اولين نشست خبري محمد فطانتفرد ریيس سازمان بورس اوراق بهادار روز شنبه در وزارت امور اقتصادي و دارايي تشکيل شد. وي در اين نشست با اشاره به افت بازار در يک سال گذشته که عمدتا از کاهش قيمت نفت ناشي ميشد، گفت: سال گذشته فضاي رواني و نگراني از بازار بهدليل کاهش قيمت نفت و همچنين مشکلات سنگ آهن و نرخ سود بانکي و نگراني از فضاي رواني، باعث شد شاخص کل افت کند. فطانت فرد با بيان اينکه در دنيا کميتههاي ثبات بازار سرمايه وجود دارد و ما هم براي فائق آمدن بر فضاي رواني بازار، کميته تثبیت و برقراري آرامش در بازار به رياست معاون اول ریيسجمهور تشکيل داديم و جلساتي با معاونان وزير براي حمايت از بازار سرمايه تشکيل شد، افزود: اتفاقات عجيب و غريبي که هر روز دنبال هم ميافتد باعث ميشود که عدهاي از سهامداران سهام ارزشمند را عرضه کنند يا برعکس در فضاي مثبت بازار، سهامي که ارزش ندارد، خريدار داشته باشد. وي اين مسائل را بهدليل غيبت بازارسازها و ابزارهايي دانست که بايد در بازار سرمايه وجود داشته باشد و در همه دنيا ابزارهاي کنترلي در شرايط شيبهاي تند نزولي يا شيب تند صعودي بازار به کار گرفته ميشوند. فطانت فرد در اين زمينه افزود: بايد بر فضاي يأسآلود که در بازار سرمايه ايجاد ميشود فائق شويم.
شاخصهاي جديد در راه بازار سرمايه
ریيس سازمان بورس اوراق بهادار همچنين از ورود شاخصهاي جديد به بازار خبر داد و پيشبيني کرد که اين شاخصها در انتهاي سال جاري نمايش داده شود. وي در اين زمينه گفت: بحث شاخص، مورد مطالبه تمام فعالان بازار بوده است. محاسبه شاخص نقدي از سال 87 متوقف شد و اين شاخص بهدليل محدوديت نرمافزاري محاسبه نشد و شاخص بازده جايگزين آن شد. وي ادامه داد: سازمان بورس با شبيهسازي، شاخص نقدي را با همان عددي که از سال 87 به بعد محاسبه کرده، درحال بررسي و صحهگذاري شاخص است. فطانت فرد با بيان اینکه در دنيا براي نشان دادن وضعيت بازار از شاخصها استفاده ميکنند، تصريح کرد: اينکه کدام شاخص بهتر است بايد اين موضوع را در معرض قضاوت استفادهکنندگان قرار دهيم. وي اضافه کرد: هماکنون درخصوص شاخصها خلأ وجود دارد و شاخص قيمت و بازده به درستي مورد مطالبه فعالان بازار است، ضمن آنکه شاخصهاي ديگر همانند وزن و قيمت نيز مطالبه ميشود.
فطانت فرد در بخش ديگري از صحبتهاي خود با اشاره به موضوع پالايشيها گفت: اين موضوع به وزير نفت و وزير اقتصاد ارجاع شده است و بخشي از فضاي رواني و نگرانيهاي بازار از طريق رسيدگيهاي اين کميته برطرف خواهد شد. با توجه به وضعيت فعلي قيمت نفت و سنگ آهن که تاحدود زيادي به تعادل رسيده و بازار ريسکهاي سيستماتيک را تعديل کرده، بازار متناسب با استراتژي افراد، امکان اينکه پرتفوي براي اين افراد تشکيل شود، وجود دارد.
آغاز معاملات آنلاين در بورس کالا
ریيس سازمان بورس اوراق بهادار همچنين اعلام کرد: در حاليکه ارزش بورس و فرابورس ايران به 385 هزار ميليارد تومان رسيده است، امسال از ابتدا تاکنون 77 هزار ميليارد تومان ارزش معاملات بورس و فرابورس بوده است. وي گفت: در بورس کالا از ابتداي سال تاکنون 34 هزار ميليارد تومان معامله انجام شده و در بورس انرژي در محصولات فيزيکي 1000 ميليارد تومان و در اوراق مشتقه 250 ميليارد تومان معامله انجام شده است. فطانتفرد افزود: بورس انرژي هنوز نوپاست و جاي رشد دارد و در بحث عرضه نفت خام در تالار بينالمللي صادراتي بورس انرژي به قيمت ريالي براساس خواسته وزارت نفت بهزودي انجام ميشود.
وي افزود: بهزودي نفت خام ايران براي عرضههاي بينالمللي در بورس انرژي ارائه ميشود. وي با بيان اينکه هرساله بيش از 20 هزار ميليارد تومان خريد تضميني کالاهاي کشاورزي انجام ميشود، گفت: برخي از اين محصولات فسادپذير بوده که دولت مجبور خواهد بود برخي از اين مواد را معدوم کند، بنابراين پيشنهاد اعمال قيمت تضميني بهجاي خريد تضميني ارائه شد که محصولات کشاورزي روي تابلوي بورس کالا ارائه شود و مابهالتفاوت قيمت معامله شده در تابلو و قيمت تضميني از سوي سازمان تعاون روستايي يا نهادهاي ذيربط تامين شود.
ریيس سازمان بورس اوراق بهادار خبرداد: از هفته جاري معاملات آنلاين در بورس کالا آغاز ميشود و با تغييراتي که در سيستم پايگاه کدال ارائه شده اطلاعات بيشتر به زبانهاي ديگري هم ارائه خواهد شد و سرعت پردازش اطلاعات در کدال افزايش مييابد.
نقش بورس و جايگاه اين بازار در برنامه ششم توسعه
وي همچنين با اشاره به شروع تدوين لايحه برنامه ششم توسعه گفت: با همکاري مجمع تشخيص مصلحت نظام، نقش بورس و جايگاه اين بازار در برنامه ششم توسعه به مجمع تشخيص مصلحت نظام ارائه شده است. وي همچنين از راهاندازي استوديوي اختصاصي راديويي و تلويزيوني در موضوع بورس خبر داد و گفت: مجله تحريري بورس هفتهاي يکبار از شبکه اول صدا و سيما، طبق قرارداد ارائه خواهد شد. فطانتفرد افزود: در راستاي جهاني شدن بازار بورس اوراق و کالا، معاملات کشورهاي حاشيه درياي خزر روي تابلوهاي بورس ما و برعکس معاملات آنها روي تابلوهاي آنها همزمان ارائه خواهد شد. وي گفت: در بورس کالا قرار شد انحصار شرکتهاي حقوقي در عرضه فولاد شکسته شود و هماکنون فولاد ايران با اضافه توليد روبهروست و قرار است مانند گذشته فقط شرکتهاي حقوقي روي تابلوي عرضه معامله نکنند بلکه فضاي رقابت در اين تابلوها ايجاد شود.
آزادسازي سهام عدالت به نفع بازار نيست
اين مقام مسئول در سازمان بورس اوراق بهادار در مورد ميزان کمکهاي صندوق توسعه بازار سرمايه به بورس کشورمان گفت: ۵۳۰ ميليارد تومان پول وارد اين صندوق شده است که به انتها رسيده بود و زماني که بنده وارد بازار سرمايه شدم پولي در اين صندوق وجود نداشت و از آن روز تاکنون پولي که از محل صندوق به بازار وارد شده است کمتر از ۱۵ ميليارد تومان بوده که عدد معناداري نيست. در ۱۱ روز گذشته هم که بازار مثبت بوده و به تعادل رسيده، مربوط به خود بازار بوده و نه کمکهايي که توسط اين صندوق صورت گرفته است. اين درحالي است که دغدغههاي فعالان بازار کمتر شده ولي قضاوتي در مورد آينده به همراه ندارد و بازار و بازيگران قيمت را تعيين خواهند کرد.
ریيس سازمان بورس اوراق بهادار در بخش ديگري از صحبتهاي خود در مورد آزادسازي سهام عدالت در بورس گفت: آزادسازي سهام عدالت به نفع بازار نيست. وي در بخش ديگري از صحبتهاي خود در مورد سهم سياستگذاريها و ارتباط آن با کارت زردي که چند روز پيش مجلسيان به وزير اقتصاد دادند، خاطرنشان کرد: مجلس به دنبال رونق بازار سرمايه است. آنها به دنبال اين هستند که حساسيت را در سطح ملي بالا ببرند و ميخواهند نشان دهند که مجلس به موضوع رونق بازار سرمايه اهميت ميدهد. ریيس سازمان بورس اوراق بهادار در خاتمه به سهامداران توصيه کرد که از حرکتهاي هيجاني به شدت پرهيز کنند.