آیا بازار بورس به پایان خواب طولانی ملالت بار خود رسیده است؟ این پرسشی است که این روزها با دیدن تیزرهای تبلیغاتی سازمان بورس در تلویزیون به ذهن متبادر میشود.چه اتفاقی رخ داده است که سازمان تصمیم به جلب سرمایههای چوب خورده و هراسانی گرفته است که در یک سال گذشته از بازار سرمایه گریختهاند؟
رخدادهایی که این روزها در تالار شیشهای شاهد آن هستیم نشان میدهد بازار سرمایه در حال تحرکاتی است که سرمایهگذاران باید کاملا آن را تحت نظر داشته باشند.
یکی از مهمترین دلایل رشد گاهوبیگاه حجم معاملات در بازار است که به دلیل ضعف بازار و کاهش شدید نقدینگی، اثرات ملموسی روی قیمتها ندارد.رشد یکباره حجم معاملات در هفته گذشته به 1101 میلیون و 1372 میلیون حاکی است که سرمایههایی به قصد شکار فرصتها، آهسته آهسته در حال تزریق به بازار هستند.بدون شک این سرمایهها با اهداف بلندمدت وارد بازار شدهاند اگر نه کدام سرمایه کلانی جنون ترید کوتاهمدت در این بازار پر خطر را دارد؟
تحرکاتی که این روزها در گروه خودرویی رخ میدهد نشان میدهد که دیگر ترس سرمایههای کوچکی که هدفهای کوتاهمدت دارند از بازار ریخته است. بازار سرخورده و از ضررهای پیدرپی یک سال گذشته غمگین است اما دیگر دستپاچه نیست و این از نظر روانشناسی بازار نقطه مثبت رو به پیشرفتی است. اما چرا دیگر سرمایهگذاران نسبت به ماههای قبل کمتر از بازار میترسند؟
یکی از مهمترین دلایل آن است که اگر فضای سیاسی ریسکی را به بازار تحمیل نکند، بازار در شرایط مناسبی قرار دارد و اکثر نمادها در یک کف مطمئن قرار دارند.
علاوه بر این نباید از تاثیر بازارهای جهانی بر بورس تهران غافل بود.این روزها خبرهای خوبی از بازارهای جهانی سرمایه به گوش میرسد.شاخص آسیا پاسفیک با رشد 0.3 درصدی رو به رو شد، شاخص تاپیکس با رشد 1.2 درصدی همراه شد و شاخص کاسپی با افزایش 0.6 درصدی همراه شد و بورس نیوزلند نیز شاهد رشد 0.1 درصدی شاخص NZX بود.این وضعیت بازارهای مالی بیانگر این است که ریسک عمده و بالقوهای در برابر بازارهای جهانی قرار ندارد و میتوان امیدوار بود در کوتاهمدت بازارهای جهانی با ریزش مواجه نمیشوند.
خبرهای خوبی هم از وضعیت اقتصادهای بزرگ به گوش میرسد که نشان میدهد در میانمدت بازارهای جهانی سرمایه تمایل به رشد خواهند داشت. اقتصاد امریکا به قدری بزرگ و گسترده است که افزایش 248 هزار مشاغل در ماه گذشته میلادی در آن، همه بازارهای مالی را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد.در ژاپن باوجود زلزله اخیر صادرات دوباره به روزهای رونق رسیده است و اقتصاد چین هم در وضعیت تعادل به سر میبرد.
اما این همه داستان نیست.ریش سفیدهای بازار اعتقاد دارند که یکی از ریسکهای این روزهای بازار سرمایه کاهش قیمت جهانی نفت است.چرا؟ به دلیل اینکه اقتصاد ایران، اقتصادی متکی به نفت است.از نظر تکنیکالی اگر نفت همچنان زیرقیمت 92 دلار درجا بزند باید در انتظار 75 دلار باشیم. البته کاهش قیمت نفت تاثیر دفعی و آنی بر بازار سرمایه ندارد اما در میان مدت میتواند یکی از ریسکهای بازار سرمایه باشد.
اما برآیند نظرات تحلیلگران بازار نفت نشان میدهد که کاهش این روزهای قیمت نفت هیچ دلیل سیاسی خاصی ندارد.گردوخاکی که امریکا در خاورمیانه به پا کرده نتوانسته تاثیری روی قیمت نفت بگذارد و موضوع اوکراین هم دیگر اثرات روانی خود را بر بازارهای جهانی از دست داده است.
دلیل کاهش قیمت نفت را باید صرفا افزایش عرضه و کسری تقاضا دانست.افزایش عرضه نفت به دلیل افزایش تولید ایران و لیبی است، سطح بهرهبرداری امریکا نیز به طور چشمگیری زیاد شده است.پیشبینی کاهش نرخ رشد اقتصادی کشورهای واردکننده نفت نیز موجب شده است که تقاضای نفت کاهش یابد و همراه با خود قیمت نفت را هم به زیر بکشد اما فرارسیدن فصل زمستان یکی از محرکهایی است که میتواند تقاضا را به نقطه تعادل باز گرداند.بنابراین کاهش قیمت نفت نمیتواند در میانمدت ریسک قابل ملاحظهای برای بازار سرمایه باشد.
از نظر تکنیکال هم در نمودار هفتگی شاخص کل، شاهد تفاوت رفتار اندیکاتور مهم stochastic با نمودار شاخص هستیم.همانطور که در تصویر نمودار میبینیم واگرایی مثبت در این اندیکاتور رخ داده است.از آنجا که این نمودار هفتگی است، در صورت تایید واگرایی مثبت، باید در میانمدت شاهد رشد بازار سرمایه با یک شیب ملایم و مطمئن باشیم.