سال گذشته مسئولان سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی تصمیمات جدی را برای سرو سامان دادن به سیمکارتهای بینام اتخاذ کردند. پس از تصویب و ابلاغ طرح «قطع سیمکارتهای بیهویت»، اپراتورها موظف شدند تا با ارسال پیامک به مشترکانی که هویت آنها بهصورت کامل در سیستم اپراتور ثبت نشده بود، از آنها بخواهند تا کد ملی خود را برای اپراتور ارسال کنند. مهلت ارسال کد ملی مشترکان سیمکارتهای بیهویت برای چندبار تمدید شد تا در نهایت در تاریخ 23 فروردین ماه امسال ارتباط مشترکان سیمکارتهای بینام قطع شد و این مشترکان برای وصل مجدد ارتباطشان باید با مراجعه حضوری و در دست داشتن مدارک خود به دفاتر اپراتور مراجعه کرده و درخواست وصل مجدد سیمکارتشان را ارائه دهند.
تاکنون درباره تعداد مشترکانی که ارتباط آنها در این طرح قطع شده هیچ آماری منتشر نشده است و مدیر روابط عمومی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در پاسخ به پیگیری و سوالات خبرنگار «فرصت امروز» تنها به جمله «مشترکان استقبال خوبی از این طرح کردند و همکاریهای لازم را با اپراتورها انجام دادند» بسنده کرد. البته جهانگیر اسدی این جمله را نیز اضافه کرد که «تعداد سیمکارتهای بیهویت در هر دو اپراتور اول و دوم تقریبا یکسان بوده است.»
اما منابع غیررسمی از وجود 8 میلیون سیمکارت فاقد نام در شبکه یکی از اپراتورها خبر دادهاند که با استناد به آن و با توجه به گفتههای مدیر روابط عمومی سازمان تنظیم مقررات، میتوان گفت که تا قبل از اجرای قطع سیمکارتهای بینام، حداقل 16 میلیون سیمکارت بیهویت در شبکه تلفن همراه کشور مشغول به کار بودهاند که اگر تعداد مشترکان تلفن همراه را 80 میلیون تخمین زده باشیم میتوان گفت که حدود 20 در صد سیمکارتهای کشور فاقد نام بودهاند.
مهران بخشیپور، کارشناس شبکههای GSM در گفتوگو با «فرصت امروز» علت قطع سیمکارتهای بیهویت را مزاحمتهای تلفنی دانست و اظهار کرد: گزارشها حاکی از آن است که نارضایتی از مزاحمتهای تلفنی در چند سال گذشته به قدری افزایش یافته که مسئولان ناگزیر شدند تا تدابیری برای این مزاحمتها که اکثرا از مقصد سیمکارتهای بیهویت یا با هویتجعلی هستند بیندیشند. وی افزود: حتی در برخی مواقع این مزاحمتها به قدری جدی شده بود که به گفته مسئولان گاهی به قتل نیز منجر شدهاند. این کارشناس درباره علت وجود سیمکارتهای بیهویت گفت: در سالهای گذشته با توجه به اینکه قوانین برای اپراتورها سختگیرانه نبود متاسفانه اپراتورها فقط به فکر فروش سیمکارت و بالا بردن تعداد مشترکان بودند و توجه زیادی به ثبت دقیق اطلاعات مشترکان نمیکردند.
وی افزود: البته این نکته را باید در نظر گرفت که در سالهای اخیر هنوز کارت ملی رسمیت نداشت و اپراتورها تنها به نام و نام خانوادگی درج شده در شناسنامهها اکتفا میکردند و فکر میکنم بیشترین سیمکارتهایی که به بیهویت معروف شدهاند، همان سیمکارتهای فاقد کد ملی هستند. بـخـشـیپور دربــاره سـیـمکـارتهـایی که با هویت جعلی در بازار به فروش میرسند نیز گفت: گفته میشود بیشتر این سیمکارتها متعلق به کسانی بوده که از کشورهای خارجی برای مدتی به ایران میآیند و با خروج خود از کشور سیمکارتهای خود را بدون قطع کردن و سلب امتیاز کردن در کشور میگذارند و میروند. وی افزود: مسئولان مربوطه باید در این زمینه نیز تدابیری بیندیشند تا جلوی سوءاستفاده از این سیمکارتها گرفته شود.
قطع ارتباط افرادی که بیش از 10 سیمکارت دارند
پس از قطع ارتباط مشترکان بیهویت، خبرهای دیگری مبنی بر قطع ارتباط مشترکانی که بیش از 10 سیمکارت به نام خود دارند نیز از سوی سازمان تنظیم مقررات به گوش رسید. قانونی که چند سال پیش تصویب شد اما بازهم در مرحله اجرا بازماند. غلامرضا داداشزاده، معاون سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی گفت: برخی افراد بیش از ۱۰ سیمکارت در هر اپراتور در اختیار دارند و این تخلفی است که متأسفانه دردفاتر امور مشترکین اپراتورهای تلفن همراه صورت گرفته است.
وی گفت: اسامی افرادی که بیش از 10 سیمکارت در هر اپراتور دارند احصا شده است و با این افراد که اسامی آنها در اختیار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی است تماس گرفته و به آنها اطلاعرسانی میشود که میتوانند از میان سیمکارتهای خود فقط 10 سیمکارت در هر اپراتور را انتخاب کنند. داداشزاده افزود: ۱۵ هزار یا ۲۷ هزار سیمکارت به نام یک نفر ثبت شده و این یک تخلف مقرراتی است و ما با آنها برخورد خواهیم کرد.
معاون نظارت و اعمال مقررات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با اشاره به اقدامات پس از اطلاعرسانی به صاحبان سیمکارت از طریق تماس تلفنی و پیامک افزود: هنوز زمان مشخصی برای قطع سیمکارتهای اضافی افراد درنظر گرفته نشده است اما این زمان نامحدود نخواهد بود و افراد بهتر است به اطلاعرسانیها توجه کنند چراکه در نهایت سیمکارتهای اضافی آنها قطع خواهد شد. وی درباره برخورد جدی با افرادی که تعداد زیادی سیمکارت در اختیار دارند، افزود: ما ابتدا از خود اپراتورها خواستهایم که به مسئولیتشان عمل کنند، داشتن سیمکارت زیاد یک تخلف مقرراتی است و تذکر و اخطار کتبی به اپراتورها داده شده و در همین مدت سیمکارتهایی که در موارد غیرقانونی استفاده شدهاند با دستور سازمان تنظیم مقررات قطع شدهاند.
داداشزاده در زمینه برخورد با فروشندگان سیمکارتهای غیرقانونی گفت: ما در این زمینه دو کار مهم انجام دادیم؛ نخست از چند ماه قبل سامانه اپراتورها مجوز ثبت بیش از 10 سیمکارت برای هر نفر را به هیچکس نمیدهد و این اقدام در دفاتر مشترکین اعمال میشود یعنی بخشی از این مشکل بهصورت سیستمی درحال حل شدن است. وی بخش دوم اقدامات صورت گرفته برای برخورد با این موضوع را بسته شدن تعدادی از دفاتر مشترکین اپراتورهای تلفن همراه دانست و افزود: در این مدت بیش از 30 دفتر مربوط به مشترکین اپراتورهای تلفن همراه تعطیل شده است و این برخورد قانونی ما بهصورت مداوم خواهد بود.
داداشزاده درباره اپراتورهای متخلف افزود: همه اپراتورها تقریبا به یک شکل در این تخلف سهیم بودهاند و ما تاکید داریم که آنها باید بر دفاتر امور مشترکین خود دقت نظر بیشتری داشته باشند. نظارت و اعمال مقررات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی همچنین درباره طراحی سامانهای که بهزودی از طریق سازمان تنظیم مقررات یا اپراتورها در اختیار مردم قرار میگیرد، افزود: در این سامانه هر فرد با واردکردن کدملی خود میتواند بهراحتی تعداد سیمکارتهای خود را ببیند.