فرصت سرمايهگذاري هميشه در بازارهاي جديد و روبهرونق وجود ندارد، گاهي ميتوان با سرمايهگذاري در صنايع رو به بحران هم از منابع موجود استفاده کرد و هم صنعتي را از بحران و ورشکستگي نجات داد. صنايع چيني ايران در سالهاي اخير اوضاع مناسبي نداشته و همين امر سبب شده تا از 21 کارخانه موجود در کشور 13 کارخانه تعطيل شود.
اين روند که از سال 80 آغاز شد تا به امروز ادامه داشته اما حالا با روي کار آمدن دولت يازدهم و تلاشهايي که در جهت احياي توليد و نجات برخي صنايع صورت گرفته روزنههاي اميدي در نگاه صنعتگران کشور پديدار شده است تا با تکيه بر توان بالقوه توليدي در برخي از صنايع جان تازهاي در کالبد اقتصاد بيمار کشور دميده شود. اينکه حدود 60درصد از کارخانههاي توليد چيني در کشور بلااستفاده مانده نشاندهنده اوضاع نامناسب اين صنعت است اما سرمايهگذاريهايي که در اين بخش صورت گرفته يک قابليت بالقوه را پيش روي سرمايهگذاران قرار ميدهد.
به گفته کارشناسان مشکل اصلي صنايع چيني در ايران افت بازار در سالهاي اخير است. شرايط نامطلوب اقتصادي در سالهاي گذشته و در پي آن کاهش قدرت خريد خانوارهاي ايراني موجب شد تا بخشي از کالاهاي غيرضرور از سبد مصرفي آنها حذف شود. توجه به بازارهاي جديد و ارائه شيوههاي نوين بازاريابي يکي از راهکارهايي است که سرمايهگذاران با تکيه بر آن ميتوانند بهدنبال احياي دوباره اين بازارها باشند. بنابراين براي ورود و سرمايهگذاري در اين حوزه علاوه بر سرمايه مناسب که از الزامات کار است بايد به مباني بازاريابي نيز آشنا باشيد.
ميزان سرمايهگذاري و امکانات لازم
شرايط سرمايهگذاري در صنعت چيني کشور کمي متفاوت از ساير بازارهاست بهطوريکه براي ورود به جرگه توليدکنندگان اين بخش نيازي به احداث و راهاندازي کارخانه جديدي نداريد. وجود 13 کارخانه تعطيل شده در اين صنعت که به گفته دبير انجمن صنايع چيني ايران با سطوح مختلف توليد و تکنولوژي، تنوع لازم را براي شروع سرمايهگذاري دارند اين امکان را در اختيار سرمايهگذاران قرار ميدهد که با خريد يکي از اين کارخانهها کار خود را آغاز کنند.
با توجه به امکانات و ظرفيتهاي مختلف براي خريد يک کارخانه آماده لااقل بايد سرمايهای حدود 40 ميليارد تومان در اختیار داشته باشيد، اين مبلغ براي خريد يک کارخانه باظرفيت دو هزار تن در سال و با تکنولوژي متوسط است اما اگر بخواهيد کارخانهاي با ظرفيت هشت هزار تن در سال و تکنولوژي بالا داشته باشيد بايد 100 ميلياردي هزينه کنيد. تقريبا با همين مبالغ يا حتي سرمايهاي بيش از اين ميتوانيد اقدام به ساخت و راهاندازي يک کارخانه جديد کنيد، در آن صورت شما با يک تاخير دو تا سه ساله صاحب همان کارخانهاي ميشويد که اکنون ميتوانيد در اختيار داشته باشيد. يک مزيت ديگر خريد کارخانههاي موجود اين است که با اين کار سه سال زودتر وارد بازار خواهيد شد.
نگران خوشنامي يا بدنامي برندهاي تعطيل شده هم نباشيد چون با يک ثبت برند ساده ميتوانيد در کارخانه خودتان و با برندي که خودتان دوست داريد توليد را آغاز کنيد. نکته مهم اين است که توليد با ظرفيتهاي پايين در اين صنعت بهصرفه نيست بنابراين خريد کارخانههایي با ظرفيت بالاتر اقتصاديتر است.
توصيه «فرصت امروز» خريد کارخانههاي موجود است اما بايد توجه داشته باشيد که فروش در شرايط فعلي بازار حرف اول و آخر را ميزند. توجه به مباحث بازاريابي و تحقيقات بازار و تحليل مناسب مشتريان بالقوه و توان تبديل تمام اين ظرفيتها به فعليت از الزامات شروع کار در اين صنعت است. بنابراين به هيچ وجه توصيه نميکنيم بدون تجربه و شناخت کافي وارد بازار شويد. برندسازي، بازاريابي و فروش سه عامل کليدي براي ورود به صنايع چيني در حال حاضر است. توجه داشته باشيد که هر هزار تن توليد در اين صنعت براي 100 نفر اشتغال ايجاد خواهد کرد بنابراين شروع به کار مجدد کارخانههاي موجود ميتواند اشتغالزايي مناسبي به دنبال داشته باشد.
شرايط بازار و سود احتمالي
درحالحاضرکل توليدات صنايع چيني کشور 60 هزار تن است که از اين مقدار حدود 20درصد آن در بازارهاي صادراتي به فروش ميرود. اين درحالي است که ظرفيت توليد فعلي کشور در اين صنعت با احتساب کارخانههاي تعطيل شده بيش از 120 هزار تن در سال است. اين امر حاکي از آن است که در تحليل شرايط حاکم بر اين صنعت توجه به بازار مهمترين عامل موفقيت يا شکست در کار است.
محمدعلي دادرس، دبير انجمن صنايع چيني ايران در اين باره به «فرصت امروز» ميگويد: درحالحاضر توليد کشور در بخش صنايع چيني حدود 60 هزار تن در سال است و بيش از همين مقدار ظرفيت خالي در کارخانههاي تعطيل شده وجود دارد. بنابراين شرايط بازار کاملا مشخص است. وي ميافزايد: افت تقاضا باعث ورشکستگي و تعطيلي 13 کارخانه در سالهاي اخير شده است بنابراين کسي که قصد ورود به بازار و سرمايهگذاري در صنعت چيني را دارد نيازي به احداث کارخانه جديد ندارد و ميتواند با خريد يکي از کارخانههاي موجود اقدام به توليد کرده و به سودآوري در اين بازار برسد.
اين فعال بازار ادامه ميدهد: با وجود شرايط نامناسب حاکم بر بازار که روزبهروز هم بدتر ميشود بايد چارهای در جهت افزايش تقاضاي بازار انديشيد. وقتي کارخانهاي که در سال 84 با بهرهگيري از تکنولوژي روز راهاندازي شده درحالحاضر به تعطيلي کشيده شده، در رابطه با وضعيت بازار چيزي نميتوان گفت که سرمايهگذاران را به سرمايهگذاري در اين بخش ترغيب کند . دادرس ميگويد: با وجود بازار نامناسب و افت تقاضا در سالهاي اخير هستند توليدکنندگاني که در بازار موفق عمل میکنند. بنابراين سرمايهگذاران زياد نگران نباشند زيرا اگر با پشتوانه مالي مناسب و اصولي وارد بازار شوند، ميتوانند موفق عمل کنند. وي ميافزايد: توجه به بازارهاي صادراتي و کيفيت محصولات توليدي از مهمترين عوامل موفقيت در بازار است.
وي در تشريح بازارهاي صادراتي موجود ميگويد: درحالحاضر بازارهاي صادراتي که در اختيار توليدکنندگان صنايع چيني ايران است بیشتر شامل کشورهاي همسايه نظير افغانستان، عراق و کشورهاي حاشيه خليجفارس ميشود اما ميتوان با برنامهريزي مناسب فرصتهاي جديدي در اين زمينه به وجود آورد. از اين حيث توجه به بازارهاي اروپايي يک نکته مثبت براي سرمايهگذاران جديد است. دبير انجمن چيني ايران در رابطه با سود احتمالي سرمايهگذاري در اين بخش ميگويد: اگر سرمايهگذاران با دانش فني مناسب و شناخت کافي از بازار اقدام به توليد کنند ميتوانند توقع سود 20 تا 30 درصدي را داشته باشند.
توصيه فعالان بازار
دادرس در توصيه به تازهواردها داشتن سرمايه در گردش مناسب را مهمترين شرط ورود به بازار ميداند و ميافزايد: براي شروع کار در اين صنعت بايد به اندازه کافي سرمايه در گردش داشته باشيد چون تا 10 ماه اول کار نميتوانيد روي درآمدهاي حاصل از کالاهاي فرخته شده حسابي باز کنيد، بنابراين اگر سرمايه کافي نداشته باشيد در تامين مواد اوليه دچار مشکل خواهيد شد و از همان ابتدا قافيه را باختهايد. دبير انجمن صنايع چيني ايران ميگويد: شناخت سلیقه مردم براي پوشش تمام سليقههاي بازار ميتواند تا حد زيادي در افزايش فروش و سودآوري سرمايهگذاران موثر باشد.