همزمان با گفت و گوی حسن روحانی با شبکه ان بی سی و سفر رییس جمهور به نیویورک بهگزارش خبرگزاری امریکایی بلومبرگ، یک مقام امریکایی گفت: «باراک اوباما» رییسجمهور امریکا آماده دیدار با حسن روحانی در حاشیه سفر وی به نیویورک برای شرکت در نشست مجمع عمومی است، هرچند برنامه از پیش تعیینشدهای برای چنین دیداری وجود ندارد. همچنین حسن روحانی در گفتوگو با شبکه انبیسی به سوالات مختلف این شبکه در زمینههای بینالمللی و منطقهای پاسخ داد.
رییسجمهور در پاسخ به این سوال که چه پیامی خطاب به مردم امریکا دارید، گفت: آنچه میخواهم به مردم امریکا بگویم این است که ما باید بیشتر به فکر مسائل مهم و منافع ملتهای جهان باشیم و بهگونهای حرکت کنیم که کوتاهترین، پرمنفعتترین و کمهزینهترین راه را انتخاب کنیم.
دورانی که قدرتهای نظامی بزرگ برای ملتها و مناطق دیگر تصمیم میگرفتند، به پایان رسیده و امروز باید به افکار عمومی ملتها و دولتها احترام گذاشت. هر اقدامی بدون هماهنگی با دولت و رضایت مردم آن کشور، مبارزه با تروریسم نیست و نام دیگری دارد که به آن تجاوز میگویند. تروریسم به هر شکل و نامی، میتواند تهدیدی برای صلح، آرامش و زندگی انسانها و تهدید بزرگی برای توسعه باشد. برای مبارزه با تروریسم باید به ریشههای مسئله پرداخت. اگر در منطقه ما مشکلی وجود دارد مردم و دولتهای منطقه خیلی بهتر از دیگران مشکل را حس میکنند و ریشههای آن را میشناسند تا دیگرانی که هزاران کیلومتر با این منطقه فاصله دارند و تجربه سالیان دراز هم نشان داده که در مبارزه با تروریسم موفقیتی نداشتهاند.
روحانی با تاکید بر اینکه «دیگران اگر میخواهند مسئله تروریسم حل شود باید به فکر کمک باشند نه رهبری»، افزود: اگر بناست در این منطقه تروریسم از بین برود لازمهاش این است که ملتهای منطقه در کنار دولتهای خود باید تصمیم بگیرند و برنامهریزی کنند و دیگران هم اگر علاقهمند بودند، میتوانند در این راه کمک کنند. یکسال از زمانی که در سازمان ملل با جهانیان حرف زدم و گوشزد کردم که معضل بزرگ، خشونت و افراطیگری است و باید جهانی عاری از خشونت و افراطیگری داشته باشیم، گذشته است و فکر میکنم آنچه سال گذشته گفته شد، امروز با وضوح بیشتری در منطقه ما و در سراسر جهان دیده میشود.
رییسجمهور با بیان اینکه اسلام و همه ادیان بزرگ آسمانی مردم را به صلح، برادری، دوستی و عدالت دعوت کردهاند، اظهار کرد: هرکس که در جهان دیگران را میترساند و به جان و مال مردم آسیب میرساند نهتنها از اسلام فاصله زیادی دارد، بلکه از همه ادیان آسمانی فاصله بسیار زیادی دارد. آنهایی که امروز در این منطقه جنایت میکنند و نامی از اسلام میبرند حتما به دروغ چنین ادعایی را مطرح میکنند. بین عمل آنها و احکام اسلامی، هیچگونه سازگاری وجود ندارد. در عراق و سوریه قرنها مردم مسلمان، مسیحی، یهودی و ادیان و افکار دیگر با آرامش کنار یکدیگر زندگی میکردند و امروز متاسفانه با جنایات تروریستها، راحتی و آسایش مردم سلب شده است. از اینرو بیتردید آنهایی که بیگناهان را با وحشیگری و بربریت از بین میبرند به هیچ عنوان با اسلام نسبتی ندارند.
روحانی در پاسخ به سوالی درباره تحرکات اخیر دولت امریکا برای مبارزه با داعش و تروریستها، گفت: منطقه ما و جامعه بشری سالیان دراز است که با معضلی به نام افراطیگری، خشونت و تروریسم مواجه است و امریکاییها و دیگران سالیان درازی است که ادعا میکنند میخواهند با تروریسم مبارزه کنند اما سوال این است که چرا تاکنون موفق نبودهاند؟ چرا در افغانستان و عراق از سال 2001 تا امروز ناموفق بودند و چرا مشکلات و ناامنیها بیشتر شده است؟ برای مبارزه با تروریسم باید فضایی که تروریستها در آن زیست میکنند برای آنها ناامن شود یعنی کسی آنها را به محله و خانه راه ندهد و مردم با آنها همکاری نکنند، این نخستین قدم و شرط برای مبارزه با تروریسم است و باید به مردمی که مورد هجمه و فشار تروریسم قرار گرفتهاند، کمک شود. از ارتفاع 10 هزار پایی و 15 هزار پایی با هواپیمای با خلبان یا بدون خلبان هدفی را درست یا نادرست بمباران کردن، راهحل درستی برای مبارزه با تروریسم نیست. در افغانستان و پاکستان و مناطق دیگر این بمبارانها مشکلی را نتوانست حل کند، البته ممکن است جایی و در شرایطی نیاز به بمباران هم باشد، اما این مسئله باید با اجازه مردم و دولت آن کشور انجام شود، بدون هماهنگی با دولت و رضایت مردم آن کشور این کار مبارزه با تروریسم نیست و نام دیگری دارد که به آن تجاوز میگویند. همه میدانند که در عراق چه قدرتی بود که نگذاشت داعش به بغداد یا سامرا برسد و چه قدرتی بود که فرسنگها مانده به بغداد جلوی آنها را سد کرد. زمانی مردم عراق داعش را از بغداد دور کردند که امریکا میگفت من در مسئله عراق مداخلهای نخواهم کرد و حتی تصمیمی هم به بمباران هوایی نداشت. خوب است مردم امریکا این سوال را مطرح کنند که چرا دولت امریکا علیه این گروههای تروریستی که سالهاست در این منطقه مشغول کشتار هستند سخنی نگفته و اقدامی انجام نداده است و فقط زمانی که تحت فشار افکار عمومی مردم امریکا بود، تصمیم گرفت به بمبارانهای بیحاصل و کماهمیت اقدام کند.
رییسجمهور در پاسخ به اینکه چه کسانی از گروههای تروریستی حمایت میکنند، گفت: این مسئله کاملا واضح و روشن است؛ سلاح آنها متعلق به کجاست؟ افراد تروریستی که از همه کشورهای دنیا آمدهاند از چه راهی وارد شدهاند و در کدام کشور آموزش دیدهاند؟ فکر نمیکنم به دست آوردن این اطلاعات خیلی مشکل باشد. اینقدر آشکار است که نیاز به سرویسهای اطلاعاتی هم ندارد. قرار بود هر پولی در دنیا برای تروریسم مصرف میشود را بتوان دنبال کرد و کمیتههایی در سازمان ملل مامور این کار بودند، از آنها بپرسید پول تروریستها از کجا تامین شده است.
روحانی در پاسخ به این سوال که میتوانید پیشبینی کنید رییسجمهور امریکا به ایران سفر کند، اظهار کرد: به هر حال این عدم رابطه و شرایط ایران و امریکا تا قیامت نخواهد بود و زمانی در شرایط مناسب، در دوره این دولت یا دولت بعدی یا بعد از آن، مسئله ایران و امریکا حل خواهد شد و اینگونه نیست که 100 سال دیگر هم همینطور باشد.