در نخستین نشست کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران در سال 95، از کاهش صادرات و واردات عمده محصولات این بخش طی سال 94 خبر داده شد. براساس آماری که گمرک کشور داده است، صادرات محصولات غذایی 13درصد، صادرات شیرینی و شکلات 18درصد و صادرات ماکارونی 22درصد کاهش یافته است.
این در حالی است که اعضای کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران تاکید داشتند که کاهش وزنی صادرات موادغذایی حائز اهمیت است و دلایل متفاوتی از جمله اتخاذ برخی سیاستهای نادرست در این حوزه دارد. ضمن اینکه اعلام شد کاهش ارزشی واردات و صادرات بهدلیل کاهش قیمت محصولات کشاورزی و موادغذایی در جهان است و از این منظر ملاک مناسبی برای مقایسه محسوب نمیشود.
بر این اساس، ارزش صادرات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی از 6.5میلیارد دلار در سال 93 به 5.6میلیارد دلار در سال 94 رسید. متوسط قیمت پایه صادراتی محصولات این گروه نیز یک سنت و اقلام وارداتی پنج سنت کاهش یافته است. این در حالی است که ارزش واردات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی نیز از 12میلیارد دلار در سال 93 به حدود 9میلیارد دلار در سال 94 کاهش یافته است.
براساس گزارش کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران و بر پایه آمار گمرک ایران، صادرات پسته و زعفران در سال گذشته نزدیک به 27درصد کاهش داشته است. در همین رابطه، اسدالله عسگراولادی عضو کمیسیون کشاورزی و از اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران، عمدهترین دلیل کاهش صادرات زعفران را مربوط به استاندارد و طولانی بودن دریافت مجوزهای این بخش عنوان کرد.
به گفته وی، در حال حاضر عمدهترین صادرات زعفران از کشور بهصورت چمدانی و از طریق مسافران صورت میگیرد. این فعال اقتصادی کمآبی و کاهش سطحی چاهها را عامل کاهش تولید پسته عنوان کرد و با اشاره به رقم 180هزار تنی تولید پسته در سال گذشته تولید آن را در سال جاری 140هزار تن پیشبینی کرد.
در بخش صنایع تبدیلی و غذایی نیز کاهش صادرات به طور محسوس در انواع محصولات این بخش دیده میشود. بر این اساس، میزان صادرات لبنیات در سال 94 نسبت به سال قبل از آن معادل 6درصد کاهش داشته است. همچنین صادرات شیرینی و شکلات نیز طی سال گذشته با افت 18درصدی از حیث وزنی روبهرو شده است. براساس گزارش گمرک ایران، طی سال گذشته واردات گندم از نظر وزنی 54درصد افت داشته است. شکر خام نیز با 66درصد افت از حیث وزنی، بیشترین کاهش واردات را در میان کالاهای غذایی داشته؛ با این حال، طی سال گذشته واردات سویا 228درصد رشد داشته است.
کاوه زرگران، رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق تهران با اشاره به اینکه صرف کاهش یا افزایش را نمیتوان به طور دقیق مثبت یا منفی تلقی کرد، افزود: کمیسیون در نشستهای آتی خود با حضور فعالان عرصه تولید و تجارت در حوزه کشاورزی و صنایع غذایی دلایل کاهش صادرات و کاهش واردات را در مورد هر محصول بررسی و تبعات آن را تحلیل میکند.