بانک جهانی در حالی از رشد منفی 4/16درصدی تولیدات صنعتی ایران در سه ماهه دوم سال جاری خبر میدهد که براساس آمارهای بانک مرکزی بخش صنعت در همین محدوده زمانی حدود6/4 درصد رشد داشته است. تناقض در آمارهای اعلامی از سوی نهادهای بینالمللی با واقعیتهای کشور در حالی است که به گفته مسئولان و کارشناسان اقتصادی این آمارها تنها تخمین و برآورد از آمارهای اعلام شده در کشور است و با واقعیتهای اقتصادی ایران نیز مطابقت ندارد.
این آمارها که بیشتر با استناد بر رشد تولید نفت ارائه میشود، نمیتواند معیار مناسبی برای سنجش وضعیت اقتصاد کشور باشد، چرا که برپایه اعلام خود بانک مرکزی این موسسات هنگام در دسترس نبودن اطلاعات اقتصادی کشورها رشد تولید نفت را معیار سنجش قرار میدهند در حالی که با وجود تحریمها و نبود زمینه رشد بخش نفت کشور، این متغیر نمیتواند معیار راستی آزمایی وضعیت اقتصادی و صنعتی ایران باشد.
یک کارشناس اقتصادی در این باره به ایرنا، اظهار کرد: بانک جهانی و نهادهای جهانی هیچ اطلاعی از اوضاع اقتصادی کشورها ندارند بهخصوص برای کشور ما که محاسبه آمار دقیق و کارشناسی آن برای خود ما هم سخت است. سعید لیلاز گفت: برعکس آمارهای بانکی جهانی و براساس شواهد علمی کشور، بخش صنعتی ایران در هفت ماهه اول امسال رشد قابل قبولی در فولاد و خودروسازی داشته است.
وی ادامه داد: تولید فولاد در هفت ماهه اول امسال به بالای هشت درصد رسیده که این رشد قابل توجهی به شمار میرود، ضمن آنکه رشد 75 درصدی تولید خودرو که به تنهایی یک پنجم بخش صنعت را دربرمیگیرد نیز در همین مدت چشمگیر بوده است. این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: بنابراین استناد به این آمارها نشان میدهد که اقتصاد ایران در سه ماهه دوم امسال، رشدی کمتر از 5/3 تا چهار درصد را نخواهد داشت اما ممکن است در سه ماهه سوم سال به خاطر کاهش قیمت نفت رشد اقتصادی ما هم کاهش اندکی پیدا کند.
لیلاز افزود: برای مشخص کردن واقعیتهای این آمار باید آمارهای اعلامی این نهاد در چند سال گذشته را جمعآوری و مقایسه کرد که کدام آمار این نهاد با واقعیتهای ایران سازگار و مطابق بوده است. این تحلیلگر مسائل اقتصادی خاطرنشان کرد: مثلا در مورد تورم سال 92 که حدود 35 درصد بوده بانک جهانی هیچ پیشبینی در این زمینه نداشته یا حتی درباره سقوط اقتصادی ایران در سالهای گذشته هم آماری ارائه نکرده است، بنابراین آمارهای این نهادها بیشتر برآوردی هستند و براساس آمارهایی که ما ارائه میدهیم، تخمین میزنند.