اصلاح باغهای فرسوده و غیر اقتصادی از اولویتهای اصلی معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی محسوب می شود. اگر بخواهیم از دیدگاه کارشناسی به مسئله نگاه کنیم، اصلاح باغ ها در صورت اجرایی شدن براساس پروتکل های علمی، در بسیاری از موارد اقتصادی است، زیرا به تولید پایدار منتج خواهد شد اما همزمان و در برخی موارد دیگر غیرضروری به نظر میرسد.
بنابراین بحث اصلاح باغ ها فرسوده را باید از دو منظر مورد بررسی قرار داد. در نگاه اول اگر یک باغ در منطقهای واقع شده باشد که کمترین محدودیتها از نظر منابع و به ویژه منابع آبی وجود دارد اصلاح باغهای فرسوده به ویژه جایگزین کردن درختان با نیاز آبی بالا مانند هلو با درختان میوه با نیاز آبی کمتر مانند انگور یا جایگزینی ارقام غیر مرغوب و کم ثمر با ارقام امیدبخش و اقتصادی علاوه بر توجیه اقتصادی منجر به پایداری تولید خواهد شد و در این مورد اصلاح باغهای فرسوده باید در اولویت قرار گیرد تا با جلوگیری از تخریب باغهای کشور و جایگزین شدن با محصولات زراعی از نظر اقتصادی و سودهی قابل توجیه باشد.
اقتصاد بسیاری از خانوارهای ایرانی بهطور مستقیم و غیرمستقیم با محصولات باغبانی عجین شده و در صورت زوال این باغها علاوه بر فروپاشی بسیاری از خانوادهها شاهد تبعات اجتماعی دیگر از قبیل بیکاری، حاشیه نشینی، فقر و... خواهیم بود.
اصلاحات در باغ ها حساب وکتاب داشته باشد
از طرف دیگر اصلاح باغ ها فرسوده در بسیاری از مناطق کشور، به نظر غیر ضروری و غیر اقتصادی است، زیرا در بسیاری از این نواحی آنقدر محدودیت منابع به ویژه منابع آبی و خاکی و جود دارد که احداث یا اصلاح باغ از نظر کارشناسی قابل توجیه نیست. پس آن چیزی که باید در اولویت قرار گیرد استعدادیابی و پهنه بندی اراضی یا به عبارت بهتر آمایش سرزمین است که باید در این کشور هرچه سریع تر بهطور جامع و کامل به آن پرداخته شود و پس از مطالعات اولیه، اراضی مستعد شناسایی و کار اصلاح باغ یا احداث آن توسعه داده شود.
به نظر میرسد در مناطقی که با محدودیت آب و هوایی و منابع آبی و خاکی همراه هستند اصلاح باغ ها مقرون به صرفه نبوده و توجیه اقتصادی نداشته باشد. حلقه گم شده بسیاری از طرحها و پروژههای کشاورزی و اقتصادی بحث نظارتی است، بنابراین ما باید برای پیشرفت بهتر طرحها و پروژههای پیشنهادی یا در حال اجرا نظارت را بسیار قوی کنیم تا از برون رفت منابع و به ویژه منابع اعتباری جلوگیری شود، برای مثال اگر قرار است کشاورزی با اخذ تسهیلات کم بهره باغ فرسوده خود را اصلاح کند این کار نباید به گونهای انجام شود که تمام سخت گیریها مربوط به قبل از اعطای تسهیلات بانکی باشد و پس از اخذ منابع مالی توسط کشاورز دیگر هیچ نظارتی به کار او نشود.
در چنین حالتی کشاورز با صرف بخش کوچکی از این تسهیلات در زمینه اصلاح باغ مابقی را در جایی دیگر هزینه می کند. امید است با جدیتر و قوی تر کردن بحث نظارت در تمامی زمینهها، به ویژه در زمینه کشاورزی و به خصوص محصولات باغبانی شاهد پیشرفت روزافزون کشور در تمامی زمینهها باشیم.