در کلیه موارد مربوط به رفع خطر از بناها و غیره و رفع مزاحمت های مندرج در ماده 55، شهرداری پس از کسب نظر مأمور فنی خود به مالکین یا صاحبان اماکن یا صاحبان ادوات منصوب ابلاغ مهلت دار متناسبی صادر می کند و اگر دستور شهرداری در مهلت معین به موقع اجرا گذاشته نشود شهرداری رأسا با مراقبت مأمورین خود اقدام به رفع خطر یا مزاحمت خواهد کرد و هزینه مصروف را به اضافه صدی پانزده خسارت از طرف دریافت خواهد کرد. مقررات فوق شامل کلیه اماکن عمومی مانند سینماها، گرمابه ها، مهمانخانه ها، دکاکین، قهوه خانه ها، کافه رستوران ها، پاساژها و امثال آن که محل رفت و آمد مراجعه عمومی است نیز می شود.
جملات بالا بخشی از تبصره ماده 55 قانون شهرداری ها را می سازد؛ قانونی که با وجود صراحت در لزوم پیگیری ایمنی ساختمان های شهری هنوز نتوانسته به سوال بی جواب مقصرین پلاسکو پاسخی قطعی بدهد، مسئله ای که در جلسه روز یکشنبه شورا نیز به تداوم اختلاف نظرهای بعضی از نمایندگان شورای شهر با شهردار تهران منجر شد.
پس از وقوع حادثه تلخی که برای ساختمان پلاسکو به عنوان قدیمی ترین برج پایتخت افتاد، شورای شهر تهران بررسی دقیق این اتفاق با حضور شهردار را به پایان دوره آواربرداری موکول کرد تا با رسیدن به این موعد فضا برای بررسی دقیق ابعاد این اتفاق فراهم شود. برخلاف پیش بینی ها اما گزارش قالیباف نه تنها شعله های حادثه پلاسکو را خاموش نکرد که حتی به واکنش های منفی تعداد از نمایندگان شورای شهر نیز منجر شد.
قالیباف در صحبت های خود به طور خاص به موضوع ماده 55 قانون شهرداری ها اشاره کرد و توضیح داد: بر اساس بند 14 ماده 55، دو موضوع سیل و حریق مورد توجه قرار گرفته و بر همین اساس شهرداری باید اقدامات لازم برای حفظ شهر از دو مقوله سیل و حریق را در دستور کار قرار دهد.
در تبصره گفته شده است که کلیه موارد رفع خطر در ماده فوق بر عهده شهرداری است که پس از کسب نظر مأمور فنی خود به مالکان و صاحبان اماکن ابلاغ مدت دار مناسبی صادر می کند و اگر مالک به دستور شهرداری تهران عمل نکرد شهرداری رأسا اقدام به رفع خطر یا مزاحمت خواهد کرد. در حوزه رفع خطر دارای مشکلاتی هم هستیم، به گونه ای که اگر کارشناس ما تشخیص دهد یک دیوار خطرناک است و نسبت به رفع خطر آن اقدام کند مالک می رود و از ما شکایت کرده و دادگاه نیز شهرداری را احضار می کند.
توضیحات ناکافی و مطرح بودن استعفا
با وجود آنکه قالیباف در توضیحات مفصل خود به کاهش نقاط آبگیر، افزایش تعداد ایستگاه های آتش نشانی و اقدامات شهرداری در اجرای این ماده اشاره کرد اما ابهاماتی که برخی اعضای شورای شهر دارند نشان از آن دارد که هنوز بسیاری از ابهامات حل نشده و ناتمام مانده است.
حافظی گفته بسیاری از سوالات فنی طرح شده از سوی شهردار تهران بی پاسخ ماند، تندگویان خطاب به شهردار تهران پرسیده امروز مدیریت این بحران به اتمام رسیده، حال نظر شما در مورد استعفا و عذرخواهی از مردم چیست؟ و سرخو از نادیده گرفته شدن طرح های شورای شهر تهران در خرید هلی کوپتر برای آتش نشان ها انتقاد کرده است؛ صحبت هایی که نشان می دهد شهردار تهران در راضی کردن لااقل بخشی از اعضای شورای شهر ناکام بوده است.
احمد حکیمی پور، عضو شورای شهر تهران نیز در گفت و گو با «فرصت امروز» اعلام کرد با وجود توضیحاتی که شهردار تهران ارائه کرده هنوز برخی مسائل نیاز به طرح دارند و شورا این موضوع را پیگیری خواهد کرد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا ابهام های مربوط به اجرای ماده 55 قانون شهرداری ها برطرف شد نیز تاکید کرد: شهردار تهران در جلسه اخیر توضیحاتی ارائه کردند اما به نظر می رسد هنوز ابهام هایی در این زمینه مطرح است. براساس صحبت های حکیمی پور، شورای شهر چگونگی اجرای این ماده و مسائل مربوط به حادثه پلاسکو را همچنان پیگیری خواهد کرد تا نتیجه کار به طور دقیق مشخص شود.
خطر تکرار پلاسکو جدی است
احمدرضـــا ســـرحدی، کارشناس عمران و شهرسازی نیز در گفت وگو با «فرصت امروز» به مسئولیت جدی شهرداری تهران در مقابله با ساختمان های خطرناک طبق ماده 55 قانون اشاره کرد و گفت: این قانون به طور صریح اعلام می کند که مسئول مقابله با این خطرها شهرداری تهران خواهد بود و حتی اگر پس از تذکر، مالک نسبت به ارتقای امنیت واحد اقدام نکرد، شهرداری باید با کمک گرفتن از نهادهای قضایی در مقابل ادامه فعالیت آن بایستد.
وی با بیان اینکه مطرح کردن مصلحت برای ادامه کار پلاسکو به هیچ عنوان اصولی نیست، تاکید کرد: پلاسکو جزو ساختمان هایی بود که زمان زیادی در مقابل آتش مقاومت کرد، ما ساختمان هایی در تهران داریم که مقاومت آنها بسیار کمتر از پلاسکو است و اگر بنا باشد باز هم با توجیه مصلحت به کار خود ادامه دهند اوضاع سخت خواهد شد.
سرحدی خاطرنشان کرد: اگر در این حادثه هر یک از نهادهای مربوطه نقشی داشته اند باید به طور دقیق مشخص شود اما براساس صراحت ماده 55 به نظر می رسد شهرداری مجوز و مسئولیت آن را داشته که با این ساختمان برخورد قطعی کند.
شهرداری تهران خود را پایین تر از نوکر مردم نامیده و گفته از اینکه شهید نشده شرمنده است اما در عین حال بررسی دقیق ابعاد حادثه پلاسکو را به آینده و بررسی تخصصی موکول کرده است؛ بررسی هایی که باید در شورایی انجام گیرد که بعضی از اعضای آن معتقدند باید به شهردار تهران مدال افتخار دهند و بعضی استعفای وی را بهترین گزینه می دانند و این سرنوشت شهر را بیش از هر زمان دیگری در هاله ای از ابهام فرو می برد.
ارتباط با نویسنده: j.hashemi1992@gmail.com