خیابان ظهیرالاسلام چند پاساژ و تعداد زیادی مغازه، کارگاه و انبار وجود دارد. تعداد تقریبی مغازههای خیابان ظهیرالاسلام را حدود 500 باب میدانند. در این خیابان تنگ و باریک، پارکینگ عمومی وجود ندارد و اغلب ساختمانها قدیمی هستند. خیابانی که در قدیم از زیباترین خیابانها و نقاط شهر محسوب میشد و بار تاریخی زیادی نیز دارد، در حال حاضر بسیار شلوغ و نابسامان به نظر میرسد. تردد بسیار زیاد موتورسوارها، وانتبارها و گاریهای کوچک حمل بار و پیادهروهای شلوغ و باریک و تنگ گاهی به افراد تصویر ناخوشایندی ارائه میدهد.
ضمن اینکه ساختمانهای قدیمی که مرمت نشدهاند و برای بازسازی و تمیزکاری آنها نیز فکری نشده است، چهره این خیابان را مخدوش کردهاند. با این حال صدای نفسهای تاریخ از درز آجر ساختمانهای این خیابان شنیده میشود. این خیابان با سابقهای طولانی همچون صفحههای یک کتاب تاریخی میماند. طوری که حتی نام کوچهها و بنبستهای منتهی به ظهیرالاسلام نیز پنداری شبیه برگی از تاریخ هستند. نامهایی همچون نابینایان خزائلی، مشیر معظم، درویش و امید آزادیخواه.
همانطور که گفتیم ظهیرالاسلام مرکز بورسی بزرگ و شلوغی از کاغذ و تولیدات مربوط به آن است. ازدحام بیش از حد در این خیابان باعث شده است که در سالهای اخیر علاوه بر مغازهها دو پاساژ بزرگ و چند طبقه نیز در این خیابان تاسیس شود؛ یکی پاساژ شقایق و دیگری پاساژ ظهیرالاسلام. اولی در ابتدای خیابان و نزدیک به خیابان جمهوری واقع شده و دیگری در میانههای ظهیرالاسلام. این پاسازها بسیاری از مغازهدارهای قدیمی را در خود جای دادهاند.
همچنین ارائه خدمات چاپی در این پاساژها بیشتر به چشم میآید. مغازهها در این خیابان از صبح خیلی زود تا پاسی از شب گذشته، کار میکنند. بهطوری که از حدود ساعت هفت صبح تا 10 شب میتوانید به مغازههای این خیابان مراجعه کنید. در خیابان ظهیرالاسلام تعدادی تولیدی پارچه، آن هم عمدتا پارچه تریکو به چشم میآید و همچنین تعداد اندکی شرکت تولیدی لباس کودک. سه رستوران امیرنو، چلوکباب جوان و حاتم نیز سهم اغذیهفروشیها از این خیابان هستند.
در سرتاسر این خیابان ما با دو مرکز خیریه نیز برخورد میکنیم که یکی از آنها به کودکان نابینا اختصاص دارد. توی این خیابان بیش از هر چیزی صدا به گوش میرسد. صدای بوق ماشینها و موتورها، صدای آدمهای رهگذر و کارگرانی که در حال جابهجایی کاغذها هستند. توی این خیابان پر است از مغازههایی که پشت شیشه خود انواع اطلاعیهها را منتشر کرده و میچسبانند. از آگهی استخدام طراح حرفهای و مسلط به کرل و فتوشاپ گرفته تا آگهی چاپ تقویم و سررسیدسال 1395.
آن هم الان و این وقت سال که پاییز دارد آخرین نفسهای خود را میکشد، آن هم به ضرب و زور تقویم. ولی هر چه این خیابان را به طرف شمال میرویم، خیابان ظهیرالاسلام پهنتر و تمیزتر میشود و تعداد مغازهها کمتر. از صدای هیاهو کاسته میشود و در عوض به خاطر بافت قدیمی منطقه که دیگر کمکم دارد دستخوش تغییر و ساختمانسازیهای مدرن میشود، آرامشی خاص و از نوع قدیمی به آدمیزاد دست میدهد.
اجارههای بالا، سرسامآور و دور از ذهن
دور از ذهن نیست که قیمت اجاره مغازه در این خیابان پایین نیست. در اصل نه تنها قیمتها کم نیستند بلکه گاهی رقمها سرسامآور و نجومی به نظر میرسند. بیشترین قیمتها در این خیابان متعلق به مغازههای پاساژ شقایق، آن هم طبقه همکف است. این پاساژ در هفت طبقه، روزها و شبهای بسیار شلوغی را تجربه میکند. مغازهها در طبقه همکف از همه گرانتر هستند.
اگر بخواهید در این طبقه مغازهای با متراژ تقریبی 10متر را اجاره کنید باید با توجه به مکان قرارگیری آن مبلغی بین 100 تا 150میلیون تومان را بهعنوان رهن سالانه پرداخت کنید و هر ماه نیز حدود 8میلیون تومان اجاره به حساب صاحب مغازه واریز کنید.این مبالغ در طبقات بالاتر بهطور نسبی کم و کمتر میشود.
در طبقه زیر همکف نیز بیشتر چاپخانههای قدیمی حضور دارند. این پاساژ بیشتر مناسب کسانی است که میخواهند در زمینه خدمات طراحی و چاپ فعالیت کنند. فعالان در حوزه کاغذ و مقوا بیشتر در دو طرف خیابان مغازه دارند. عمده فعالیت ساکنان پاساژ ظهیرالاسلام نیز در زمینه کاغذ و صحافی است.