منطقهای که در ماههای گذشته بهعنوان نقطهای بکر و خوش آب و هوا در تهران شناخته میشد و در روزهای دود و ترافیک پایتخت بسیاری را امیدوار کرده بود منطقهای با تراکم جمعیت پایین در انتظارشان است حالا خود به یک نگرانی تبدیل شده و باید برای آن به فکر راه چاره بود. ساختوسازها در منطقه 22 تهران براساس یک طرح و برنامه جامع کلید خورد. براساس این برنامه باید منطقه جدید تهران بر پایه محاسبات جدید شهرسازی و با برنامهریزیهای همهجانبه شکل میگرفت تا از یک سو از بالا رفتن جمعیت در آن جلوگیری شود و از سوی دیگر بتوان از این منطقه بهعنوان الگویی مناسب برای طرحهای آینده بهره برد.
این رویکرد اما خیلی دوام نیاورد تا نیاز مدیریت شهری به درآمد حاصل از فروش تراکم باعث شود منطقه 22 خیلی زود در حوزه ساخت وساز و جذب جمعیت اشباع شود. منطقهای که میتوانست محیطی جدید برای زندگی به وجود آورد قبل از وارد شدن گروههای جمعیتی غیرقابل سکونت شد و در حالی که بسیاری امیدوار بودند در این منطقه جدید خاطرات خوش شهرک قدس و تبدیل شدن آن به حوزهای مناسب برای زندگی شهری را تجربه کنند، عملا ناامید شدند.
این افزایش تراکم فروشی پای مسئولان دولتی را نیز به این ماجرا باز کرد. ابتدا وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد این وزارتخانه در راستای طرح انضباط شهری، تمام مصوباتی که از سال 82 به بعد به طرح تفصیلی منطقه 22 اضافه شده و موجب ساخت برجهای متعدد در این منطقه شده را لغو کرده است.
در خبری که سایت تابناک منتشر کرده آخوندی ضمن انتقاد از سیاستهای اعمالی در این منطقه گفته: براساس طرح جامع، در منطقه 22 تهران بهعنوان شُش تنفسی شهر تهران، تنها باید ساختمانهای کم ارتفاع ساخته میشد تا مانعی در جریان باد ایجاد نشود اما در طول سالهای گذشته عمده ساختوسازها در این منطقه بالای 20 طبقه است و این روند باعث شده وزارت راه و شهرسازی مستقیما ورود کرده و برنامههای موجود در این عرصه را لغو کند.
در کنار آن آنچه چند روز قبل خبرساز شد صحبت رسمی از تخلفات شهرداری در این عرصه است، جایی که مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران صحبت از ارجاع تخلفات شهرداری به مراجع قضایی کرده است. براســاس صحبـــتهای چهاربند، منطقه 22 تهران با کمبود شدید سرانه فضای آموزشی روبهروست و پیش از این بارها هشدار داده شده که آموزش و پرورش تعهدی مبنی بر ثبتنام دانشآموزان در این منطقه ندارد. وی گفته، این وظیفه قانونی شهرداری است که طبق قانون شوراها ماده 18 و 16، سرانه فضای آموزشی را از مالک یا کسانی که انبوهساز هستند با تایید آموزش و پرورش تحویل بگیرد و بعد پایان کار صادر کند. صحبتهایی که ماجرای این منطقه را پیچیدهتر از هر زمانی میکند.
طرح 10ساله در 3سال طی شد
رئیس انجمن صنفی انبوهسازان تهران معتقد است خانه سازان با دریافت مجوزهای لازم تنها اجرای پروژههای عمرانی را بر عهده دارند و این شهرداری و شورای عالی معماری و شهرسازی هستند که باید بر نحوه اجرای این پروژهها نظارت کنند. حسن محتشم در گفتوگو با «فرصت امروز» تاکید کرد: برای منطقه 22 از سالها پیش یک برنامهریزی کلان صورت گرفت. قرار بود در این راستا برای این منطقه در طول 10 سال جمعیتی حدود 500هزار نفر در نظر گرفته شود.
وی ادامه داد: در عمل اما آنچه اتفاق افتاد فرق داشت. با بالا رفتن آمار فروش تراکم این طرح 10ساله در شرایطی که تنها حدود سه سال از آن میگذرد اجرایی شده و این منطقه در شرایط تراکم بالای جمعیت قرار دارد. رئیس انجمن صنفی انبوهسازان تهران با بیان اینکه انبوهسازان نسبت به افزایش تراکم و کاهش رفاه ساکنان هشدار دادهاند، گفت: مسئولان شهری باید نسبت به این موضوع حساس باشند و نگذارند شرایط به اینجا بکشد. زیرا منطقهای که روزگاری به نقطه امید تهران بدل شده بود حالا نیاز به مدیریت دارد.
ابوالحســن میرعمادی، کارشناس بازار مسکن نیز در گفت و گو با «فرصت امروز» تصریح کرد: طرح جامع این منطقه که از سالها پیش اجرا شد آغازی امیدوارکننده داشت و مشاوران مناسبی نیز اختیار کرد اما پس از گذشت چند سال طرح به حال خود رها شد و تراکم فروشی شدت گرفت.
به گفته وی، تغییر در نحوه بارگذاری این منطقه باعث شده است منطقه 22 به اشباع برسد و از هماکنون قبل از آغاز ورود جمعیت به آن اشباع در منطقه به وجود آمده است. در چنین شرایطی باید تجهیزات و شرایط اقتصادی خاصی برای مدیریت این منطقه شکل بگیرد و اگر مقدمات کنترل جمعیت و فراهم کردن شرایط رفاهی برای آنها به وجود نیاید نمیتوان انتظار داشت سطح زندگی به شکل مناسبی در این حوزه به وجود آید.
تا چند سال قبل از منطقه 22 تهران به ریههای تنفسی تهران یاد میشد. منطقهای که به دلیل ارتباط مستقیم با کوههای اطراف، هوای تمیز را وارد شهر میکرد. این ریه اما چند سالیاست که در محاصره ساختمانهای غولپیکر قرار گرفته و حتی تنفس برای خودش نیز ممکن نیست. ساختمانهایی که تخلف باشند یا نباشند آینده تهران را خاکستری کردهاند.