شاید امكان همكاری مستقیم میان طرفهای ایرانی و یاهو فراهم نباشد، شاید هم زمانی فرابرسد که این ارتباط به بهترین شکل وجود داشته باشد. باید دید شرایط و موقعیت جهانی برای یاهو و ایران چگونه خواهد بود.
البته بیشتر این موضوع بهصورت نگاه اقتصادی برای یاهو مطرح است. یاهو همواره منافع خود را رصد میکند و قوانین خاصی برای ورود به یک همکاری مشترک دارد.
باید به وبسایتها بهعنوان یک بنگاه تجاری نگاه کرد. هدف اصلی یک فروشگاه درآمدزایی بدون ضرر است به طور مثال روزانه به طور میانگین هر شخص 10 ایمیل ارسال و دریافت میکند که هزینه نگهداری و پشتیبانی در آن مقیاس بسیار بالاست.
مشخص است که یاهو باید هزینه و فایده خود را در تمام این فرآیند بسنجد و برای آن تصمیمگیری کند. اگر هزینه بالا باشد، با توجه به حجم بالای کاربران یاهو باید فکری کرد که این هزینه به چشم نیایند.
از طرف دیگر قانون خزانهداری آمریکا اعلام میکند که با شرکتها و فرد ایرانی نباید قرارداد بست. حتی برای مدتی یاهو ایران را از فهرست خود حذف کرد چرا که دید بازدهی و سودی برایش ندارد اما بازنگری کرد که ممکن است در چند سال آینده این هدف محقق شود.
در این مدت امکان ساخت ایمیل و اشتراک برای کاربران ایرانی وجود نداشت. همه این عوامل تاثیرگذاری خاص خود را داشتهاند تا امروز برای وب فارسی یاهو فعالیتی نشده باشد.
بر خلاف گوگل که فعالیتهای زیادی را برای بخش فارسی خود انجام داده است، فعالیت و راهاندازی قسمت فارسی برای یاهو سودی نداشته بلکه ممکن است مخاطراتی هم داشته باشد و روی آن سرمایهگذاری نمیکند.
به نظر من چرا ما در ایران یک موتور جستوجوی مستقل فارسی نمیسازیم، نمونههای مشابه خارجی بسیار وجود دارد، نمونههایی که هرکدام در کشور خود رایج شدند و حتی مورد توجه یاهو نیز قرار گرفتند. چرا ما خودمان نمیخواهیم نخستین باشیم؟ تا جایی که توجه بزرگان فناوری را به خود جلب کنیم.
سایت علیبابا نمونه مناسبی برای این ادعای من است. چین رابطه خوبی با آمریکا نداشت و از طرفی اینترنت در آنجا بزرگترین مارکت محسوب میشود. یاهو فقط علیبابا را خرید و آن را زیرمجموعه خود قرار داد.
چرا این اتفاق در این جا و در کشور ما نمیافتد؟ ما میتوانیم چیزی شبیه به علیبابا داشته باشیم و آن را بهعنوان زیرمجموعه به هر جایی بفروشیم. البته یک مجموعه وب کامل منظور من است، چرا که موتور جستوجو تنها شش درصد بازار اینترنت را در بر میگیرد.
ایران بیشترین کاربر اینترنت را در خاورمیانه دارد و ما بیشترین رشد اینترنت را از سال گذشته در دنیا داشتهایم. از جوانترین جوامع دنیا هستیم و باید از این فرصتها استفاده کنیم.