زمینه همکاری با فرانسویها زیاد است و باید از فرصتی که برای تجارت با روسها داریم استفاده کنیم. محسن بهرامی ارض اقدس، رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران در گفتوگو با خبرنگار سایت اتاق گفت: فرانسه بهطور تقریبی میتواند در تمام حوزههای اقتصادی، همکار خوبی از نظر تجاری برای ایران باشد. در نفت، گاز و انرژی بهطور عام، معدن و حمل و نقل هوایی و دریایی و خودروسازی بهطور خاص، فرانسه سابقه همکاریهای خوبی با ایران دارد و از کشورهایی است که در اولویت ارتباط تجاری با ایران قرار میگیرد. نکته مهم در حال حاضر این است که خوشبختانه، خودروسازان فرانسوی دیگر در بازار ایران یکهتاز نیستند و رقبای جدی از کشورهای آلمان، ایتالیا و حتی آمریکا دارند.
شرکت خودروسازی فیات با ایرانخودروی ایران وارد تعامل شده. بهرامی در این باره گفت: این فضای رقابتی برای حضور موثر در عرصه خودروسازی ایران این امکان را برای کشورمان فراهم کرده تا بتواند هوشمندانه و با توجه به منافع ملی، شریک خودروسازش را انتخاب کند و به جای اینکه مصرفکننده صرف کالاهای وارداتی باشد، سرمایهگذاران دیگر کشورها را پای میز مذاکره و قرارداد بستن برای سرمایهگذاری و تولید مشترک بکشاند. این نحوه تعامل تجاری برای انتقال دانش فنی و بهبود زیرساختهای تولید و تولید محصولات صادراتمحوری که بتواند بازارهای ایران و بازارهای منطقه را پوشش دهد، یک امتیاز بزرگ است.
بهرامی ادامه داد: خوشبختانه ایران زیرساختهای لازم برای تبدیل شدن به یک همکاری تجاری خوب در منطقه برای فرانسه را دارد و برندهای معروف این کشور اگر قصد تصاحب بازار کشورهای آسیای میانه، عراق و افغانستان را دارند، میتوانند در ایران سرمایهگذاری کنند.
عضو هیات نمایندگان اتاق تهران گفت: در ارتباط تجاری با کشورهای اتحادیه اروپا، شرایط اقتصادی خود این کشورها بهعنوان یک معیار مهم در تعاملات اقتصادی مطرح است. خوشبختانه یا متاسفانه، کشورهای اتحادیه اروپا، رکود اقتصادی را تجربه میکنند و در سالهای اخیر، رشد اقتصادی کمی را به ثبت رساندند. از نظر من این بحران اقتصادی برای ایران یک فرصت است که میتواند از آن به نحو احسن استفاده کند. فراموش نکنیم که اولویت ما در ارتباط با کشورهای توسعهیافته، انتقال دانش فنی و تکنولوژی به کشورمان است و در شرایط کنونی میتوان از فرصت پیش آمده برای تحقق این هدف استفاده کرد. ما در سالهای گذشته با چینیها ارتباط اقتصادی خوبی داشتیم اما در عمل مصرفکننده کالاهای ساخته شده و محصولات نهایی کمکیفیت چین بودیم. در حال حاضر، با اجرایی شدن برجام و ورود به عصر پسابرجام این امکان وجود دارد که در رابطه تجاری با اروپای بحرانزده از نظر فنی خودمان را قوی کنیم. ما نمیتوانیم سالهایی را که در شرایط تحریم با چینیها همکاری میکردیم بهسادگی فراموش کنیم اما آنها باید بدانند که امروز، تنها گزینه و انتخاب ایران برای تجارت، چین نیست و گزینههای متعدد دیگری برای همکاری اقتصادی وجود دارد که یکی از آنها فرانسه است.
بهرامی در ادامه درباره تسهیل صدور روادید با اجرایی شدن سند کنسولی بین ایران و روسیه به ایسنا گفت: براساس یکی از راههای توسعه روابط اقتصادی و تجارت فرامرزی سهولت در رفت وآمد شرکای تجاری به کشورهای مبدأ و مقصد است. یکی از راههایی که میتواند منجر به افزایش اعتماد در روابط تجاری طرفین شود رفتوآمدها و ملاقاتهای حضوری با یکدیگر است، چراکه در کنارآن امکان ایجاد زمینه توسعه مشارکتهای اقتصادی، بازرگانی و سرمایهگذاری تولیدی برای دو طرف فراهم میشود و طبیعتا هرگونه تسهیلاتی دراین زمینه نسبت به ارتقای معاملات و تعاملات تجاری بین افراد و فعالان کشورها تاثیر جدی داشته باشد.
رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران ادامه داد: در گذشته شرایط صدور ویزا برای اتباع ایرانی توسط کشور روسیه به دلیل ساختارهای موجود که از گذشته باقی مانده و اکنون هم وجود دارد مطلوب نبوده است و به طور متقابل هم به دلیل آنچه در روابط دیپلماتیک عرف است از طرف ایران هم صدور ویزا با سهولت مورد انتظار برای اتباع روسیه صادر نمیشده است.
بهرامی ارض اقدس ادامه داد: طبیعتا پس از تیره شدن روابط روسیه با ترکیه و اینکه روسیه شرایط را برای جایگزینی محصولات ایرانی در بازار روسیه فراهم کرد و مشتاق به توسعه روابط تجاری با ایران هستند به تسهیل در صدور روادید تاکید کردهاند. خوشبختانه با توافق کنسولی که بین ایران و روسیه صورت گرفته قرار است تسهیل رفتوآمد اتباع دو کشور فراهم و تردد اتباع ایران و روسیه آسان شود. اگر این توافقنامه با سرعت توسط وزارت امورخارجه دو کشور و انجمنهای مردمی مثل اتاقهای بازرگانی و همچنین سازمان توسعه تجارت با معرفی اشخاص معتبر برای دریافت ویزا دنبال شود با هزینه کم و سهولت زیاد میتواند به رشد مبادلات دو کشور کمک کند.