در جریان معاملات روزگذشته بازار سهام، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران ۶۸ واحد دیگر افت کرد و به نیمه ارتفاع ۶۵ هزار واحد رسید. از مهمترین اتفاقهای چهارمین روز معاملاتی هفته، عرضه اولیه سهام شرکت پتروشیمی مبین بود که با توجه به سهمیه کم سهامداران برخط، بسیاری نتوانستند این سهم را خرید کنند. بسیاری از سهامداران حقیقی معتقدند معاملهگران حقوقی اجازه خرید این سهم را به حقیقیها ندادهاند و همین امر باعث ابراز نارضایتی بسیاری از معاملهگران آنلاین بورسی شده است.
این عرضه که بلافاصله سهام عرضه شده جذب بازار شد قرار است امروز نیز ادامه پیدا کند و طبق تعهد، سهامدار عمده 3 درصد از سهام آن را طبق کشش بازار عرضه کند. این مهم در حالی اتفاق افتاده است که کشف قیمت 290 تومانی پتروشیمی مبین در 63 ثانیه به وقوع پیوست. با عرضه اولیه سهام پتروشیمی مبین در دادوستدهای روز گذشته، حجم و ارزش معاملات رشد قابل توجهی را ثبت کرد.
انتظارات برآورده نشده سهامداران از رشد قیمت سهمها
از سوی دیگر حرکت شاخص کل بعد از گذشت 16 روز معاملاتی از انتشار اخبار مربوط به صدور بیانیه لوزان و همچنین توافق شفاهی بانکهای دولتی و خصوصی درخصوص کاهش نرخ سود سپرده و تسهیلات، انتظارات اولیه از رشد قابل ملاحظه قیمتها در بازار را برآورده نکرده است و بسیاری از سهامداران با توجه به کف قیمتی اکثر نمادهای بورسی، چشم امید به آینده بازار سهام دارند. روز گذشته بیشترین رشد قیمت شاخصهای صنعتی نیز متعلق به گروه وسایل ارتباطی، محصولات کاغذ و منسوجات بود.
شاخص کل فرابورس روی عدد 737.8 واحد
معاملات هشتمین روز اردیبهشتماه 1394 بازار فرابورس، با معامله 284 میلیون و 460 هزار ورقه بهادار در26 هزار و 848 نوبت به ارزش 793 میلیارد و 540 میلیون ریال پایان یافت. بیشترین حجم معاملات فرابورس مربوط به خریدوفروش 25 میلیون و 250 هزار ورقه بهادار پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان و بیشترین ارزش معاملات در اختیار پالایش نفت تهران با رقم 64میلیارد و 580 میلیون ریال بود. سهام شرکتهای نیرو سرمایه، زرین معدن آسیا و گروه سرمایهگذاری میراث فرهنگی بیشترین افزایش قیمت و سهام شرکت پتروشیمی مارون بیشترین تاثیر مثبت را در شاخص فرابورس داشت. در سوی دیگر بازار، سهام شرکتهای قند شیروان، قوچان و بجنورد، فولاد هرمزگان و مرجانکار با بیشترین افت قیمت روبهرو شد و شاخص کل فرابورس نیز با اندکی کاهش، عدد 737.8 واحد را نشان داد.
گروه بانک در گیرودار سهگانه منفی، مثبت، منفی
در گروه بانک و موسسات اعتباری، معاملات اكثر نمادها در بازه منفی آغاز شد. سپس شاهد روندی صعودی و دوباره برگشت به روند نزولی بودیم. با معامله 58 میلیون سهم، نماد بانک صادرات ایران پرحجمترین نماد معاملاتی گروه بود. در گروه خودرو و ساخت قطعات كمكم شاهد توجه سرمایهگذاران هستیم. این گروه در اوایل بازار روندی صعودی داشت و در پایان شاهد معاملات متعادل بودیم. نماد سایپادیزل در دقایق پایانی به یكباره صعود كرد و باوجود عرضه 15میلیونی حقوقی، با صف خرید معاملات را به پایان رساند. در گروه انبوهسازی اكثر نمادها در بازه منفی معامله شدند و باز هم معاملات كمحجمی را شاهد بودیم. سرمایهگذاری مسکن تهران، سرمایهگذاری ساختمان ایران و سرمایهگذاری مسکن زایندهرود نمادهای مثبت گروه در پایان معاملات بودند و با معامله 3.4 میلیون سهم، سرمایهگذاری شاهد بیشترین حجم معاملات گروه را به خود اختصاص داد.
سقوط دوباره پالایشیها به کف قیمت روزانه
در گروه سرمایهگذاری، معاملات تا اواسط بازار متعادل پیش رفت اما سپس با افت نسبی در اكثر نمادها همراه بودیم بهطوریكه در پایان معاملات تنها نمادهای سرمایهگذاری خوارزمی، سرمایهگذاری سایپا و سرمایهگذاری تدبیرگران فارس و خوزستان در بازه مثبت قرار گرفتند. همچنین با معامله 6.66 میلیون سهم، سرمایهگذاری سایپا پرحجمترین نماد معاملاتی گروه بود. در گروه فلزات اساسی، معاملاتی متعادل و رو به منفی انجام گرفت و نماد فرابورسی فولاد هرمزگان جنوب برای سومین روز متوالی با صف فروش همراه بود. در گروه فرآوردههای نفتی، معاملات در بازه منفی انجام گرفت و سرمایهگذاری صنعت نفت و نفت ایرانول تنها نمادهای مثبت گروه در پایان معاملات بودند. در آغاز معاملات اكثر نمادها همچون پالایش نفت تهران، پالایش نفت اصفهان و پالایش نفت بندرعباس با صف فروش همراه بودند. هرچند در اواسط بازار شاهد جمع شدن صف فروش این نمادها بودیم، اما اكثر سهمها دوباره به بازه نزدیك كف قیمت روزانه سقوط كردند.