رییس سازمان چای که روزهای خوبی برای برداشت و تولید چای در سالجاری پیشبینی کرده است، میگوید: چای خارجی که نیمی از آن به ارزش حدود 200 میلیون دلار به کشور قاچاق میشود عمدتا رنگ و اسانس است. مردم ایران آن را با رغبت میخرند اما چای ایرانی جزو با کیفیتترین چایهای موجود در جهان است که با قیمتهای بالایی به کشورهای اروپایی صادر میشود. به گفته وی، چای سفید ایرانی که همان برگهای باز نشده برگ سبز چای است به قیمت کیلوگرمی حدود یک میلیون تومان به کشورهای آسیایی مانند کشورهای عربی صادر میشود. البته قیمت و کیفیت چای سفید در بازار داخلی کمتر است.
به گزارش ایسنا، محمدولی روزبهان، درباره وضعیت تولید چای و حال و روز چایکاران نیز اظهارنظرهای متفاوتی را مطرح کرد. وی معتقد است: روزگاری چای یکی از پردرآمدترین محصولاتی بود که چایکاران با آن زندگیشان را تأمین میکردند اما در سالهای گذشته وضعیت بهگونهای شد که بسیاری از باغات چای به باغهای مرکبات یا ویلا تبدیل و بسیاری دیگر نیز همانطور به حال خود رها شدند.
رییس سازمان چای که ارزش سالانه تولید، واردات و مصرف چای در کشور را حدود 600 میلیون دلار ارزیابی میکند، میگوید: در گذشتههای نهچندان دور هر کیلوگرم چای ارزشی معادل یک کیلوگرم برنج داشت و چایکاران با پنج کیلوگرم چای میتوانستند دستمزد کارگران خود را در فصل برداشت بدهند. اما در حال حاضر هر کیلوگرم برنج حدود 7500 تومان قیمت دارد، درحالیکه ارزش یک کیلوگرم برگ سبز چای 1300 تومان است. از سوی دیگر یک کارگر 50 هزار تومان در روز دستمزد میگیرد اما پنج کیلوگرم برگ سبز چای حدود 7 هزار تومان میشود. بنابراین چایکار باید حدود 35کیلوگرم برگ سبز را به جای حقوق یک روز یک کارگر بدهد!