برداشتی آزاد از مجله صدای تالش
یکی از مسائلی که امروزه دولتها و حکومتهای دنیا باید به آن توجه کنند بحث توسعه روستایی بهخصوص در کشورهای توسعهنیافته است. در این کشورها به دلیل سیاستگذاری و برنامهریزی نادرست در ارتقای سطح کیفی زندگی مردم این مناطق، مهاجرت روستاییان به شهرها بهطور قابلملاحظهای افزایشیافته و موجب رشد شهرنشینی و بروز مسائل و ناهنجاریهای روانی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بهخصوص در بخشهای کشاورزی و دامداری را فراهم میآورد. همچنین راهکارهای رشد و توسعه روستایی، نیازمند مطالعه و تحقیقات عمیقی در این زمینه است که میتواند حکومتها را در برنامهریزی و سیاستگذاریهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی یاری کند.
کارشناسان معتقدند که موانع متعددی، در مسیر مشاركت و نقشآفرینی زنان وجود دارد كه میتوان آن را به عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی تقسیمبندی کرد. برای برطرف کردن این مشکلات و افزایش سطح کارایی زنان در جامعه روستایی نیاز است که در ابتدا این مشکلات را جستوجو و از ریشه حل کنیم. این موارد به شرح زیر تقسیمبندی میشوند:
الف ـ عوامل فردی
1ـ از جمله این عوامل، پایین بودن سطح سواد زنان روستایی است
2ـ حجم زیاد فعالیت زنان و افزایش كار داخل و خارج از خانه به دلایل مختلف از جمله مهاجرت فصلی مردان و تنوع زیاد كار زنان روستایی (بچهداری، امور منزل و... )
3ـ كم بودن اطلاعات، دانش، آگاهیهای علمی و كاربردی آنها سبب شده است كه زنان با وجود برعهده داشتن بهطور متوسط 50درصد تولید كشاورزی، فقط توانستهاند پنجدرصد از منابع آموزشها و تعلیمات ترویجی را به خود اختصاص دهند
4ـ سوءتغذیه و پایین بودن ضریب سلامت و بهداشت فردی
ب) عوامل خانوادگی
1ـ بافت مردسالاری جامعه و تعصبات خانوادگی به صورت موافقت نكردن پدر یا همسر با حضور زنان در فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی به دلایل مختلف فرهنگی
2ـ باور و نگرش منفی نسبت به توانایی زنان و تبعیضهای جنسیتی
3ـ فقر اقتصادی خانواده
ج) موانع اجتماعی
1ـ آداب و سنن غلط نظیر خرافات، تقدیرگرایی و...
2ـ دسترسی پایین زنان به اعتبارات و تسهیلات نهادها و عوامل تولید
3ـ دور از دسترسبودن خدمات ترویجی، جهتگیری فعالیتهای اجتماعی و برنامههای مشاركتی به سمت مردان
4ـ كمبود متخصصان زن در جهت آموزش زنان روستایی
5ـ مشكلات دسترسی به خدمات و تسهیلات اجتماعی و بهداشتی
6ـ پایین بودن دستمزد زنان روستایی در مقایسه با مردان
7ـ حضور بسیار اندك سازمانهای غیردولتی زنان برای پیگیری مسائل و مشكلات زنان روستایی
8ـ حضور كم زنان در مدیریت روستا و نهاد دهیاری.