به گزارش خبرگزاری رویترز، پس از نشست اخیر اوپک و تصمیم اعضای این سازمان مبنی بر عدم کاهش تولید نفت خام و پایبند ماندن آنان به سقف تولید روزانه 30 میلیون بشکه نفت خام، بازارهای سهام در خاورمیانه روز یکشنبه 30نوامبر با افت مواجه شدند.
در این راستا شاخص بازار سهام عربستان سعودی دقایقی پس از آغاز کار خود 3/5 درصد کاهش یافت که این میزان بالاترین افت آن در 11ماه گذشته بوده است. گفتنی است در پی این افت، ارزش سهام شرکت بزرگ پتروشیمی عربستان سعودی نیز کاهش 1/7 درصدی را تجربه کرد.
ارزش شاخص بورس دوبی نیز با 3/6 درصد کاهش پنجمین ماه متوالی را با افت تجربه کرد. لازم به ذکر است این کاهش موجب افت ارزش تمامی سهامهای در حال دادوستد در این بورس منطقه خلیج فارس شد. بورس قطر نیز با افت 4/4 درصدی شاخص خود روبهرو شد که این بیشترین کاهش ارزش شاخص بورس این کشور از اوایل ماه جولای تاکنون بودهاست. در ادامه سقوط بورسهای عربی، شاخص بورس عمان با 6/5، ابوظبی 3/3 و کویت با سهدرصد افت ارزش شاخص مواجه شدند.
در راستای سقوط ارزش سهام در بورسهای عربی و تاثیر کاهش قیمت نفت بر آن، شنبه گذشته زمانی که بازارهای سهام منطقه خلیج فارس آخرین معاملات خود را انجام دادند قیمت نفت خام برنت دریای شمال با کاهش 10 درصدی قیمت، به قیمت هر بشکه 70دلار و 15 سنت معامله شد.
سانیالاک مانیباندو، مدیر تحقیقات موسسه «اِنبیایدی» در ابوظبی معتقد است: اعضای اوپک تا سال 2015 میلادی نشست دیگری نخواهند داشت: بنابراین تصمیم اخیرشان مبنی بر عدم کاهش تولید نفت خام به معنای آن است که این کشورها مایلند تا قیمت نفت در بازارهای جهانی سقوط کند.
گفتنی است سقوط قیمت نفت خام در بازارهای جهانی این روزها به نگرانی اصلی سرمایهگذاران در خاورمیانه و خلیج فارس تبدیل شده است. سقوط قیمت نفت ممکن است باعث شود تا دولتهای منطقه از سرمایهگذاری و تزریق پول در اقتصادهای خود را کاهش دهند و این موضوع موجبات کاهش رشد اقتصادهای محلی در کشورهای منطقه و سودآوری شرکتهای تجاری شود. در عربستان سعودی جایی که درآمدهای حاصل از فعالیتهای تجاری شرکتهای پتروشیمی یک سوم درآمد شرکتهای ثبت شده این کشور را شامل میشود نیز نوعی آسیب پذیری در مقابل کاهش قیمت نفت مشاهده میشود که کاهش سود این شرکتها در چهار ماهه سوم سال جاری موید این مطلب است.
با این وجود مانیباندو معتقد است که فروش شتاب زده نفت روز شنبه گذشته واکنشی بسیار شدید نسبت به وضعیت قیمت نفت و نوسانات آن در بازارهای جهانی بوده است. مانیباندو افزود: به نظر من همچنان موقعیتهای مناسبی برای خریدهای طولانی مدت در بازار وجود خواهد داشت.
در میان اخبار حاکی از سقوط بازارهای سهام عربی در پی کاهش قیمت نفت، تنها بورسی که وضعیت نسبتا بهتری به بقیه داشت بورس مصر بود که تنها کاهشی خفیف و سه دهم درصدی را تجربه کرد. در همین ارتباط ارزش سهام شرکت ساختمانی طلعت مصطفی 6/1درصد کاهش را تجربه کرد و سهام شرکت مصر تلکام نیز کاهشی 3/1 درصدی را تجربه کرد.