جامجهانی رویدادی است که هر چهارسال یکبار برگزار میشود و از نظر جذب مخاطب اهمیت كمتری از بازیهای المپیک ندارد.
بسیاری از کشورها دراین بازیها شرکت دارند و خود را در این رویداد بزرگ فوتبالی سهیم میدانند. در این راستا افکار عمومی تمامی مردم دنیا به این رویداد جلب شده است.
کشورهایی که نمایندهای در این رویداد دارند مردمی هیجانزدهتر و پیگیرتر دارند و این مسئله فرصت مناسبی را برای شرکتهای بزرگ خارج و داخل کشور فراهم میکند؛ فرصتی که افکار عمومی را درگیر کرده و میتوان بهترین استفاده ممکن را از آن داشت. اکثر شرکتها در این زمان شروع به تبلیغات مختلف متناسب با این رویداد میکنند. شاید فقط به منظور یادآوری نام خود در ذهن مخاطبان آگهی بدهند یا شاید در آگهی خود محصولی تازه را با همان حال و هوای فوتبالی به مخاطب معرفی کنند.
نکته جالب اینکه حتی شرکتهایی که در طول سال در عرصه تبلیغات حضور ندارند نیز سعی دارند در این زمان نامی از خود باقی بگذارند. شرکتهای بزرگ خارجی و داخلی در این رویداد بودجههای هنگفتی را صرف تبلیغات مختلف میکنند. از این میان میتوان مثالهای زیادی مانند تبلیغات کوکاکولا، پپسی یا کیافسی یا تبلیغات شركتها و برندهای مهم داخلی كه آنها را میشناسیم آورد. شرکتهای بزرگ دنیا درانتخاب فرصتهای تبلیغاتی بسیار حساس هستند و به راحتی بودجه تبلیغاتی خود را هدر نمیدهند. آنها براساس تحقیقات گسترده دست به تهیه آگهیهای تبلیغاتی میزنند، هرچند آشنایی مشتریان آنها با علم تبلیغات به این شرکتها درجهت بهتر پیدا کردن ایدههای خلاقانه کمک میکند؛ موضوعی که درکشور ما مصداق چندانی ندارد.
به هر حال، جامجهانی یکی از بهترین فرصتها برای شرکتهای داخلی است؛ خواه فعالیت آنها مرتبط به ورزش باشد، خواه بیارتباط با موضوع، اما آنچه درعرصه تبلیغات اهمیت دارد پیام و کانالی است که برای انتقال آن استفاده میشود. شرکتها برای انتقال پیام خود به مشتریان در این رویداد از رسانههای مختلفی استفاده میکنند؛ رسانههای مختلفی مانند رسانههای الکترونیکی، چاپی، محیطی و... در ایران شاید به دلیل حضور شبکههای ماهوارهای مخاطب رسانه ملی کمتر شده باشد، ولی در این زمان به دلیل پخش انحصاری بازیها توسط رسانه ملی تماشاگران به سمت این رسانه جلب خواهند شد؛ چون بسیاری از رسانههای دیگر اجازه پخش را ندارند و رسانه ملی تنها رسانهای است که به آنها امکان میدهد فوتبال را با گزارشگری هم زبان خود نظارهگر باشند.
در نتیجه توجه همه اقشار تماشاگران به رسانه ملی معطوف میشود. در مورد رسانههای دیگر نیز همین موضوع صادق است. شرکتها با توجه به محصول، گروه مخاطبان و البته بودجه از ابزارهای مختلف برای انتقال پیام و تبلیغات استفاده کرده و خودشان به سراغ رسانههای مختلف از جمله رسانههای تصویری، چاپی، الكترونیك و غیره میروند كه هركدام در این ایام مخاطبان بیشتری را به سمت خود جلب کردهاند. در مورد رسانههای محیطی نیز به همین صورت است.
رسانههای محیطی باید در یک بازه زمانی کوتاه پیام خود را به مخاطب برسانند و این رویداد به آنها برای انتقال پیام کمک میکند؛ زیرا ذهن مخاطب درگیر است و تا طرح تبلیغاتی مرتبط با رویداد جامجهانی را ببیند، به راحتی با آن ارتباط برقرار میکند. بنابراین چنین رویداد بزرگی که باعث جذب افکار عمومی شود، بهترین فرصت برای انتقال پیامهای تبلیغاتی به مخاطبان است؛ خواه این پیامها مانند برخی نمونههای خارجی با هوشیاری و خلاقیت طراحی شده باشد، خواه مثل بعضی از تبلیغات داخلی، بدون برنامهریزی و صرفا برای اعلام حضور.
*کارشناس
روابط عمومی و تبلیغات