رییس سازمان حسابرسی با اعلام جزییات جدید از فساد بانکی ۷۰ میلیارد ریالی، موضوع بابک زنجانی را زاییده تحریم دانست و گفت: قوه قضائیه اطلاعاتی برای پرونده «م.ه» از ما نخواسته است. مهدی سهیلیپور در نشست خبری گفت: میزان نقدینگی در ۱۵ سال گذشته ۳۰ برابر شده، این در حالی است که سیستم کنترلی نظام بانکی ما به این سرعت رشد نکرده است.
رییس سازمان حسابرسی ادامه داد: در حال حاضر ۲۰ هزار شعبه بانکی در سراسر کشور وجود دارد که هر شعبه به طور متوسط دارای پنج نفر کارمند است که مجموعا ۱۰۰ هزار نفر را شامل میشوند. این پنجنفر در هر شعبه با حفرههای اطلاعاتی بانکی کاملا آشنا هستند، بنابراین باید مکانیزمی طراحی شود که این حفرهها پوشش داده شود تا سوء جریانی اتفاق نیفتد. وی با اشاره به اینکه حسابرسان در زمان رسیدگی نمیتوانند ۲۰ هزار شعبه را رسیدگی کنند و بنابراین بیشتر به دنبال کنترل سیستمی هستیم، تصریح کرد: با توجه به اینکه طراحی سیستمی بانکها متعلق به ۱۵ سال پیش است، کنترلها بهصورت فیزیکی و نه سیستمی انجام میشود، بنابراین در این شرایط سوءاستفاده اجتناب ناپذیر است.
سهیلیپور گفت: بانک مرکزی فعالیتهایی را از جمله استقرار کربنکینگ آغاز کرده است. در حالی که استقرار چنین سامانههایی ۱۵ سال پیش باید انجام میشد. وی در ادامه در مورد شرایط وقوع فساد جدید بانکی که از آن بهعنوان فساد ۱۲ هزار میلیاردی یاد میشود، گفت: رقم صحیح آن ۷۰ میلیارد ریال بوده که در مراحل مختلف از یک حفره اطلاعاتی کوچک استفاده شده است. با توجه به اینکه زمان رفتوبرگشت یک چک بانکی دو هفته زمان نیاز داشت، سوءاستفادهکنندگان از این فرصت ۱۵ روزه استفاده کردهاند، بنابراین تمامی این سوءجریان به حفره اطلاعاتی مربوط بوده است.
سهیلیپور، درباره میزان داراییهای دولت طبق حسابرسیهای انجام شده توسط سازمان حسابرسی، گفت: در این زمینه اطلاعات منسجمی وجود ندارد. وی در مورد پرونده بابک زنجانی گفت: اتفاقی که در این زمینه افتاد، زاییده تحریم است و اگر تحریم نبود، پولی داده نمیشد و نقل و انتقالی انجام نمیگرفت، بنابراین اختلاسی هم به وقوع نمیپیوست، بنابراین میتوان گفت که تحریم چنین آثاری را نیز در بردارد. رییس سازمان حسابرسی در پاسخ به این سوال که آیا سازمان حسابرسی به پرونده «م. ه» هم ورود پیدا کرده است یا خیر؟ گفت: قوه قضائیه اطلاعاتی در این زمینه از ما درخواست نکرده و هیچ کمک کارشناسی نخواسته است.