دبیر شورای ملی زعفران از کاهش 30 درصدی تولید زعفران در سال جاری خبر داد و گفت: با توجه به باقی ماندن بخشی از تولید سال گذشته، کمبودی برای تامین نیاز داخلی و صادرات زعفران نداریم. فرشید منوچهری در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: با توجه به اینکه حدود 20 تا 25 تن از زعفران سال گذشته همچنان باقی مانده است و سال گذشته نیز صادرات زعفران در حدود 140 تن به کشورهای مختلف صورت گرفت، به نظر میرسد امسال هیچ مشکلی برای تامین نیاز داخلی و صادرات نداشته باشیم.
وی تاکید کرد: اگر به کاهش تولید دامن بزنیم فرصت را برای دلالان و سودجویان ایجاد کردهایم تا با افزایش تقاضا برای خرید زعفران قیمت آن را بالا ببرند و حباب قیمتی در بازار داخل شکل بگیرد.
منوچهری اظهار کرد: رقبای ایران که البته بسیار ناچیز تولید میکنند بازار خودشان را دارند و نمیتوانند آسیب چندانی به بازار زعفران ایرانی وارد کنند. البته امسال هندوستان هم زعفران نداشت، زیرا آنها نیز با مشکل گلدهی و بهرهبرداری مواجه بودند که همین مشکل سبب شد تا قیمت زعفران در هندوستان افزایش یابد.
وی تصریح کرد: نامهای از سوی شورای ملی زعفران به وزیر جهاد کشاورزی ارسال شده که طی آن نسبت به بیبرنامگی کشت زعفران اظهار نگرانی شده است. زیرا اگر امسال با توجه به سطح زیر کشت 83 هزار هکتاری زعفران 320 تن از این محصول تولید میشد که حدود 20 تن بیشتر از نیاز جهانی بود، زعفران ایرانی به چه سرنوشتی دچار میشد؟
منوچهری ادامه داد: در چنین شرایطی با بیبرنامگی کشتی که وجود دارد تنها کاهش قیمت زعفران و در ادامه غیراقتصادی شدن کشت آن محقق میشد که البته در چنین شرایطی معمولا کشاورزان محصول جایگزین را برای کشت انتخاب میکنند، اما زعفرانکاران در خراسان جنوبی و خراسان رضوی نمیتوانند هیچ محصول دیگری را جایگزین آن کنند و در این شرایط مجبورند همکار قاچاقچیان شوند یا در حاشیه شهرها به کارگری مصرفکننده تبدیل شوند.
دبیر شورای ملی زعفران اظهار کرد: چند سال است که شورای ملی زعفران طرح راهاندازی صندوق یا بانک زعفران را ارائه داده تا بتواند با اعتبار اولیه دولتی آن هم بهصورت قرضالحسنه تاسیس شود، اما تاکنون این پیشنهاد اجرایی نشده است.
وی با بیان اینکه با اجرای این طرح میتوان قیمت زعفران را نیز در داخل و در بازارهای جهانی تثبیت کرد، افزود: اگر صندوق زعفران تاسیس شود، میتوانیم به صادرکنندگانی که از تولیدکنندگان یا تشکلهای آنها زعفران خریداری میکنند تا 50 درصد تسهیلات ارائه دهیم، در این صورت میتوانیم تولیدکنندگان را تشویق کنیم تا در قالب طرح بهبود کیفیت، محصول کیفی را تولید کنند.