سازمان مرکزی استاندارد و کنترل کیفی عراق در دستورالعمل تجاری جدیدی طرفهای تجاری خود را در واردات به داشتن گواهینامه انطباق محصول براساس استانداردهای تخصصی مشروط کرده است. اقتصاد این کشور به دنبال بحرانی که داعش در منطقه به پا کرد ضربه سنگینی خورد و بازار وارداتش را از سوی ترکیه و برخی کشورها از دست داد. عراق کشورهای دیگر را جایگزین کرد که ایران نیز در اول صف صادرکنندگان به این کشور قرار گرفت. مناسبات تجاری روزبهروز بیشتر شد و کالاهای بسیاری به عراق که در شرایط سختی قرار داشت سرازیر شد.
به تازگی مسئول دفتر تجاری عراق در سازمان توسعه تجارت ایران از صادرات سه میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار کالا به این کشور گفته است. روند صادرات کالا از سوی ایران به این کشور نشاندهنده فراز و نشیبهایی است که میتواند دلایل متعددی داشته باشد. اما آنچه عراقیها در همایش اخیر تجارت با ایران به آن اشاره کردند ورود برخی کالاهای با کیفیت پایین کشورمان به عراق است که میتواند برای برخی محصولات ایرانی که بازار پرمصرفی را برای خود ایجاد کردهاند، دردسرساز باشد. حالا این کشور گواهی استانداردی را که پیش از این اصراری بر ارائه آن نداشته است، برای شرکتهای واردکننده اجباری کرده است.
رییس اتاق بازرگانی ایلام در این خصوص به «فرصت امروز» میگوید: به هر حال همه کشورها برای واردات استانداردهایی دارند و عراق هم واردات جدید را به ارائه این کارت ملزم کرده است، به نظر من این کار میتواند صادرات ایران را به این کشور بر کالاهای باکیفیت متمرکز کند.
شعبان فروتن با بیان اینکه برخی شرکتهای ایرانی با صادرات کالاهای بیکیفیت به عراق با آبروی تجاری ایران بازی کردند، ادامه داد: با اقدام اخیر انتظار میرود، عراق سختگیریهای بیشتری به خرج دهد و هر کالایی به کشورش راه باز نکند. این فعال اقتصادی با بیان اینکه هنوز هم برخی کالاهای بیکیفیت به این کشور صادر میشود که برای آینده مناسبات تجاری ایران با این کشور تهدیدکننده است، ادامه میدهد: عراق برای واردات موادغذایی بیشتر حساس شده و این اقدام تلاشی است که این نوع کالاها در بازار عراق به تایید استانداردهای هر دو کشور رسیده باشند.
به گفته مسئول دفتر تجاری عراق در سازمان توسعه تجارت ایران در طول هشت ماه گذشته ۶۴۷ میلیون و ۵۶۷ هزار و ۸۴ دلار کالا از ایلام به کشور عراق صادر شده است. مجید قربانی همچنین از افزایش 43 درصدی در این مدت خبر داده که شامل مصالح ساختمانی و مواد غدایی است.
پیش از این ناآرامیها در مناطق شمالی عراق یکی از دلایلی است که عدم برگزاری بسیاری از نمایشگاههای بینالمللی در اقلیم کردستان عراق را به دنبال داشت، برگزاری هر ساله این نمایشگاهها، به انعقاد قراردادهای بسیاری که صادرات قابل توجهی را به دنبال داشت، منجر میشد.
به گزارش «فرصت امروز» گواهینامه COC که برای صادرات موادغذایی از اوایل ماه جاری اجباری شده است، نشاندهنده انطباق شرایط و خصوصیات محصول با الزامات تخصصی آن محصول و تضمینکننده مشخصههای کیفی مطلوب برای آن محصول است. براساس این دستورالعمل که به تجار و صادرکنندگان ایرانی و تجار دیگر کشورهای صادرکننده کالا به عراق ابلاغ و لازمالاجرا اعلام شده است حمایت از مصرفکنندگان وتولیدکنندگان کالا و محصولات، حفظ محیطزیست، ارتقای سطح سلامت عمومی و اقتصاد ملی عراق در اولویت سیاست تجارت خارجی این کشور قرار گرفته است که درواقع از ورود محصولات بیکیفیت به بازار عراق جلوگیری خواهد شد، بنابراین از این پس اخذ مجوز تطبیق کالابا استانداردهای عراق «COC» یک سند اجباری برای واردات کالا به عراق تلقی میشود که باید از سوی صادرکنندگان کالابه این کشور و تجار واردکننده کالا رعایت شود.
بر همین اساس صادرکنندگان کالا و محصولات به بازار عراق موظف خواهند بود اسناد مورد نیاز برای صدور کالا به این کشور را به شركتهای بازرسیكننده طرف قرارداد با اداره استاندارد عراق ارائه دهند و پس از انجام بازرسی در مبدا در صورت تطابق با الزامات عراق برای كالای مذكور گواهینامه صادر میشود.