پیامرسان وایبر که در سال گذشته خبرسازترین اپلیکیشن تلفن همراه بود در سال جدید نیز با مشکلات و اختلالات زیادی روبهرو شده است تا این نرمافزار تنها با گذشت یک ماه از سال 94 همچنان خبرها و شایعات زیادی را به دنبال داشته باشد. در سال گذشته خبرهای زیادی مبنی بر فیلتر شدن وایبر به گوش میرسید که وزارت ارتباطات همواره اعلام میکرد «دولت با فیلتر مخالف است و قصد مسدود کردن هیچ سایت و اپلیکیشنی را که با قوانین کشور مغایر نباشد، ندارد.»
اما اختلالات دوباره وایبر نگرانیهایی را به وجود آورد که شاید این اپلیکیشن بار دیگر بر پرتگاه نرمافزار فیلترینگ رفته است و مسئولان قصد محدود کردن آن را دارند و مثل همیشه انگشت اتهام مستقیما وزارت ارتباطات را نشانه رفت که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات این خبر را کاملا رد کرده و بیان داشت: «درباره شبکه اجتماعی وایبر کامنتهایی را در شبکه اجتماعی خود دیدم و لازم است بگویم که این شبکه نه فیلتر شده و نه تغییری در شرایط سرعت و کیفیت آن رخ داده است. در واقع اختلال احتمالی وایبر به ما مربوط نمیشود.»
احمد شیخی، کارشناس ارتباطات در پاسخ به این سوال که آیا این امکان وجود دارد که اختلالات به وجود آمده مربوط به سرورهای وایبر باشد؟ به «فرصت امروز» گفت: قطعا این احتمال وجود دارد که اختلالی در خدمترسانی اپلیکیشن یا نرمافزاری به وجود بیاید که پس از آن شرکت سازنده فورا در پی رفع آن برخواهد آمد و در نهایت با ارائه نسخه به روز شده، مشکلات را برطرف میکند. اما کندیهایی که اخیرا در وایبر به وجود آمده در همه نسخههای آن وجود دارد و نمیتواند مربوط به سازندگان این اپلیکیشن باشد. وی افزود: علاوه بر این چند روز پیش متوجه شدم که بعضی کاربران با شرکت وایبر تماس گرفتند و علت را جویا شده بودند که مسئولان وایبر اختلال در شبکه این نرمافزار را رد کردند و مشکل را مربوط به شبکه دیتای ایران دانستند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه شرکتهای ارائهدهنده اینترنت نمیتوانند اختلالی در ارتباطرسانی وایبر ایجاد کنند، گفت: از نظر قانونی اگر کسی بدون مجوز خللی در شبکه دیتای کشور ایجاد کند مجرم شناخته میشود. اگر شرکتی اقدام به این کار کرده باشد با شکایات مردم قطعا با آن برخورد میشود. وی افزود: مشکلاتی که در وایبر به وجود آمده سراسری است و کاربران همه اپراتورها این مشکل را دارند. این کارشناس درباره مقدار تاثیر اپلیکیشنهایی همچون وایبر روی درآمدزایی اپراتورها گفت: شاید در ابتدا این مسئله مطرح شود که اپراتورهای ارتباطی وجود پیامرسانها را تهدیدی برای خود ببینند اما اگر کمی عمیقتر به قضیه نگاه کنیم در مییابیم که در حال حاضر همه اپراتورها خدماتی به غیر از مکالمه را نیز برای مشترکان خود فعال کردهاند که درآمد زیادی از آنها کسب میکنند.
وی افزود: علاوه بر این، اپلیکیشنهایی مثل وایبر در همه جای جهان وجود دارند و فکر نمیکنم هیچ اپراتوری با آنها مشکلی داشته باشد و آنها را رقیب خود بداند. شیخی با اشاره به اینکه وایبر برترین پیامرسان دنیا نیست، گفت: درحال حاضر پیامرسانهای بسیار بهتری در دنیا از جمله تلگرام، واتسآپ و لاین وجود دارند که از نظر برنامهنویسی قویتر از وایبر هستند اما متاسفانه وایبر در کشور ما فراگیر شده که از نظر امنیتی ضعفهای زیادی دارد.
مقصر زیرساختهای مخابراتی است؟
پیش از این نیز داوود زارعیان، سخنگوی مخابرات ایران به «فرصت امروز» گفته بود: مخابرات هیچ محدودیتی در برقراری ارتباط وایبر انجام نداده است و مشکلاتی که برخی مواقع در نرمافزار یا سایتی به وجود میآید از جای دیگری نشأت میگیرد. وی افزود: هیچگاه مخابرات در مسدودسازی وبسایتها نقشی نداشته و هرگز به خودی خود شبکه یا سایتی را فیلتر نکرده است. زارعیان درباره نقش پیامرسانها بر درآمد مخابرات نیز گفت: فعالیت ما منحصر به بخش صوت نیست و اپلیکیشنهایی مثل وایبر نمیتوانند نقش زیادی روی درآمدزایی مخابرات ایفا کنند.