شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در نخستین ساعات معاملاتی نخستین روز هفته با روند افزایشی تا 150 واحد افزایش یافت اما در ادامه و با افزایش عرضهها، در نهایت با افتی 26 واحدی در کانال 66 هزار و 718 واحدی متوقف شد و چهارمین روز متوالی منفی خود را سپری کرد. چنان که بازار سهام با حجم کم معاملات و ارزش واقعی زیر 80 میلیارد تومانی، همچنان بیرمق به فعالیت خود ادامه داد؛ روندی که سهامداران را بیش از پیش نگران کرده است. روزهای پیدرپی منفی بازار سهام در حالی سپری میشود که برخی از فعالان بازار سهام معتقدند کاهش 2 درصدی نرخ سود بانکی میتواند پولها را به سمت بورس بکشاند اما بسیاری از تحلیلگران بازار سهام با دیده تردید به این موضوع مینگرند.
گرچه میزان نرخ سود بانکی تنها چالش بازار سهام نیست. از سوی دیگر دور جدید مذاکرات هستهای با تمرکز بر نهایی کردن متن توافق نهایی نیز به پایان رسید و ادامه مذاکرات به هفته جاری و در شهر نیویورک موکول شد. هنوز اتفاق مهمی در این رابطه رخ نداده است. در عین حال با نزدیک شدن به زمان برگزاری مجامع شرکتها، گزارشهای صورت مالی شرکتها میتواند بهعنوان عامل محرک در روندی صعودی یا نزولی قیمت سهام شرکتهای فعال در بورس در بازه زمانی کوتاهمدت موثر باشد.
افزایش 2 واحدی شاخص فرابورس
در فرابورس ایران شاخص کل با دو واحد افزایش به 752 واحد و ارزش روز بازار اول و دوم فرابورس به 61 هزار میلیارد تومان رسید. معاملهگران فرابورسی 176 میلیون و 97 هزار برگه بهادار در قالب 26 هزار و 402 نوبت معالعه و به ارزش 150 میلیارد تومان دادوستد کردند. نمادهای پالایش نفت تهران، پتروشیمی زاگرس، ذوبآهن اصفهان، گروه پتروشیمی سرمایه ایرانیان و پالایش نفت شیراز در تقویت شاخص فرابورس اثرگذار بوده و نمادهای پتروشیمی مارون و پتروشیمی جم در کاهش شاخص اثرگذار بودند.
امکان تعدیل منفی در یک سهم فولادی
از جمله اتفاقهای قبل از شروع معاملات بازار سهام، توقف نماد معاملاتی دو شرکت بورسی ماشینسازی اراک و فولاد امیرکبیرکاشان بود که طی آن ناظر بازار پیغام داد توقف این دو نماد ناشی از ابهام در ارائه اطلاعات «فاراک» و تعدیل پیشبینی درآمد هر سهم «فجر» است. علت توقف نماد ماشینسازی اراک که اخیرا در مورد یک پروژه 69.9 میلیارد تومانی به اضافه 9.3 میلیون یورویی (احداث اسکله صادرات گوگرد بندرماهشهر) شفافسازی کرده، ناشی از وجود توضیحاتی در مورد پروژه قشم است که قرار است طی امروز به سازمان بورس ارائه تا نماد آن در نخستین فرصت بازگشایی شود. علت توقف نماد فولاد امیرکبیرکاشان که طی سه ماه اخیر با کاهش قیمت 14 درصدی سهام مواجه شده، ناشی از تعدیل منفی است.
آغازی مثبت، پایانی منفی
در گروه بانک و موسسات اعتباری معاملات كمحجمی انجام گرفت. گروه بانك معاملات خود را تماما در بازه مثبت آغاز كردند اما در ادامه شاهد روند نزولی در اكثر سهمهای گروه بودیم. با معامله 45 میلیون سهم، بانک صادرات ایران پرحجمترین نماد معاملاتی گروه بود. نمادهای گروه خودرو و ساخت قطعات نیز معاملات خود را مثبت آغاز كردند، ولی نتوانستند این روند مثبت را تا پایان معاملات حفظ كنند. با معامله 30 میلیون سهم، پارس خودرو پرحجمترین نماد معاملاتی گروه بود. نماد سایپا دیزل به روند صعودی خود ادامه داد. حق تقدم نیرومحرکه نیز بار دیگر قیمت نخورد.
معاملات بیرمق در گروههای بورسی
با شروع مثبت معاملات روندی نزولی را در گروه انبوهسازی شاهد بودیم. در پایان معاملات اكثر نمادهای گروه انبوهسازی در بازه منفی قرار گرفتند و تنها نمادهای سرمایهگذاری مسکن شمال شرق و شرکت سرمایهگذاری مسکن شمالغرب در بازه مثبت قرار گرفتند. روزگذشته نیز معاملات كمحجمی در گروه انبوهسازی انجام گرفت كه با معامله 2 میلیون سهم، سرمایهگذاری مسکن تهران پرحجمترین نماد معاملاتی گروه بود. گروه سرمایهگذاری روز گذشته نیز معاملات كم حجمی را سپری کرد، بهطوریكه با معامله 6.9 میلیون سهم، سرمایهگذاری خوارزمی بیشترین حجم معاملاتی را در گروه سرمایهگذاری به خود اختصاص داد.
در گروه فرآوردههای نفتی، روز چهارشنبه كه پس از ارائه اطلاعات سه نماد پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت اصفهان به ترتیب با 15درصد منفی و 15درصد مثبت و پالایش نفت تهران نیز 8درصد منفی بازگشایی شدند، روز گذشته پالایش نفت بندرعباس و پالایش نفت تهران با صف خرید و پالایش نفت اصفهان در حوالی سقف قیمت معامله شدند. با معامله 23 میلیون سهم، پالایش نفت اصفهان پرحجمترین نماد معاملاتی گروه فرآوردههای نفتی قرار گرفت.