقتصاد برای رفع مشکلات جهانی واقع بینانه نیست و کمکی به حل مشکلات نخواهد کرد.»
رهبر کمونیستی که کشورش بیشترین سود را از آزاد سازی تبادلات جهانی از سال 2001 و همچنین پس از ورود به سازمان تجارت جهانی به دست آورده، طی سخنرانی خود در نشست اقتصاد جهانی تاکید می کند جهانی شدن همواره موتور محرک رشد جهانی بوده و تبادلات دارایی و حرکت سرمایه ها را آسان کرده است. جهانی شدن همچنین پیشرفت تکنولوژی و علمی را همزمان با پیشرفت تمدن ها و کنش متقابل میان انسان ها به دنبال داشته است.
گفت وگوی رئیس جمهوری چین بیشتر از هرچیز به هشداری علیه دونالد ترامپ شباهت داشت. شی جین پینگ همچنین کشورهای حاضر در نشست را به ادامه تبادلات آزاد و حتی افزایش این تبادل ها و سرمایه ها و نه گفتن به تولیدات داخلی صرف دعوت کرد. او کنار گذاشتن این تبادلات را درست مانند محبوس شدن در اتاقی تاریک دانست. از نظر او هیچ کس از یک جنگ اقتصادی پیروز بیرون نخواهد آمد.
رئیس جمهور چین خطاب به ترامپ بار دیگر به او گوشزد کرد که اقتصاد جهانی مانند اقیانوسی است که گریختن از آن غیرممکن خواهد بود و هر تلاشی برای ایجاد مانع بر سر راه سرمایه، تکنولوژی، تولیدات، صنایع و انسان های درگیر در تبادلات اقتصادی غیرممکن است و کسی که بخواهد این کار را بکند گویی علیه تاریخ برخاسته است.
شی جین پینگ مشکلاتی را نیز که بر سر راه جهانی شدن وجود دارد انکار نکرده و آن را مانند شمشیری دو لبه می داند. زمانی که اقتصاد جهانی تحت فشار است نمی توان شیرینی آن را زیاد کرد و همواره از نکات مثبت آن سخن گفت. جهانی شدن حتی می تواند جلوی قضاوت بین رشد و سازندگی دوباره و قضاوت میان کار و سرمایه را بگیرد.
رئیس جمهور چین راه حل مشکلات موجود در روند جهانی شدن اقتصاد را سرمایه گذاری در نوآوری ها و همراهی و همیاری بین المللی دانست. او بار دیگر کشورها را به همزبانی با یکدیگر و احترام به قوانین و عملی کردن وعده ها دعوت کرد.
هیچ کشوری نمی تواند از میان این قوانین تنها آن قانون هایی را که به نفع خودش است انتخاب کند و تنها به آنها عمل کند. وی در این زمینه به توافق پاریس اشاره و تاکید کرد که همه کشورها و دولت هایی که این توافق را امضا کردند لازم است به آن پایبند بوده و تمام قوانین موجود را در همه زمینه ها مدنظر قرار دهند.
رئیس جمهور چین همچنین خطاب به حاضران گفت: «همه شما می دانید که حکومت چین با حامیان ملی خود و شرکت های خارجی به شیوه ای متفاوت رفتار می کند. حکومت چین قرارداد تجارت جهانی را در سال 2001 امضا کرد اما به همه مفاد آن در همه جهات عمل نکرد و هنوز زمینه هایی مانند خودرو وجود دارد که راه ورود به آنها بسته شده و لازم است که با برداشتن موانع این راه ها را باز کند.
چین همچنین خود و دیگر کشورها را به تعهد در زمینه مبارزه علیه فقر و بیکاری پایبند دانست. از بعد از جنگ جهانی آمریکا به این تعهدات پایبند بوده اما به نظر می رسد رئیس جمهور جدید آمریکا قصد دارد کارهایی خلاف آنچه جامعه جهانی به آن متعهد شده اند انجام دهد.