استان البرز با وجود وسعت کمی که دارد توانمندی های بسیاری را در حوزه های صنعت، کشاورزی و گردشگری از خود به نمایش گذاشته است. این استان 85 درصد ماکارونی و 90درصد قارچ کشور را تولید می کند و در حوزه هایی مثل نساجی، قطعه سازی، صنایع غذایی و دارویی حرف اول را می زند.
با توجه به این مسئله که این استان تا چند سال گذشته متعلق به استان تهران بوده است، کمبودهایی را در حوزه های مختلف به خصوص حوزه گردشگری و ساخت هتل داشته است.
رحیم بنا مولایی، رئیس اتاق بازرگانی استان البرز سرمایه گذاری در حوزه گردشگری را یکی از اولویت های مهم سرمایه گذاری این استان معرفی می کند و می گوید: این استان علاوه بر این حوزه در بحث توریسم درمانی نیز ظرفیت های خوبی را به منظور سرمایه گذاری در اختیار دارد. برای آشنا شدن با مهم ترین ظرفیت های استان البرز، گفت و گویی را با وی داشته ایم که در ادامه می خوانید.
وجود 3 هزار واحد صنعتی در استان البرز
رئیس اتاق بازرگانی استان البرز ایجاد مراکز تفریحی و هتل های گردشگری را یکی از بهترین بسترهای سرمایه گذاری استان البرز معرفی می کند و می گوید: در حال حاضر هتل ها به دو بخش، هتل های تفریحی مخصوص گردشگران و هتل آپارتمان مخصوص توریست درمانی تقسیم می شوند.
استان البرز در هر دو بخش این حوزه ظرفیت های بسیاری را به منظور جذب سرمایه گذار خارجی و داخلی دارد. بخش دیگری که در این استان قابلیت سرمایه گذاری و جذب سرمایه را دارد، صنایع موجود و فعال استان است. استان البرز 3 هزار واحد صنعتی در حوزه های صنایع غذایی، دارویی، شیمیایی، نساجی، پلاستیک و... دارد.
توصیه ما این است که در برخی از این پروژه ها مشارکت های خارجی صورت گیرد زیرا حسن این روش این است که از امکانات موجود حداکثر استفاده را خواهیم کرد و با مشارکت شرکای خارجی می توانیم از ماشین آلات به روز آنها استفاده کرده و بازارهای داخل را به بازارهای صادراتی آنها پیوند بزنیم.
به تبع این روش قادر خواهیم بود برندهای خود را در سطح جهان بشناسانیم و صادرات خود را نیز افزایش دهیم. وی امنیت سرمایه، ثبات نرخ ارز، ثبات مدیریت، ثبات در تعرفه گمرکی و همچنین مبارزه با قاچاق را از مهم ترین شرایط ورود سرمایه گذار خارجی به داخل کشور عنوان کرده و ادامه می دهد: ایجاد این زیرساخت ها تنها توسط دولت امکان پذیر خواهد بود و این دولت است که باید زمینه های ورود و جذب سرمایه گذار خارجی به داخل کشور را فراهم کند.
در حوزه صنایع تبدیلی هم فعال هستیم
بنامولایی با بیان اینکه این استان روزانه 25 تا 30 کانتینر میوه و صیفی جات به کشورهای حوزه خلیج فارس صادر می کند، اضافه می کند: در صورت راه اندازی فرودگاه پیام قطعا صادرات این استان افزایش پیدا خواهد کرد. این مهم زمانی اتفاق خواهد افتاد که دولت بخش حمل و نقل هوایی را فعال کند تا تجار ما بتوانند از سرمایه های محبوس شده در استان نهایت استفاده را داشته و برای کشور ارزآوری کنند.
وی با اشاره به این موضوع که استان البرز در حوزه صنایع تبدیلی هم موفق عمل کرده است، می گوید: صنایع کنسرو این استان بسیار فعال بوده و کارخانجاتی مثل رب، تن ماهی، ذرت، نخود فرنگی و. . . در استان البرز مشغول به فعالیت هستند.
وی با تاکید بر اینکه استان البرز در صنعت لوستر و روشنایی جایگاه خوبی را در بین دیگر استان های کشور به خود اختصاص داده است، ادامه می دهد: در این استان همچنین چندین واحد معتبر در زمینه تولید لامپ های کم مصرف در حال فعالیت هستند.
رئیس اتاق بازرگانی استان البرز با اشاره به این ضرورت که باید تولید بدون کارخانه را به جوانان آموزش بدهیم، بیان می کند: جوانان باید این توانایی را داشته باشند که تنها با ثبت برند بتوانند از ظرفیت های موجود در کارخانجات استفاده کنند و سهم خود را از بازار داخلی و خارجی به دست آورند.
رابطه مستقیم صادرات صنایع دستی با حضور توریست
وی در پاسخ به این سوال که این استان در حوزه صنایع دستی چه اقداماتی را انجام داده است، می گوید: اگر صنعت توریست استان درست شود قطعا در این حوزه صادرات هم خواهیم داشت، اما در حال حاضر صنایع دستی این استان پاسخگوی نیاز داخل است و در صادرات استان نقشی ندارد.
بنامولایی با بیان اینکه آمار دقیقی در رابطه با میزان اشتغال و بیکاری استان در دست ندارد، اضافه می کند: آنچه مهم است توجه به این مسئله است که باید بتوانیم ظرفیت تولید کارخانجات خود را افزایش دهیم. در حال حاضر اکثر واحدهای تولیدی و صنعتی این استان در یک شیفت و با 20درصد ظرفیت کار می کنند در صورتی که اگر تولید در این استان رونق یابد نه تنها در استان البرز هیچ بیکاری وجود نخواهد داشت بلکه باید از استان های مجاور نیروی کار استخدام کنیم.
49 هزار تن کالا صادر کرده ایم
بنامولایی با بیان اینکه از ابتدای سال جاری ۴۹ هزار تن کالا به ارزش ۵۶ میلیون دلار از این استان به خارج کشور صادر شده است، ادامه می دهد: این آمار نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳درصد افزایش داشته است.شایان توجه است که این آمار از سوی گمرک فرودگاه پیام کرج که اکنون تنها منبع رسمی و موثق برای ارائه آمار صادرات و واردات استان البرز محسوب می شود، اعلام شده است.
وی با بیان این جملات اضافه می کند: صادرات استان البرز بیش از آمار ارائه شده است زیرا برخی از صادرکنندگان این استان کالاهای خود را از مبادی خروجی سایر استان ها صادر می کنند. طبق این آمار وزن کالاهای صادراتی در مجموع ۴۹ هزارتن بوده است.
وی در رابطه با کشورهای مقصد صادراتی این استان می گوید: کشورهای هدف صادراتی این استان اغلب آلمان، انگلستان، ترکیه، اتریش، روسیه، ترکمنستان، عراق، افغانستان، پاکستان و امارات متحده عربی بوده اند. همچنین عمده کالاهای صادرشده از این استان شامل مواد شوینده، ماکارونی، آرد، قیر، کولر آبی، انواع لبنیات، رب گوجه فرنگی، مربا، بیسکویت، تخم مرغ، کره گیاهی و بدنه کامل خودرو است.
وی با تایید روند مثبت در توسعه صادرات استان البرز، می گوید: برنامه ریزی های صورت گرفته در توسعه صادرات عاملی تاثیرگذار بوده و البته امیدواریم براساس سیاست های کلان دولت و تصمیمات اتخاذ شده در دستیابی به اهداف ترسیمی در خصوص افزایش صادرات غیر نفتی موفق تر از پیش عمل کنیم.
***
نگاهی کلی و همه جانبه به استان البرز
استان البرز سی و یکمین استان ایران است. در جلسه هیأت دولت در تاریخ ۱۲ بهمن ۱۳۸۸لایحه تأسیس این استان تصویب و به مجلس شورای اسلامی فرستاده شد. با تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی در تاریخ 1389/4/7 استان البرز به طور رسمی شکل گرفت. در این طرح پیشنهادی کرج به عنوان مرکز استان درنظر گرفته شده است.
این شهر در ۲۰ کیلومتری غرب تهران و در حوزه استحفاظی استان تهران قرار گرفته که با جمعیتی بالغ بر ۱,۳۷۷,۴۵۰ نفر، پنجمین شهر پرجمعیت ایران پس از شهرهای تهران، مشهد، اصفهان و تبریز محسوب می شود. نام این استان از رشته کوه البرزگرفته شده است. ب
خش مهمی از این رشته کوه از شمال استان البرز می گذرد. مرکز این استان، پس از استان تهران بزرگ ترین شهر مهاجرپذیر ایران محسوب می شود و با توجه به جمعیت جوان آن به نسبت سایر شهرهای بزرگ ایران، هم اکنون به عنوان یکی از کلان شهرهای کشور به شمار می آید. کرج در ۳۶ کیلومتری غرب تهران و در کرانه غربی رود کرج و در دامنه جنوبی رشته کوه البرز قرار گرفته است.
این شهرستان از شمال به استان مازندران، از جنوب به شهرستان شهریار و استان مرکزی، از غرب به شهرستان ساوجبلاغ و استان قزوین و از شرق به شهرستان تهران محدود است. کرج همچنین دارای تعداد زیادی واحدهای تولیدی و صنعتی است که در مناطق مختلف شهر یا عمدتا در شهرک های صنعتی متمرکز شده اند.
برای نمونه دو شهرک صنعتی سیمین دشت و بهارستان مجموعا بیش از ۴۷۰ واحد تولیدی فعال دارند و بیش از ۹۵۰ واحد دیگر در مناطق مختلف شهر و حومه آن قرار دارند. لازم به ذکر است استان البرز 13 درصد صنایع کشور را در خود جای داده و به عنوان یکی از قطب های مهم صنعتی کشور مورد توجه است.
از جمله جاذبه های گردشگری کرج می توان جاده کرج - چالوس، باغ سیب مهرشهر کرج، کاخ مروارید (شمس)، پارک خانواده جهانشهر و روستای تاریخی آتشگاه را نام برد. کاروانسرای شاه عباسی، پل تاریخی کرج و امامزاده طاهر کرج که مدفن بسیاری از ناموران شعر و هنر معاصر ایران است از دیگر جاذبه های تاریخی - فرهنگی گردشگری کرج به شمار می روند.
همچنین در حوزه فرمانداری کرج بیش از ۱۰۰ اثر با ارزش فرهنگی – تاریخی و هنری شناسایی شده است. کلان شهر کرج از دیرباز، پل ارتباطی و گلوگاه بسیار مهمی در حد فاصل تهران- قزوین و شهرهای استان مازندران بوده است. همچنین در سه دهه گذشته با ایجاد شبکه راه های جدید و احداث آزادراه های منشعب و عبوری از آن بر اهمیت این شهر در مسیر ارتباطی تهران به کشورهای اروپایی افزوده شده است.
***
نگاهی به ظرفیت های کشاورزی استان البرز
استان البرز باوجود وسعت بسیار کم اما وجود آب و هوا، خاک مناسب و کشاورزان پیشرویی که داشته، توانسته در عرصه تولیدات دامی و گیاهی موفقیت های خوبی به دست آورد. احراز رتبه اول کشوری در تولید هلو، شلیل، آلو، گوجه سبز، گل لاله و توت فرنگی نمونه ای از این موفقیت ها به شمار می رود. این استان دارای 75 هزار هکتار اراضی کشاورزی است که 26.7 درصد آن را باغات تشکیل می دهند.
در حال حاضر حدود 24 هزار هکتار از باغات به بار نشسته و مابقی آن به صورت نهال است. بنا به گزارش سازمان جهاد کشاورزی استان البرز، 24 نهالستان در سطح این استان وجود دارد که معادل 8 درصد تعداد نهالستان های کل کشور است و از این تعداد نهالستان 13 میلیون اصله نهال تولید می شود.
راندمان آب در بخش کشاورزی این استان حدود 70 درصد برآورد شده است که به ازای کل مصرف آب در بخش کشاورزی این استان حدود 2.7 میلیون تن محصولات زراعی، باغی و دامی تولید می شود. استان البرز رتبه دوم تولید قارچ کشور را به خود اختصاص داده است، طوری که با تولید 18 هزار تن قارچ خوراکی می تواند 25 درصد قارچ کشور را تأمین کند.
این استان همچنین با تولید سالانه 187 هزار و 974 تن انواع هلو و شلیل در تولید این محصولات جایگاه نخست کشور را تصاحب کرده است. استان البرز با داشتن گلخانه های مدرن و شرایط آب و هوایی مناسب توانسته انواع گل های شاخه بریده از جمله انواع گل رز، لیلیوم، گلایل و عروس را پرورش دهد، طوری که سالانه 65 میلیون گل شاخه بریده در این استان تولید می شود.
کل محصولات تولیدی حوزه دام استان در سال گذشته 733 هزار تن بوده که شامل 412 تن شیر، 10 هزار تن گوشت قرمز، 95 هزار تن تخم مرغ و 2400 تن انواع آبزیان بوده است. این استان 11 درصد تولید تخم مرغ کشور را بر عهده دارد و دومین تولید کننده تخم مرغ کشور محسوب می شود.
به گفته رئیس جهاد کشاورزی استان البرز، سهم صادرات این استان 3.2 درصد کل صادرات کشاورزی کشور است. صادرات گوسفند، گاو شیری، گل های شاخه بریده و ماهیان زینتی در کنار سبزی و صیفی جات، میوه، تخم مرغ و قارچ مهم ترین صادرات این استان در سال گذشته محسوب می شدند که 175 میلیون دلار ارزآوری برای کشور به همراه داشته است.
تاکنون بیش از ۱۲ هزار هکتار از مزارع و باغات استان البرز تحت پوشش آبیاری نوین قرار گرفته و دیگر به شیوه های سنتی آبیاری نمی شوند. این استان با توجه به داشتن ظرفیت های بسیار بالای کشاورزی می تواند به عنوان یکی از مهم ترین استان های کشور در بخش صنعت کشاورزی محسوب شود.
ارتباط با نویسنده: Leilashirzad69@gmail.com