رییس مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات کشور از اصلاح روش توزیع سیگار در کشور خبر داد. به گزارش شاتا، علیاصغر رمزی درخصوص علت اصلاح و تغییر در روش توزیع سیگار گفت: در روش قبلی توزیع سیگار، افرادی معدود به شکل انحصاری بخش عمدهای از سیگار مصرفی در کشور را توزیع میکردند و برندهای خاصی بهصورت انحصاری به اشخاص اختصاص مییافت و تمامی سیگارهای تولیدی یا وارداتی توسط چند فرد یا شرکت خاص توزیع میشود. وی تصریح کرد: این افراد محدود با مجوزهای دریافتی، حجم بالایی از توزیع سیگار را درکشور دردست داشتند و منافع و رانت زیادی ایجاد شده بود و درنتیجه تنها این افراد در سیستم نظارت و کنترل حاکمیتی شناخته شده بودند.
رمزی گفت: عوامل، شیوهها و مشخصات توزیعکنندگان سیگار در سراسرکشور شناخته شده نبود و در نتیجه اعتراضات زیادی مبنی بر توزیع انحصاری برخی از برندها دریافت میشد. رییس مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات کشور افزود: توزیعکنندگان سیگار منافع کلانی را به واسطه انحصار موجود میبردند و اجازه فعالیت سایرین را در بخش توزیع نمیدادند که در همین راستا برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز مکاتباتی برای رسیدگی به این موضوع و اقدام جهت رفع این انحصارها با وزارت صنعت، معدن و تجارت کرده بودند که سوابق آنها موجود است.
رییس مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات کشور درخصوص امکان مقاومت در برابر اصلاح روش توزیع سیگار اظهار داشت: طبیعی است که مقاومت وجود داشته باشد، حتی تهدیداتی هم بود، زیرا با یک محاسبه ساده میتوان به ابعاد وسیع این موضوع پی برد. رمزی گفت: مصرف حدود 62میلیارد نخ سیگار در کشور و تنوع قیمتی سیگارها (از هرنخ 50تومان تا هزار تومان اگر متوسط قیمت هرنخ را 250تومان فرض کنیم) ما با یک بازارحدود 15هزار میلیارد تومانی روبهرو هستیم درصورتیکه اگر سود شبکه توزیع شامل عمدهفروشی و خردهفروشی را حدود 30درصد فرض کنیم، خواهیم دید، اصلاح شبکه توزیع برای حدود 5هزار میلیارد تومان از یک بازار 15هزار میلیارد تومانی در حال تاثیرگذاری است و قطعا مقاومتهای جدی وجود دارد ولی ما مصمم هستیم نسبت به شفافسازی، ایجاد زمینه رقابتی بهجای انحصاری و سالمسازی محیط کسبوکار تلاش کنیم.
رمزی در مورد خصوصیات روش جدید توزیع گفت: در روش جدید مجوزهای توزیع سیگار و محصولات دخانی در سه سطح تعیین شده است؛ سطح اول مجوز توزیع سراسری (کشوری)، سطح دوم مجوز توزیع استانی و سطح سوم مجوز توزیع خردهفروشی.
وی یـــــادآوری کــــرد: توزیعکنندگان کشوری ملزم به انتخاب و معرفی تمامی عوامل توزیع استانی از دارندگان مجوزتوزیع استانی هستند. وی گفت: سقف مجاز توزیع در سال برای توزیعکنندگان کشوری یک میلیارد نخ است و تاکنون 45 مجوز برای توزیعکنندگان کشوری (سراسری) صادر شده که احتمالا تا یک ماه آینده تعداد آنها به بیش از 60 مجوز میرسید. رییس مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات کشور خاطرنشان ساخت: تعداد 700نفر مجوز توزیع استانی وجود دارد و صاحبان این مجوزها تا سقف 50میلیون نخ در سال به کار توزیع میپردازند و متقاضیان این مجوزها بهطور مستمر از طریق سازمانهای صنعت، معدن و تجارت استانها در حال ارائه مدارک لازم برای اخذ مجوز توزیع استانی هستند.
وی گفت: درخصوص مجوز خردهفروشی محصولات دخانی نیز دستورالعمل و ضوابط صدور پروانه خردهفروشی طبق قوانین و مقررات مربوط تهیه و به معاونت ذیربط در وزارت صنعت، معدن و تجارت ارسال شده که در آینده نزدیک به اتحادیههای مربوط ابلاغ خواهد شد. رمزی افزود: واحدهای صنفی که دارای مجوز یا پروانه خاص خردهفروشی محصولات دخانی باشند امکان توزیع و فروش سیگار و سایر محصولات دخانی را دارند و توزیع سیگار بدون پروانه یاد شده تخلف تلقی شده و با توزیعکنندگان غیرمجاز برخورد قانونی خواهد شد.
وی با تاکید بر ثبت تمامی مجوزهای یاد شده در سامانه مربوط گفت: امکان دسترسی برای بازرسان و دستگاههای نظارتی وجود دارد. وی افزود: شبکه توزیع شفاف و با مشخصات دقیق سه سطح دارندگان مجوز و همچنین میزان توزیع هریک از دارندگان مجوز در سامانه ثبت خواهد شد که این امر میتواند کمک شایانی به فضای سالم کسبوکار و شفافسازی روش توزیع سیگار کند. رمزی گفت: در روش قبل درصورتیکه یک شخص 10میلیارد نخ را توزیع میکرد مشخصات وی در سیستم حاکمیتی وجود داشت و هیچگونه اطلاعی از شیوه عملکرد و توزیع وی وجود نداشت ولی در روش جدید یک شخص قبلی تبدیل به 10صاحب مجوز کشوری میشود که تمام عوامل توزیع استانی آنها نیز در این سیستم و سامانه دارای مجوز و مشخصات کامل آنها وجود دارد و با فرض اینکه هر 10 صاحب مجوز کشوری 31 عامل استانی دارای مجوز را معرفی کرده باشند در روش جدید 310 عامل دارای مجوز استانی و 10 عامل کشوری شناسایی شدهاند. درمجموع 320 دارنده مجوز برای 10میلیارد نخ فعال خواهند شد.
رییس مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات کشور با بیان مطرح شدن روش جدید توزیع در مراجع مختلف گفت: اجرای سریعتر آن در حال پیگیری است ازجمله در ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و همچنین در ستاد کشوری مبارزه با مصرف دخانیات و در سایر دستگاههای نظارتی و امنیتی زیرا با اصلاح در روش توزیع و اشراف و نظارت کامل بر کل شبکه توزیع شرایط برای اعمال و اجرایی کردن سایر اقدامات از جمله مصوبات ستاد کشوری کنترل مصرف دخانیات فراهم خواهد شد. رییس مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات کشور گفت: وقتی منافع برخی به خطر میافتد و درآمدهای رانتی آنها کاهش مییابد و در روش جدید تبدیل به منافع عادی و معقول و در حد سایر فعالان میرسد حداکثر سعی خود را برای حفظ شرایط قبلی میکنند و از موقعیتی که طی سالهای گذشته برای خود ایجاد کردهاند، سعی در توقف روش جدید میکنند که قطعا این تهدیدات راه به جایی نخواهد برد.