امروزه با افزایش جمعیت و تولید محصولات شیمیایی حجم زیادی زباله تولید میشود که در بسیاری کشورها از این زبالهها بهعنوان سرمایههای کلان بهره میگیرند، در واقع بخش عمدهای از تولیدات و واردات هر کشوری در نهایت به زباله تبدیل میشود که درصد قابل توجهی از آن توان بازگشت به چرخه تولید و استفاده مجدد را دارد.
پیش از این هم ما گزارشهایی به تفصیل در همین صفحه درخصوص بازیافت زبالهها در سطح کلان نوشتهایم اما در این کلاف میخواهیم به این نکته توجه کنیم که واگذاری بخشی از مدیریت پسماند به واحدهای خصوصی باعث میشود هزینههای تحمیلی به دولت هم کاهش پیدا کند.
در این خصوص هم هومان لیاقتی، رییس پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه تهران با تاکید بر نقش بخشخصوصی در سرمایهگذاریهای مربوط به بازیافت میگوید: امروزه از زباله خطرناک بهعنوان طلای کثیف یاد میکنند. وی با تاکید بر اینکه با یک برنامهریزی صحیح میتوان از اتلاف انرژی و سرمایه برای خرید مجدد این مواد جلوگیری کرد، اظهار داشت: تولید از زباله که هزینه تهیه آن بهمراتب از هزینه خرید مواد خام کمتر است منجر به تولید محصولی ارزانتر میشود که میتواند بازار فروش بهتری برای تولیدکننده داشته باشد.
لیاقتی با اشاره به اهداف پژوهشکده علوم محیطی خاطرنشان کرد: این پژوهشکده علاوه بر مسائل فنی و محیطزیست به موضوع آموزش و فرهنگسازی توجه دارد که در اوایل دهه 80 طرحهای آموزشی در سطح کشور طبق قرارداد با وزارت کشور به انجام رسید. وی از راهاندازی صندوق ملی محیطزیست خبر داد و گفت: صندوق ملی محیطزیست علاوه بر اینکه محدودیتهای مالی را کاهش میدهد در زمینه کاهش فشارهای سیاسی و بینالمللی، تعامل با سازمانهای بینالمللی و ساماندهی وضع جرایم و عوارضی در زمینه محیطزیست برنامه دارد.