بهرهبرداری از معادن به یکی از اختلافها میان بهرهبرداران و سازمان محیطزیست بدل شده است و بالا گرفتن این اختلاف باعث شد تا رییس مجلس دیروز در مراسم بزرگداشت مقام محیطبان به این نکته اشاره کرده و ایجاد یک راهحل نهایی در این زمینه را خواستار شود.
علی لاریجانی در این مراسم که به میزبانی سازمان محیطزیست برگزار شده بود گفت: اکثر شهرهای ایران دارای معادن هستند. با وجود اینکه ما در کشوری زندگی میکنیم که منابع مهم نفت و گاز در آن وجود دارد اما معادن نیز به نوبه خود سهم مهمی در ایجاد شغل و درآمد در کشور دارند.
او با این استدلال از سازمان محیطزیست خواست تا روشی پایدار برای بهرهبرداری از معادن کشور پیشنهاد دهد و تاکید کرد: اگر سازمان محیطزیست خواهان افزایش بودجه سازمان و درآمد محیطبانان است با توجه به اینکه معادن یکی از مهمترین منابع درآمد هستند و همچنین با توجه به اینکه در حال حاضر وضع درآمدی کشور مناسب نیست باید حتما مسیر بهرهبرداری پایدار و مطابق با موازین زیست محیطی را از معادن فراهم کنند تا بتوان از محل اعتبارات حاصل از بهرهبرداری از معادن برای رفع مشکلات زیستمحیطی کشور نیز بهره برد.
به گفته رییس مجلس، در بودجه امسال و همچنین برنامه ششم توسعه استفاده و بهرهبرداری از معادن یکی از مهمترین مواردی است که مجلس به آن تاکید میکند لذا سازمان محیطزیست نیز بایستی برای بهرهبرداری پایدار از منابع همکاریهای لازم را داشته باشد. در صورت بهرهبرداری مدیریت شده توسط سازمان محیطزیست از معادن جهش بزرگی در بودجه سازمان و حقوق و مزایای محیط بانان در سال 94 رخ میدهد. اما در همین مراسم معاون حقوقی و امور مجلس سازمان محیطزیست تصویب قانون تشدید مجازات متخلفان محیطزیست را خواستار شد.
سیدمحمد مجابی از مجلس شورای اسلامی خواست برای اینکه جسارتهای متخلفان محیطزیست خاتمه یابد، قانون تشدید مجازات متخلفان محیطزیست و حمایت از محیط بانان، جنگلبانان، یگان شیلات در مجلس شورای اسلامی به تصویب برسد و تاکید کرد: از مجلس شورای اسلامی استدعا میکنم برای مقابله با جسارت غارتگران و فسادکنندگان در محیطزیست هرچه زودتر مجازات متخلفان محیطزیست را به تصویب برسانند.
وی با بیان اینکه محیطبانان بعد از کسب تجربه در مراحل حفاظت از محیطزیست به بهترین اکولوژیستها در منطقه تبدیل میشوند. تاکید کرد: مسئولیت سنگین محیطبانان و تعداد کم آنها موجب میشود ساعات بیشتری را برای محافظت از 11درصد از خاک کشور که برابر با 17 میلیون هکتار منابع طبیعی و مناطق حفاظت شده است صرف کنند.
مجابی تاکید کرد: امروز محیطزیست در شرایط بحرانی قرار دارد و به مرحلهای رسیده که اگر به داد آن نرسیم بسیاری از چیزها را از دست خواهیم داد و دیگر غیرقابل جبران خواهد بود.
وی به اقدام مجلس شورای اسلامی در سال 93 برای بخش سلامت اشاره کرد و از مجلس درخواست کرد با تصویب طرحها و لایحههای مربوط به محیطزیست شاخص کیفیت محیطزیست را در کشور افزایش دهد. وی از مجلس خواست بودجه سال آینده محیطزیست جهشی درخور محیط داشته باشد تا توان پاسخگویی به نیاز جامعهای که از انواع آلودگیها رنج میبرند را داشته باشد.
با اینکه ضوابط زیست محیطی فعالیتهای معدنی در سال 84 تصویب شده اما به نظر میرسد که مجلس انتظار دارد تاسازمان محیطزیست نرمش بیشتری نسبت به این موضوع نشان دهد. در قانون مصوب سال 84 وزارت صنایع وقت مکلف شده که برای صدور کلیه پروانههای اکتشاف و بهرهبرداری معادن و همچنین تمدید پروانه بهرهبرداری برای معادنی که در مناطق چهارگانه وجود دارند از سازمان محیطزیست استعلام کند.