لوستر و لوسترسازی سابقه زیادی در کشور دارد و قدمت آن به حدود 80سال میرسد. در کنار قدمت و سابقه طولانی این حرفه در مجموعه صنعت ایران، تولیدکنندگانی هستند که سابقه زیادی در ساخت، پرداخت و فعالیت در صنعت لوسترسازی دارند.
محمدمهدی انصاری از فعالان و تولیدکنندگان قدیمی و خوشنام این صنعت در ایران است و بیش از 40سال است که در این حرفه فعالیت میکند و به طراحی و ساختن انواع لوستر و محصولات روشنایی میپردازد.عمده کار تولیدات شرکت وی که لوستر علی نام دارد تولید لوسترهای برنجی است که بیشتر حجم تولیدی موجود در بازار را هم تشکیل میدهد.
انصاری مسیر کاریاش از شروع تا به حال را با «فرصت امروز» در میان گذاشته است: از سن پایین، خودم و برادرهایم کار میکردیم و از کار فراری نبودیم. مدتی را در این صنف شاگردی کردیم تا اینکه بهطور غیرمستقیم وارد این حرفه شدیم. به واسطه یکی از اقوام سببی، من و برادران وارد این کار شدیم و بعد از چند سالی که توانستیم کارهای اولیه مربوطه را یاد بگیرم، وارد گود شدیم. مدتی که گذشت به این فکر افتادم که چرا برای خودم کار نکنم. در گذشته تولید مثل الان نبود. حجم کاری محدود بود و به نسبت شرایط امروز تولید خیلی کمتر از الان بود ولی در جای خودش مناسب بود و خریدار داشت.
خانه پدری
ابتدا در خانه پدری مشغول کار بودیم و البته کار زیادی نمیتوانستیم بکنیم. فضا کم و تولید محدود بود و بیشتر از این از عهده ما برنمیآمد. کمکم کار توسعه پیدا کرد و دستهجمعی هر کدام یک گوشه کار را گرفتیم. همان اوایل کار توانستیم سفارشهای خوبی بگیریم و با کار شبانه و چند شب بیخوابی موفق شدیم سفارشها را زودتر از موعد مقرر تحویل بدهیم. این مسئله باعث شد تا اسم و رسمی پیدا کنیم و بین کارگاههای بزرگ و معتبر عرض اندامی بکنیم. کارها به همین منوال پیش میرفت و روز بهروز سفارشها و حجم تولیدات ما زیادتر میشد.
چون خودمان داخل گود بودیم و مختصر شناختی از شرایط تولید داشتیم کار فروش و توزیع سریعتر و بهتر پیش میرفت و میتوانستیم تا اندازهای در حد خودمان بازاریابی کنیم و کالای خود را بفروشیم. انصاری از ادامه فعالیتهایش در کارگاههای مختلف میگوید که به صورت پیمانکاری کار کرده و در قبال کارهای ساخته شده اجرت میگرفته است. بعد از اینکه کمی جا افتادیم جذب کارگاههای تولیدی شدیم.
البته هیچکدام ثابت نبودیم و برای هر واحدی یک چیز جداگانه درست میکردیم. این هم یک قسمت از دوران کاری ما بود. تا اینکه بعد از چندسال شاگردی و خردهکاری موفق شدم کارگاه مستقل خودم را راهاندازی کنم. برادرها هم سراغ بخت و اقبال خودشان رفتند و هر یک تولیدی خودشان را دایر کردند. در حال حاضر واحد تولیدی ما بیش از 4هزار متر مربع مساحت دارد و 60 نفر درآن به کار مشغول هستند.
شرایط خوب است!
انصاری برخلاف سایر همکاران و همصنفیهایش از وضعیت بازار راضی به نظر میرسد، هرچند که آن را مطلوب نمیداند. وی در این باره میگوید: شاید اوضاع بازار خیلی خوب نباشد، ولی بد هم نیست. نیاز بازار با تولیدات داخلی تأمین نمیشود و ناگزیر به واردات هستیم که این نشان میدهد به خاطر استقبال خوب مردم با کمبود تولید داخلی مواجه هستیم که برای برطرف کردن آن باید از خارج وارد کنیم.
اگر مشکلات تولید مثل هزینههای بالا و قوانین دست و پاگیر برطرف شود و تسهیلات بانکی مناسبی با بازپرداخت معقول و منصفانه به فعالان این حوزه اعطا شود، علاوه بر پوشش کامل بازار داخلی، صادرات خوب و قابل قبولی هم خواهیم داشت.
لوسترسازی یک شغل ساده و معمولی نیست، بلکه بسیار تخصصی، حساس و گسترده است که تا 15 تا 20 استادکار را زیر یک چتر گرد هم میآورد که محصول نهاییاش لوستر و کریستال است. تراشکار، آبکار، قالبساز، ریختهگر و. . . همگی کارهایی را انجام میدهند تا یک لوستر و چراغ تولید شود. این قسمت جا برای کار زیاد دارد و اگر حمایتهای لازم صورت بگیرد جایگاه مطلوبی در اقتصاد کشور بازی خواهد کرد.