مهدی سعیدی کیا، موسس «کتاب پلاس» در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، با اشاره به انعتقاد تفاهم نامه با شرکت پرداخت الکترونیک پاسارگاد، بیان کرد: با انعقاد این تفاهم نامه ناشران و کتابفروشان می توانند در کیف پول پاسارگاد با عنوان «کیپاد» برای مشتریان خود کیف پول مجازی ایجاد کنند؛ به نحوی که اعتبار و تخفیف ناشر برای مشتری، در این کیف پول ذخیره می شود و مشتریان با درج کد کتاب، می توانند بعد از خرید از جوایز، هدایا و امتیاز های در نظر گرفته شده ناشر در کیف پول خود بهره مند شوند.
وی ادامه داد: با همکاری باشگاه مشتریان آوند بانک پاسارگاد، همه سازمان ها و مؤسسات طرف قرارداد این باشگاه می توانند علاوه بر استفاده از خدمات رفاهی این باشگاه از فروشگاه ناشران برای خرید کتاب برای کارکنان خود استفاده و به کارکنان خود تسهیلات خرید کتاب ارائه کنند؛ بنابراین تفاهم نامه مشترک «کتاب پلاس» با شرکت پرداخت الکترونیک پاسارگاد به معنای امکان بازار جدید از فروش سازمانی کتاب برای ناشران است.
سعیدی کیا با اشاره به برگزاری «کارگاه بازاریابی در صنعت نشر» در محل شرکت شناسا، بیان کرد: در این کارگاه به مباحثی همچون استراتژی ها و تاکتیک های بازاریابی در صنعت نشر و اقدامات و برنامه های عملیاتی قبل، حین و بعد از رویدادهایی که هر ناشر برای خود برنامه ریزی کند تشریح شد؛ علاوه براین در این کارگاه، به طراحی یک برنامه بازاریابی متناسب با فضای صنعت نشر پرداخته شد و حاضران برنامه، بازاریابی شش ماهه دوم سال خود را با توجه به احتمال برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب در این کارگاه طراحی کردند.
وی با اشاره به دیگر مباحث طرح شده در این کارگاه، افزود: مشکل اصلی در بازاریابی کتاب، نخست درک ضرورت بازاریابی و تبلیغ برای کتاب و کتابخوانی است. این ضرورت هنور به صورت عینی احصاء نشده است؛ مشکل دوم اینکه وقتی اراده داریم در بازاریابی قدم برداریم و جا پای شرکت های بزرگ بگذاریم و از کمپین های موفق آن ها تقلید کنیم، با می خواهیم با بودجه ای صدها برابر کمتر از آن ها نتیجه ای موفقیت آمیز مانند آن ها داشته باشیم، حال آنکه به لحاظ رقم بودجه، اهداف، اندازه و اتمسفر فضای کتاب و کتابخوانی با آن ها کاملاً متفاوت هستیم و عملاً پولی که خرج کمپین های اینچنینی می شود همچون قطره ای در اقیانوس، هیچ اثری نخواهد داشت.
مدیر انتشارات آها، ادامه داد: دو نوع استراتژی در بازاریابی کتاب وجود دارد نخست، استراتژی «شکار» است. در این نوع استراتژی، ناشر منتظر فصل شکار می نشیند و با رسیدن زمان ان، نیروهای خود را تجهیز و همه توان خود را مثلاً در نمایشگاه کتاب یا در برخی موارد نمایشگاه های استانی مصروف می کند تا فروش خوبی داشته باشد. نوع دیگر بازاریابی استراتژی «کشاورزی» است که ناشر، ماه ها قبل از هر رویداد مهم، باید به کاشتن بذر و اقدامات اولیه، تدارک زیرساخت و ساز و کار لازم برای جذب مشتری اقدام کند و در حین رویداد، علاوه بر فروش به فکر نگهداشت مشتری باشد و بعد از رویداد نیز به فکر بازگشت مجدد مشتری، به خرید و وفادارسازی او به محصولات و خدمات خود توجه کند. همچنین سعی کند به جای فکر کردن به فروش کتاب، کمک، مشاوره و آموزش بدهد و به فکر یک چرخه مادام العمر خرید با مشتری باشد. هدف اصلی این کارگاه تبیین این استراتژی بود.
سعیدی کیا گفت: امیدواریم با کمک ناشران و براساس تجربیات آن ها به یک شیوه عملیاتی موفق برای بازاریابی در صنعت نشر دست پیدا کنیم. هر چند مدلی که در این کارگاه بیان شد، برای همه ناشران قطعی و حتمی نیست و ممکن است مدل های دیگری نیز برای پیشبرد اهداف ناشران مؤثر باشد. ناشرانی که نتوانسته اند به دلیل ظرفیت محدود در شرایط فعلی کرونا، در این دوره شرکت کنند می توانند در دوره دوم همین کارگاه در آینده نزدیک حضور پیدا کنند.
مدیر انتشارات آها، ادامه داد: مدیر سرمایه گذاری شرکت شناسا در این کارگاه، ضمن استقبال از حضور ناشران بیان کرد که شرکت شناسا، قصد دارد سرمایه گذاری خود را در حوزه کتاب گسترش دهد. بنابراین میزبان ناشران برای تعامل بیشتر با اکوسیستم استارت آپی کشور خواهد بود.