روز دوشنبه شاخص کل بورس از جهشهای پرشتاب خود کاست و با 582 واحد افزایش در کانال 70 هزار واحد ماندگار شد. این درحالی است که شاخص کل بورس در معاملات روزگذشته تا رقم 71 هزار و 408 واحدی افزایش یافته بود اما در نهایت در پایان معاملات با افت مواجه شد و دوباره به کانال 70 هزار واحدی بازگشت. روزهای گذشته در بورس تهران، هیجان خرید بعد از اعلام تفاهم در مذاکرات هستهای مشهود بود؛ هیجانی که قبل از اعلام این تفاهم نیز قابل پیشبینی بود. با این هیجان و عطش خرید، شاخص کل بورس تهران توانست خود را به کانال 70هزار واحدی برساند. اما بازار سهام روز گذشته مطابق انتظار و با رسیدن قیمت سهام بسیاری از شرکتها به نقطه ثبات، به سمت تعادل پیش رفت و با عرضههای سنگین در نمادهای اصلی بانکی و خودرویی، عطش خرید در بازار فروکش کرد و صفهای خرید سنگین در نمادهای مهم این گروهها برچیده شد.
تجهیز منابع سهامداران برای عرضههای اولیه
روز گذشته حجم و ارزش معاملات با افزایش چشمگیر همراه بود، به طوری که تعداد 3 میلیارد و 624 میلیون سهم و حق تقدم به ارزش 764 میلیارد تومان در 181 هزار نوبت معامله شد و ارزش کل بازار سهام نیز به عدد 316 هزار میلیارد تومان رسید که خود گواه ورود نقدینگی جدید به بازار سهام است. ورود نقدینگیهای جدید به تالار شیشهای موجب شد تا مسئولان بورس، سهام شرکتهایی را که در سال گذشته مجال عرضه پیدا نکردند روانه بازار کنند.
بر این اساس مقرر شد تا نخستین عرضه اولیه سال جدید امروز (سهشنبه 18 فروردین) صورت گیرد و در جریان آن 10 درصد از سهام سیمان خوزستان در بورس عرضه شود. اعلام عرضههای اولیه جدید در بازار سهام و تجهیز منابع سرمایهگذاران برای خرید سهام این شرکتها در کنار نیاز بورس به استراحت بعد از دو روز توفانی موجب شد تا بورس تهران اندکی به فاز استراحت برود.
افت شاخص آیفکس
در بازار نقدی فرابورس ایران نیز شاخص کل با 13 واحد کاهش به 784 واحد و ارزش روز بازار اول و دوم فرابورس به 62 هزار میلیارد تومان رسید. معاملهگران فرابورسی تعداد 507 میلیون برگه بهادار در قالب 47 هزار و 755 نوبت معامله و به ارزش 200 میلیارد تومان دادوستد کردند. نمادهای گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان و پالایش نفت تهران در تقویت شاخص فرابورس و نمادهای پتروشیمی مارون، پتروشیمی جم، پتروشیمی زاگرس، هلدینگ معدنی خاورمیانه و نفت ایرانول در کاهش شاخص فرابورس اثرگذار بودند.
با گروههای بازار سهام
نمادهای گروه بانک و موسسات اعتباری در ادامه روند روزهای گذشته كه تحت تاثیر نتیجه مثبت مذاكرات و پر رنگ شدن مسئله رفع تحریمها كاملا مثبت بود، معاملات روز گذشته خود را تماما با صفهای خرید آغاز كردند اما در ادامه شاهد عرضههای سنگین با گذشت زمان بودیم بهطوری كه از اواسط بازار تعدادی از نمادهای گروه حتی تا بازه منفی نزول كردند. با معامله ۱.۱۳ میلیارد سهم، بانک صادرات ایران روز بسیار پرحجمی را داشت و ركورد جدیدی را در حجم معاملات به ثبت رساند و با وجود این حجم روز معاملاتی را با صف خرید به پایان رساند.
به طور کلی گروه بانك روز معاملاتی پرحجمی را پشت سر گذاشت و عرضهها در این گروه بالا بود، با این حال در دقایق پایانی شاهد برگشت قیمتها و صفوف خرید در بسیاری از نمادهای اصلی گروه بودیم. گروه خودرو و ساخت قطعات نیز همسو با روند كلی حاكم بر بازار سهام، معاملات را در بازه مثبت آغاز كردند ولی سوار بر موج نزولی، معاملات را ادامه دادند و در پایان معاملات اكثر نمادهای گروه در بازه منفی قرار گرفتند. در این گروه هم معاملات پرحجمی را شاهد بودیم كه با معامله ۱۳۴.۸ میلیون سهم، نماد گروه بهمن پرحجمترین نماد گروه بود و با صف خرید نیز معاملات را به پایان رساند.
رشد 12 درصدی پالایش نفت بندرعباس
در گروه فرآوردههای نفتی، پالایش نفت بندرعباس مشمول رفع گره معاملاتی شد و با وجود ۱۲درصد مثبت بازهم پرتقاضا بود و با معامله ۳۵ میلیون سهم، در رأس نمادهای پرحجم معاملاتی گروه قرار داشت. اكثر نمادهای پالایشی صف خرید خود را بدون عكسالعمل به روند كلی بازار حفظ كردند.
در گروه سرمایهگذاری، نمادهــای سـرمایهگذاری خوارزمـی، سرمایهگـذاری سایپا، سرمایهگذاری ملت، سرمایهگذاری ملی ایران و سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی كاركنان بانك نمادهای مثبت گروه در پایان معاملات بودند. اکثر نمادهای گروه انبوه سازی، با روندی نزولی همراه بودند و بیشتر نمادها در پایان معاملات در بازه منفی قرار داشتند. با معامله ۲۵میلیون سهم، بینالمللی توسعه ساختمان روز معاملاتی پرحجمی را پشت سر گذاشت و تقریبا تمام طول روز با صف خرید سنگینی همراه بود.