مدیرعامل شرکت سیمان طبس معتقد است کاهش حجم پروژههای عمرانی از سال گذشته موجب افت تولید کارخانههای سیمان شده و انتظار میرود دولت با اتخاذ تدابیر لازم مانع از توقف فعالیت در این بخش شود. محمد ابراهیم مهرجو در گفتوگو با ایرنا، اظهار داشت: مجوز فعالیت این واحد تولیدی روزانه3هزار و 300 تن است اما به دلیل مشکلات مالی و شرایط بازار روزانه تنها 500 تن سیمان تولید میشود. وی افزود: کلینکر مورد نیاز این واحد تولیدی به میزان 15 تا 20 هزار تن از واحدهای دیگر تامین میشود و کیفیت بهتر تولیدات را نیز به دنبال دارد و این امر در آزمایشگاه انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان نیز به تایید رسیده است.
مهرجو، طرح استفاده از روکش بتنی در جادهها را یک اقدام موثر در بهبود روند فعالیت واحدهای تولید سیمان و بتن دانست و افزود: تدوین استانداردهای لازم برای روکش بتنی، ضامن حفظ سرمایههای ملی است. براساس برنامهریزی وزارت راهوشهرسازی قرار است 10 درصد از جادههای اصلی کشور تحت پوشش طرح استفاده از روکش بتنی به جای آسفالت قرار گیرد. وی یادآور شد: این شرکت اکنون در یک نوبت کاری روزانه 500 تن سیمان تولید میکند و چنانچه با تامین منابع مالی و بهبود شرایط بازار در دو نوبت کاری فعالیت کند، امکان تولید یکهزار تن نیز وجود دارد. این واحد تولیدی اکنون سیمانهای تیپ 2، 5 و پوزولانی را در برنامه خود دارد و ظرف سه ماه آینده قابلیت تولید سیمان سفید تا میزان یکهزار تن در روز را خواهد داشت.
به اعتقاد مهرجو، رکود طرحهای عمرانی موجب شرایط نامطلوب برای 90 درصد واحدهای تولیدکننده سیمان شده و اکنون که در شرایط رونق فعالیتهای عمرانی قرار داریم، برنامهریزی مناسب دولت میتواند سبب بهبود تولید در این بخش شود. شرایط نامطلوب بازار و افزایش مجوز برای ایجاد واحدهای جدید سیمان موجب شد تا دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان ایران خطاب به وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کند: اعضای این انجمن خواستار عدم صدور مجوز تاسیس جدید بدون مشورت با این تشکل هستند تا مانع از بروز رقابت منفی بین فعالان این بخش شود. ظرفیت کنونی تولید سیمان کشور بالغ بر 80 میلیون تن است، درحالی که دستیابی به این رقم در افق چشمانداز 1404 پیشبینی شده بود و اکنون انتظار میرود ظرف 10 سال آینده با توجه به مجوزهای صادره، ظرفیت این بخش به 120 میلیون تن برسد.
اکنون 70 واحد تولید سیمان در سطح کشور فعالیت دارند و در واقع تمام نقاط کشور از فعالیت یک کارخانه سیمان برخوردارند و پاسخگوی صددرصدی نیاز داخل هستند. مجموع صادرات سیمان و کلینکر درسال 1393 به حدود18.9 میلیون تن رسید. مهرجو خواستار اعمال سیاستهای تشویقی از سوی دولت یازدهم برای واحدهای تولیدی شد زیرا نابرابری میزان درآمد با هزینه واحدهای تولیدی، همواره مخاطره بیکاری نیروهای فعال در این بخش را به دنبال دارد. مجموع تولید سیمان کشور در سال گذشته به رقم 66 میلیون و 400 هزار تن رسید و آمار تولید کلینکر نیز حدود 70 میلیون تن اعلام شد. وزارت صنعت، معدن و تجارت مجموع سیمان تولیدی در سال 92 را افزون بر 69 میلیون و 468هزار تن اعلام کرد که نسبت به رقم بیش از 70میلیون و 125هزار تن عملکرد سال 91 کاهش 0.9 درصدی داشت.