ترامپ در 26 ژانویه توییتی با این متن نوشت: «قرارداد NAFTA (تجارت آزاد آمریکای شمالی) از اول زیان آور بود و باعث از دست رفتن تعداد زیادی از مشاغل و شرکت ها شد».رئیس جمهور پیشین هم به کارگران آمریکایی اخطار داده بود اما با لحنی متفاوت تر.
اوباما در سخنرانی مراسم تودیعش گفت: «موج بعدی تحولات اقتصادی به خاطر تجارت با باقی کشور ها به وجود نمی آید. سرعت بی امان اتوماسیون پدید آورنده موج بعدی است که باعث بی کار شدن کارگران زحمتکش بسیاری از قشر متوسط می شود. محققان با اوباما هم عقیده هستند. روبات ها و پیشرفت اتوماسیون خیلی بیشتر از تجارت با چین یا مکزیک یا هر کشور دیگری در دنیا، مشاغل را از بین برده اند.
یقینا آمریکا مشاغل زیادی را به واسطه تجارت با دیگر کشور ها از دست داده اما روبات ها شغل های قدیمی در کارخانه ها را بیشتر تهدید کرده اند. از سال 2000 تا به امروز در حدود 5 میلیون شغل در کارخانه ها کمتر شده است.
پروفسور MIT دیوید آتر ادعا می کند روابط و تبادلات تجاری با چین از سال 1999 تا سال 2011 به نابودی 985 هزار شغل انجامیده است.
روبرت اسکات محقق اقتصادی در Economic Policy Institute تخمین می زند تجارت با مکزیک حدودا 700 هزار شغل را در فاصله 1997 تا 2013 از بین برده است.
شاید این آمار زیاد به نظر برسد اما تنها با نگاه به سال گذشته در می یابیم که آمریکا از رقم هر دو تحقیق بالا هم مشاغل بیشتری ایجاد کرده است. سایر تحقیقات هم نشان می دهد روبات ها نقش پررنگی در از بین رفتن مشاغل دارند.
در یک مطالعه در دانشگاه Ball State University محققان به این نتیجه رسیدند که در فاصله سال 2000 تا 2010 حدود 87درصد از مشاغل کارخانه ها به خاطر نیاز به نیروی متخصص از بین رفته اند. مهم ترین عوامل این اتفاق اتوماسیون و استفاده بیشتر از تکنولوژی بود. 13درصد از نابودی شغل ها به خاطر معاملات خارجی بود.
به زبان ساده تر امروزه ساختن ماشین به نسبت سال 2000 نیروی کار کمتری می طلبد. در واقع همزمان با از دست دادن نیروی کار در صنایع، ارزش تولیدات صنعتی آمریکا تقریبا به بالاترین حد خود در تاریخ رسیده است.
پس چرا روبات ها را سرزنش نمی کنیم اگر آنها عامل از بین رفتن مشاغل اند.
پروفسور بردفور جنسن، استاد اقتصاد دانشگاه Georgetown می گوید: سخت است پیشرفت تکنولوژی را که همه شاهد آن هستند مقصر بدانیم. مقصر دانستن خارجی ها آسان تر است.
متخصصان تاکید دارند که تخمین مشاغل نابود شده توسط تکنولوژی مشکل است چون تکنولوژی خودش باعث خلق مشاغل جدید شده است.
پروفسور MIT دارن آسموگلو دستگاه های ATM را بهترین مثال می داند. این ماشین ها همان کاری را انجام می دهند که زمانی اصلی ترین وظیفه کارمندان بانک بود. اما هیچ مدرکی وجود ندارد که اثبات کند توسعه ،کارمندان را بیکار کرده است. وقتی کارمندان بانک از وظیفه پول شمردن رها شدند کارهای مفید تری برای انجام دادن پیدا کردند.
این یک جابه جایی بی سابقه است که امنیت شغلی میلیون ها کارگر را به چالش می کشد. سرعت بالای پیشروی تکنولوژی کارگرانی را که نمی توانند مهارت های شان را با این سرعت هماهنگ کنند به آسانی از چرخه تجارت خارج می کند.
یک مورد دیگر که گواه این مدعاست نشان می دهد در نوامبر سال گذشته 324 هزار کار فنی به وجود آمد ،تقریبا به همان اندازه ای که پیش از بحران اقتصادی سال 2007 تولید شده بود. متخصصان می گویند بسیاری از این مشاغل ایجاد شده به توانایی های تکنیکی بالا نیاز دارند.
اتوماسیون خودش یک مولد شغل محسوب می شود. آتر دریافته است که پیشرفت تکنولوژی باعث ایجاد شغل در مناطق مختلفی شده ،همزمان با آنکه باعث بیکاری بسیاری از کارگران شده است.
این ادعاها باعث به چالش کشیده شدن ایده ترامپ برای محدود کردن روابط تجاری با چین و مکزیک شده است. آسموگلو می گوید: «اگر روابط اقتصادی را محدود کنید خیلی از محصولات را خودمان باید تولید کنیم اما مشاغلی که به این واسطه ایجاد می شوند نصیب کارگران نمی شود و به روبات ها می رسد»