محمداسمعیل شیخ قرایی، مدیرعامل انجمن معلولان پارس از آغاز کسب وکارش و فرصت هایی که در این زمینه وجود دارد، گفته است.
وی درباره چگونگی ورودش به این نوع سرمایه گذاری به «فرصت امروز» می گوید: من سال های بسیاری است که در انجمن های منسوب به معلولان فعالیت می کنم. در این چند سال متوجه شدم که خلأ بزرگی در حوزه گردشگری و سیر و سفر کشور برای معلولان و سالمندان وجود دارد. احساس این خلأ انگیزه ای شد تا یک انجمن گردشگری مختص به معلولان، جانبازان و سالمندان راه اندازی کنم.
شیخ قرایی می افزاید: هدف اصلی ما در این انجمن، این است که بتوانیم نظر دولت، تمام نهاد ها و سازمان هایی را که به نوعی در امور معلولان دخیل هستند، به این نکته جلب کنیم و آنها را مجاب کنیم تا اماکن و امکانات و سیستم های گردشگری کشور را برای حضور و استفاده معلولان مناسب سازی کنند.
به عنوان مثال هنگامی که در مراکز اقامتی از خدمات مناسب توانخواهان می پرسیم تنها به سرویس بهداشتی فرنگی اشاره می کنند درحالی که وقتی وارد اتاق می شوید، می بینید اصلا ویلچر از در سرویس بهداشتی رد نمی شود.
این فعال صنفی می گوید: با توجه به این نیاز، ابتدا سعی کردم از سال 1391 صرفا با استفاده از ارتباطات خود و داشتن یک فضای محدود کار را آغاز کنم و برای ایجاد تقاضا و جلب توجه مسئولان اقدام به برگزاری پاراتورهای داخل شهر تهران کردم و کم کم بسیاری از افراد توانخواه به این نوع تورها جذب شدند، امروز می بینیم دفتری کامل و مدیریتی دقیق داریم حتی شعبی نیز در شهرستان ها زده ایم.
مدیرعامل انجمن معلولان پارس، تاکید کرد در این بخش نیازی به سرمایه گذاری مستقیم خود ما نبود، اگرچه سرمایه گذاری انجام داده ایم ولی لازم نیست همه چیز از خود سرمایه گذار باشد چون می توان با استفاده از ارتباطات نیازهای اولیه را فراهم کرد و کم کم وارد سرمایه گذاری کلان شد.
به عنوان مثال می توان ابتدا با استفاده از سرویس های ویژه معلولان شرکت واحد، تاکسی رانی یا بهزیستی برای جابه جایی افراد استفاده کرد و در صورت موفقیت در برگزاری تورها نسبت به خرید و تهیه وسایل نقلیه مناسب، شخصا اقدام کنیم. اگرچه نباید فراموش کنیم سرمایه اصلی ما ابتکار عمل و تلاش خود افراد بود و شاید دور از ذهن نباشد اگر بگوییم پول نقد زیاد تعیین کننده نیست چون برای جلب نظر و مشارکت، راهکارهای مناسبی وجود دارد.
کار داوطلبانه عاملی برای کاهش هزینه ها
وی درباره چگونگی توسعه فعالیت خود به «فرصت امروز» می گوید: همان طور که قبلا نیز اشاره شد در ابتدای کار با سرمایه ای محدود نزدیک به 10میلیون تومان کار را شروع کردم، چون به طور کلی تصمیم داشتم با استفاده از ارتباطاتی که وجود دارد در این زمینه گام بردارم اما رفته رفته دریافتم که لازم است در برخی بخش ها نیز سرمایه گذاری صورت گیرد و تعداد پرسنل افزایش یابد.
شیخ قرایی افزود: با توجه به نیازهای بالا برای کاهش هزینه ها و رسیدن به اهداف تعیین شده روی کارهای داوطلبانه علاقه مندان حساب ویژه ای باز کردم و با همین روش اکنون به جرات می توانم بگویم نه تنها بسیاری از کارها توسط خود افراد توانخواه در این مجموعه صورت می گیرد بلکه همواره تقاضای زیادی از سوی بخش های مختلف جامعه برای همکاری با ما ایجاد شده است؛ از پزشکان گرفته تا حتی رستوران ها و رانندگان محترم که این موضوع بسیار مهم و جالب است.
اشتغال زایی دو برابری
شیخ قرایی تاکید می کند: حضور در این گونه سرمایه گذاری می تواند اشتغال زایی دوبرابری برای جامعه به ارمغان آورد چون همه می دانیم هر فرد توانخواه که قصد سفر می کند تنها نیست و بدون تردید بستگان یا دوستانش وی را همراهی می کنند، بنابراین اگر به زمینه اشتغال شرایط عادی گردشگری که گفته می شود بنگریم، به ازای هر فرد گردشگر شش فرصت شغلی ایجاد می شود امروز می بینیم در بحث گردشگری توانخواهان این موضوع دوبرابر خواهد شد چون یک توانخواه مجزا به خدمات نیاز دارد و همراهش که احتمالا گردشگری سلامت است خود مجزا به خدمات نیازمند است.
وی می افزاید: هرچند نباید فراموش کنیم هزینه و دستمزد افرادی که به گردشگران توانخواه خدماتی ارائه می دهند به نوعی بالاتر از شاغلان معمول در صنعت گردشگری است چون لازم است برخی آموزش های تخصصی را تجربه کرده و به آنها اشراف داشته باشند.
سرمایه گذاری های خارجی
مدیرعامل انجمن معلولان پارس درباره چگونگی جذب سرمایه ها نیز گفت: اگرچه سرمایه های داخلی می تواند تعیین کننده باشد اما با توجه به اهمیت و توسعه گردشگری معلولان در بسیاری از کشورها، سرمایه گذاران خارجی نیز وارد این روند شده اند و می توانیم با ایجاد ارتباطات گسترده با ارگان ها و نهادهای بین المللی زمینه حضور این سرمایه ها را نیز در گردشگری معلولان داخل کشورمان مهیا کنیم.
به اعتقاد وی امتیاز ویژه حضور سرمایه های خارجی این است که جریانی دائمی از حضور گردشگران در میان جاذبه های گردشگری ایران مهیا خواهد شد چون اغلب این شرکت ها با استفاده از ارتباطاتی که دارند، اقدام به برگزاری تورهای ترکیبی میان کشورها می کنند که این روند می تواند تضمینی برای سودآوری و اقتصادی شدن فعالیت شرکت های اینچنینی داخل کشورمان باشد.