کشور آنگولا طرحی جدید در دست دارد که میتوان آن را تستی برای بررسی کارایی داشتن سیاست تنوع فعالیت و تولید در رشد اقتصادهای وابسته به تولید نفت دید. شرایط جدید بازار نفت، سبب ایجاد فشار روی بازارهای متکی به تولید و صادرات نفت شده است، این مشکل بهخصوص در کشورهای نفتخیز حاشیه خلیج فارس دیده میشود. برای مثال عربستان سعودی و امارات متحده عربی، درحال اعمال مالیات بیشتر برای جبران کاهش بودجه خود هستند. این اقدام هفته گذشته مورد حمایت صندوق بینالمللی پول قرار گرفت.
در این میان کشور آنگولا در صدد است تا اقتصادش را به سمتی غیراز اتکا به نفت ببرد. تولید نفت نیمی از رشد اقتصادی این عضو اوپک و بیش از 70 درصد از درآمد دولتی اینکشور را تشکیل میدهد. با پذیرش توصیه صندوق بینالمللی پول، آنگولا به فولاد روی آورده است. نخستین کارخانه تولید انبوه فولاد آنگولا در ماه دسامبر آغاز به کار کرد. این کارخانه بخشی از سرمایهگذاری 300 میلیوندلاری دولت آنگولا است و مقامات این کشور امیدوار هستند که به رشد و احیای دوباره اقتصاد بینجامد.
با اینحال قیمت پایین نفت (حدود بشکهای 30 دلار) این سوال را ایجاد میکند که آیا کیمیاگری دولت آنگولا درتبدیل فولاد به کالای پولساز که جایگزین نفت باشد نتیجه خواهد داد؟ و آیا اینکشور میتواند افت بودجه مالی ایجاد شده از سقوط قیمت نفت را با تولید فولاد جبران کند؟
راشل زیمبا، از مرکز اقتصاد جهانی Roubini میگوید: «آنگولا زمانی هم که قیمت نفت بالا بود، برای متعادل نگه داشتن بودجه دچار مشکل بود. در حال حاضر این کشور به دلیل عدم توانایی تولید نفت بیشتر، با چالش بزرگتری روبهرو است و حتی مجبور است از ذخیرههای محدود خود نیز برای رفع کسری بودجه استفاده کند.»پایین رفتن قیمت نفت، شرایط آنگولا را که تا چند سال اخیر سرمایهگذاران خارجی زیادی را به خود جذب میکرد، تغییر داده است.
همانند بسیاری از کشورهای تولیدکننده نفت که درآمد اصلیشان از صادرات نفت تامین میشود، کشور آنگولا هم در برابر سقوط قیمت نفت بسیار آسیبپذیر است. آنگولا هم مثل نیجریه، ونزوئلا و عربستان سعودی تا به حال مجبور به استفاده از ذخایر ارزی خود برای تقویت وضعیت وخیم مالی بوده است.برای کاهش مخارج دولت، کشور آنگولا یارانههای بنزین را کاهش داده که سبب افزایش قیمتها تا 80 درصد شده است.
با این حال اقدام آنگولا در روی آوردن به تولید فولاد، ممکن است تاثیر و نتیجه مورد انتظار را نداشته باشد. برخی تحلیلگران معتقد هستند که به نظر نمیرسد سرمایهگذاری در بخشهایی مثل فولاد که در حال حاضر هم درسطح جهانی به دلیل تولید بسیار بالای چین، با اضافه عرضه روبهرو است، بتواند به تنوع اقتصادی در آنگولا کمک کند. این تحلیلگران معتقد هستند که افزایش زیرساختهای تقویت سرمایه انسانی میتواند راه بهتری برای متنوع ساختن اقتصاد باشد.