خواستهها و اولویتهای جوانان امروز برای ازدواج نسبت به نسل قبل تغییر قابل ملاحظهای داشته است و بدون شک این تغییر ناشی از مسائل مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگیاست. نسل جوان که با مشکلات بسیاری همچون اشتغال و درآمد مکفی، تامین مسکن و هزینههای روزافزون زندگی مواجهند حتی نمیتوانند به ازدواج فکر کنند زیرا زیرساختهای لازم برای آنرا در زندگی خود مهیا نمیبینند. از سوی دیگر با تغییر فرهنگ و اهمیت یافتن مسائلی مثل استقلال اقتصادی در ابتدای زندگی دیگر مثل قدیم نیست که عروس و داماد در خانه پدری و کنار اعضای دیگر خانواده زندگی کنند.
متاسفانه مشکلات اقتصادی به قدری گسترده است که خانوادهها نیز توان حمایت مالی از عروس و داماد را ندارند. با گذشت زمان و تغییرات ایجاد شده در شیوه زندگی که تا حدودی ماحصل دریافت فرهنگ از کشورهای دیگر و رسانههای غربی است، نسل جدید خیلی راحتتر از پدر و مادرهایشان به فکر طلاق میافتند البته ناگفته نماند که علاوه بر مسائل فرهنگی و اجتماعی، مشکلات اقتصادی نیز در رواج این موضوع اثرگذار بوده است.
از سوی دیگر شاهد طلاق و مسائل اجتماعی چون ازدواج سفید هستیم. این مسئله که هیچ سنخیتی با اصول فرهنگی و اجتماعی ما ندارد یک پدیده وارداتی است که اگر بهموقع و صحیح با آن برخورد نشود، نتایج بدی خواهد داشت. با توجه به اهمیت خانواده در دین اسلام و فرهنگ ایرانی لازم است که مسئولان فکری به حال مشکلات این حوزه کنند و رواج فرهنگ صحیح را در دستور کار رسانهها بهویژه رسانه ملی قرار دهند. توجه بیشتر به ازدواج و رفع مشکلات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی این حوزه باعث میشود که جوانان رشد یافته در کشور اسلامی ما خودبهخود به سمت ازدواج بروند زیرا این موضوع در شرایط کنونی که ازدواج با دشواریهای زیادی همراه است بروز کرده و با رفع این دشواریها از میان میرود.
اکنون که جمعیت کشور رو به پیری است و بنا به فرمایش مقام معظم رهبری باید به افزایش جمعیت توجه شود، وقت خوبی است که حل و فصل مشکلات حوزه ازدواج را در اولویت قرار دهیم و توقع داشته باشیم که این موضوع دغدغه اصلی مسئولان مربوطه باشد. بیمیلی نسل جدید به ازدواج نیز موضوع دیگری است که پیش از این وجود نداشته است. حتی در مواردی که مشکلات اقتصادی وجود ندارد نیز شاهد این بیمیلیها هستیم، مواردی نیز وجود دارد که در میان قشر مرفهتر باوجود نبودن مشکلات مالی باز هم تمایلی به ازدواج جوانان نیست. این همان مشکلات فرهنگی است که باید در جهت رفع آن کوشید. سن ازدواج در کشور بالا رفته و این کاملا برخلاف شیوه نسل قبل است لذا ضرورت دارد که مسئولان و کارشناسان با نگاه اصولی و کارشناسی ریشه این تغییرات را بیابند.
* عضو کمیسیون فرهنگی مجلس