واحدهای صنعتی و تولیدی زیادی وجود دارند که در سطح کشور فعالیت می کنند. بیشتر این واحدها براساس نیازمندی های استانی و بومی منطقه احداث و راه اندازی شده اند و با توجه به قابلیت های بومی منطقه خودشان به انواع کارهای تولیدی و خدماتی می پردازند.
در این میان کارخانه هایی هستند که بدون توجه به زیرساخت های بومی و منطقه ای و همچنین در نظر نگرفتن امکانات و محدودیت های پیش رو اقدام به فعالیت کرده اند که بعضی کارهای انجام شده از سوی آنها موفقیت آمیز نبوده است.
بنابراین از طرف کارشناسان اقتصادی فعالیت ها و سرمایه گذاری هایی توصیه می شود که مبتنی بر توانمندی های بومی، داشتن زیرساخت های منطقه ای و دسترسی و انتقال راحت به مناطق همجوار باشد. این رویکرد با بهره وری بیشتر، استفاده از منابع موجود با بهای کمتر و اشتغال زایی برای همان محدوده همراه است. «فرصت امروز» با مهندس جمال رازقی، مدیرعامل صنایع غذایی ب. آ گفت وگو کرده است.
رازقی در مورد فعالیت در صنایع غذایی و تأسیس کارخانه موادغذایی می گوید: عملیات احداث ساختمان شرکت و نخستین مجموعه از گروه تولیـدی ب. آ از اوایل سال 1384 با همـكاری جمعی از نخبگان معماری كشور و تیم پنج نفره از مشاوران كشورهای آلمـــان، كانادا و ایران با بیش از 30سال تجربه در صنایع گوشتی به خصوص غذاهای آماده مصرف شروع به کار کرد و در اول شهریـور ماه سال 1387 با نصب و راه اندازی ماشین آلات از کشورهای آلمان، کانادا، هلند و اسپانیا برای نخستین بار در صنعت غذایی کشور، رسما کلید خورد.
طراحی محصـولات با هدف بهبود بافت، طعم، رنگ، عطر و کیفیت مواد غذایی و همچنین ترویج غذاهای سالم و مغذی سنتی ایران كه متأسفانه درسفره های رنگین ایرانی كمتر دیده می شود، مانند كوكوسبزی، كوكوسیب زمینی و كتلت در گروه تولیدی ب. آ از جمله اهداف تأسیس این شرکت بود، به نحوی که در ابتدای سال 1388 مراحل فرمولاسیون بیش از 35نوع غذاهای ایرانی و فرنگی زیر نظـرکارشناسان معتبر اروپایی و کارشناسان با تجربه ایـرانی در صنعت غذا و با همکاری آشپزهای مشهور سنتی ایـران به پایان رسید و ضمن انجام عملیات تست بازار، تولید انبوه آنها به تدریج شـروع و به بازار مصرف عرضه شد.
متفاوت از فست فود
رازقی در مورد محصولات تولیدی شرکت می افزاید: كارخانه تولید غذاهای آماده با برند ب. آ با تلفیق آخرین تکنولوژی روز دنیا در تولید غذاهای کاملا پخته شده منجمد با آشپزی سنتی و اصیل ایرانی به وسیله ماشین آلات بسیار پیشرفته جهان و با همت كارشناسان و مدیران معتبر در زمینی به مساحت بالغ بر دو هکتار در شهرک صنعتی بزرگ شیراز راه اندازی شد.
در حال حاضر بیش از 60 نوع محصول خوراکی تولید و به بازار مصرف عرضه می کنیم. رازقی در مورد این محصولات می گوید: محصولات تولیدی ما نوع جدیدی از اقلام خوراکی است که با فست فود فرق دارد و به نوعی به نام غذاهای دردسترس معروف است. این خوراکی ها بر مبنای نیاز روز بشر طراحی و تولید می شوند و قدمت زیادی ندارند و 18-17سال است که وارد سبد غذایی مردم جهان شده است. این غذاها فوق العاده سالم و باکیفیت هستند و برای سیستم گوارشی بدن مشکلی درست نمی کنند.
جذب روغن در این خوراک های در دسترس، فقط 7درصد است، این مقدار در غذاهای خانگی به 20درصد و در رستوران ها به بیش از 30درصد می رسد. غذاهای تولید شده در دمای 18 تا 20درجه زیرصفر منجمد می شوند و فقط 5دقیقه لازم است که آماده شوند. ضمن اینکه قیمتش هم بسیار مناسب است.
روش تولید با استفاده از پیشرفته ترین تکنولوژی صنایع غذایی روز جهان انجام می شود و خط تولید کاملا اتوماتیک و بدون دخالت دست صورت می گیرد. بسته بندی هم داخل شرکت و با استفاده از بالاترین استانداردهای ژاپن و آمریکا انجام می شود و برای این کار تجهیزات و ادوات لازم را از ژاپن و آلمان وارد کرده ایم.
هزینه های سرمایه گذاری
رازقی در مورد میزان سرمایه گذاری و شروع به کار این مجموعه غذایی به «فرصت امروز» می گوید: سرمایه مورد نیاز و هزینه شده برای راه اندازی خط تولید 30میلیارد تومان بوده و 60میلیارد تومان دیگر هم هزینه برند سازی، شبکه توزیع مویرگی و فعالیت های جانبی شده است و جمعا 90میلیارد تومان صرف راه اندازی و بهره برداری این شرکت شده است.
ظرفیت تولیدی این شرکت 10هزار تن در سال است و پرسنل شاغل آن به احتساب نیروهای توزیع کننده بالغ بر 870نفر است. این شرکت صادرات محدودی هم به کشورهای عراق و امارات داشته که قرار است طی مدت دوسال آینده بیشتر شود.
وی در مورد فعالیت در حوزه صادرات می افزاید: چون هزینه های تولیدی در کشور بالا است، قطعا بیشتر کالاهای تولید داخل برای صادرات صرفه اقتصادی ندارند و سود چندانی برای تولیدکننده به همراه ندارند. رازقی در مورد مزیت سرمایه گذاری و دلیل سرمایه گذاری اش در استان فارس می گوید: به غیر از علاقه مندی به زادگاه، این منطقه از امکانات مناسبی برخوردار است که ریسک سرمایه گذاری را کاهش می دهد. فارس از گذشته یکی از مراکز اصلی تولیدات کشاورزی بوده است، بنابراین بسیاری از اقلام مورد نیاز و مواد اولیه را از داخل استان خریداری می کنیم.
مدیرعامل شرکت ب. آ در مورد سایر مزایای سرمایه گذاری منطقه ای می افزاید: مرغوبیت مواد اولیه، کوتاه بودن مسیر حمل و نقل، دسترسی به امکانات فرودگاهی و جاده ای، نیروی کار فراوان و در دسترس از مهم ترین مزیت ها و مشوق های فعالیت تولیدی هستند. همچنین قرارگیری استان فارس در نزدیکی استان هایی چون هرمزگان، بوشهر، خوزستان و چهارمحال وبختیاری موجب شده تا هم نیروی کار زیادی به این استان مهاجرت کنند و هم اینکه بازار خوبی در این استان ها برای تولیدات استان فارس ایجاد شود.
وی در پایان و در مورد ارگان ها و سازمان هایی که مجوزهای لازم را در این زمینه صادر می کنند، می گوید: چون صنایع غذایی با سلامت مردم در ارتباط است، نهادهای مختلفی بر روند حسن اجرای کار نظارت می کنند. وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت بهداشت، مؤسسه استاندارد و سازمان دامپزشکی از جمله سازمان ها و نهادهایی هستند که مجوزهای لازم را صادر می کنند.