در شرایطی که به نظر میرسد با فراهم شدن مقدمات لازم و البته صدور دستورات لازم از سوی بانک مرکزی، در بهار امسال وامها بار دیگر به عاملی تاثیرگذار در بازار مسکن تبدیل خواهند شد اما بازار با چالشی جدید روبهروست که شاید تمام برنامهریزیها را برای بازگرداندن رونق تحتالشعاع خود قرار دهد. به گزارش ایسنا، در چند گزارش اخیر مرکز آمار ایران، به مسئلهای اشاره شده که هرچند در ابتدا جزو طبیعت فصلی بازار طبقهبندی میشد اما به دلیل تداوم در آن برای چند فصل متوالی، این بار زنگ خطر را برای فعالان بازار مسکن به صدا درآورده است.
اگر زمانی یکی از مشکلات بازار مسکن در ایران رشد بیحساب ساختوسازها در کلانشهرها به حساب میآمد و بسیاری از جمله وزیر راه و شهرسازی ادامه یافتن فروش تراکم و رشد ساختوسازها را برهمزننده هویت شهری و عاملی خطرناک تلقی میکردند اما امروز این کلاف سردرگم از جایی دیگر به نقطه خطر رسیده و آن کاهش قابل توجه آمار صدور پروانه ساخت در تهران و به دنبال آن کاهش خانههای نوساز در پایتخت است.
این کاهش ساختوسازها هرچند تا رسیدن به نقطه بحران فاصله زیادی دارد اما میتواند نظم بازار را برای اجرای طرحهای اقتصادی مدنظر وزارت راه و شهرسازی دشوار کند. مسئولان این وزارتخانه در ماههای گذشته بارها اعلام کردهاند قصد دارند قدرت وامها را در تاثیرگذاری بر توان خرید مردم افزایش داده و آن را بار دیگر به 50 درصد نزدیک کنند. هرچند هنوز بانک مرکزی با بخشی از این طرحها موافقت نکرده اما حالا مشکلی دیگر نیز ایجاد شده و آن نبود شرایط مناسب در بازار توزیع مسکن است.
از این رو، ما در این کلاف به وزارت راه و مسئولان مربوط پیشنهاد میدهیم برای مدیریت ساختمانسازی و بازگشت اعتماد دوباره ساختمانسازها به علاوه رونق بازار مسکن برنامهریزیهای مناسبی تدوین و برای خروج رکود فعلی بازار مسکن برنامهریزیهای لازم در خصوص پرداخت وام و تسهیل شرایط ساخت را برای سرمایهگذاران فراهم کنند.